MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Проведення державних закупівель відділами освіти – під пильним оком громадськості

31.10.2015   
Аліна Кувшинчікова
У кожного відділу освіти своя «схема» «обходу» норм законодавства та уникнення проведення процедури відкритих торгів, оскільки вони є певною «морокою» для недбалих чиновників

Міськрайонна громадська організація «Чугуївська правозахисна група» вирішила провести моніторинг доброчесності, прозорості та відкритості державних закупівель у низці відділів освіти Харківщини. Ця ідея назрівала давно, адже рівень корупції в органах влади з кожним роком тільки збільшувався.

Державні закупівлі – це «ласий шматок» для корупційних проявів, де в свою чергу необхідний постійний контроль недержавного сектору, а саме – контроль громадськості. У зв’язку з чим, Чугуївською правозахисною групою було проаналізовану діяльність відділів освіти Балаклійської, Шевченківської та Куп’янської райдержадміністрацій та Куп’янської міської ради Харківської області на предмет дотримання законодавства щодо проведення державних закупівель продуктів харчування для навчальних закладів, зокрема Закону України «Про здійснення державних закупівель».

Цікавим моментом було дізнатись те, що у кожного відділу освіти своя «схема» «обходу» норм законодавства та уникнення проведення процедури відкритих торгів, оскільки вони є певною «морокою» для недбалих чиновників. На момент проведення моніторингу діяла редакція ЗУ «Про здійснення державних закупівель», якою передбачено обов’язкове застосування вимог зазначеного Закону в разі, якщо вартість предмета закупівлі, товару, послуги дорівнює або перевищує 100 тисяч гривень, а робіт – 1 мільйон гривень.

Відділи освіти використовували загалом схожі механізми задля уникнення застосування ЗУ «Про здійснення державних закупівель» та уникнення проведення процедури відкритих торгів, розповсюдженою є схема за якою відділ освіти розбивав предмет закупівлі на окремі договори (за якими закуповувались схожі групи товарів), при цьому виходило, що сума кожного не перевищувала 100 000 тис. грн. Однак порушувалась вимога ч. 2 ст. 4 Закону України «Про здійснення державних закупівель», відповідно до якої замовник не має права ділити предмет закупівлі на частини з метою уникнення проведення процедури відкритих торгів або застосування цього Закону.

Також в рамках проекту був проведений порівняльний аналіз цін закупки продуктів харчування відділами освіти з середньостатистичними цінами по області, за результатами якого встановлено, що чиновники закуповували продукти за значно завищеними розцінками. Крім того, в діях уповноважених осіб відділів освіти наявні ознаки порушення ст. 364 Кримінального кодексу України, якою передбачено відповідальність за недотримання інтересів служби (так як наявне нераціональне витрачання бюджетних коштів). За даними фактами ЧПГ було подано відповідні заяви до правоохоронних органів про відкриття кримінальних проваджень на уповноважених осіб відділів освіти, по трьом заявам було внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочато офіційне розслідування.

Більш детальна інформація викладена в інфографіці:

Однак, конкретними показниками за результатами проекту слід вважати не лише кількість поданих заяв та відкритих кримінальних проваджень, а й факт того, що відділи освіти почали відчувати, що громадськість є активною та своєчасно реагує на виявлені порушення, що всякий раз надасть змогу чиновнику при складанні певної «схеми» уникнення від процедур закупівель замислитись: «А чи варто знов йти даним шляхом?!», адже громадські активісти тепер можуть виявити та вплинути на притягнення до відповідальності чиновників-хабарників, які недотримуються вимог діючого законодавства, зупинити неекономне витрачання коштів державного бюджету.

За результатами реалізації проекту отримав користь значний контингент населення, зокрема це батьки дітей, так як останні сплачують певний відсоток грошових коштів на харчування своїх дітлахів у навчальних закладах.

Сподіваємось, що відтепер відділи освіти будуть переважно укладати договори з виробниками продукції, а не з посередниками, крім того, якщо освітяни будуть застосовувати сучасні електронні площадки для закупівлі продуктів харчування (які теж були рекомендовані ЧПГ), це призведе до значної економії коштів державного бюджету позаяк сучасні електронні площадки передбачають аукціон зниження ціни.

Хотілось би побажати, аби люди була більш активною, через те, що саме громадськість є тим самим дієвим механізмом подолання корупційних проявів та свавілля з боку чиновників.

Означений моніторинг був проведений в ході проекту «За чесні державні закупівлі в системі освіти» в рамках реалізації програми «Сприяння зменшенню корупційних проявів на місцевому/регіональному рівні», що здійснюється низкою неурядових організацій України за підтримки Благодійного фонду «Центр громадських ініціатив», Програми розвитку ООН в Україні та Міністерства закордонних справ Данії.

 Поділитися