MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Юридична допомога ВПО на Валківщині

20.11.2015   
Яніна Смелянська
Кожного тижня юристи Харківської правозахисної групи проводять виїздні консультації та надають правову допомогу внутрішньо - переміщеним особам у рамках виконання проекту Європейського Союзу "Захист прав внутрішньо - переміщених осіб в Україні". 13 листопада юристи ХПГ зустрічалися з внутрішніми переселенцями у місті Валки та пгт.Ковяги Харківської області.

Кожного тижня юристи Харківської правозахисної групи проводять виїздні консультації та надають правову допомогу внутрішньо - переміщеним особам у рамках виконання проекту Європейського Союзу "Захист прав внутрішньо - переміщених осіб в Україні" та проекту Датської Ради з питань біженців "Юридична підтримка ВПО та постраждалому від конфлікту населенню в Україні". 13 листопада юристи ХПГ зустрічалися з внутрішніми переселенцями у місті Валки та пгт.Ковяги Харківської області.

Свою допомогу в організації прийому ВПО юристами ХПГ запропонували представники органів місцевого самоврядування - перший заступник голови районної адміністрації Віталій Петрович Оноса та спеціаліст по роботі із переселенцями управління труда та соціального захисту населення Валківського району Яна Василівна Кривко.

Яна Кривко також повідомила, що на даний момент у Валківському районі Харківської області зареєстровані та постійно проживають 560 осіб прибулих із зони військового конфлікту на сході України.

Юристи ХПГ у цих населених пунктах надали юридичні консультації та проінформували внутрішніх переселенців про їх права в умовах збройного конфлікту та на мирній території. Також серед ВПО були поширені пам’ятки про їх права та контакти служб, які займаються проблемами внутрішніх переселенців.

Основна частина питань, з якими люди зверталися до юристів, стосувалися можливості отримання компенсації за зруйноване в ході бойових дій житло, переоформлення пенсій та інших виплат на мирній території, а також переоформлення документів. Не менш актуальною проблемою для переселенців є трудові відносини. Наприклад, велика кількість звернень стосувалися питання, як можна звільнитися з підприємства, яке знаходиться на окупованій території.

Багато питань ВПО стосувалися Постанови Кабінету Міністрів України №505 “Про надання щомісячної адресної допомоги особам, які переміщуються з тимчасово окупованої території України, районів проведення антитерористичної операції та населених пунктів, що розташовані на лінії зіткнення, для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг” та змін, які були до неї внесені у серпні 2015 року. Ряд юридичних консультацій були присвячені оформленню документів про юридичні факти (народження, смерть осіб), які відбулися на окупованій території та були засвідчені документально печатками так званих «ЛНР» та «ДНР».

***
Протягом п’яти місяців тривалості проекту юристи Харківської правозахисної групи здійснили виїзди у 41 населений пункт Харківської, Донецької, Луганської областей. А саме: Луганська – Северодонецьк, Рубіжне, Троїцьке; Донецька – Краматорськ, Артемівськ, Красногорівка, Галіцинівка, Карлівка, Слов’янськ, Мар’інка, Константинівка, Миронівський, Опитне, Луганське, Світлодарськ, Красноармійськ, Святогірськ; Харківська – Харків, Лозова, Валки, Ков’яги, Барвенково, Ізюм, Балаклея, Двуречана, Куп’янськ, Куп’янськ Узловий, Подоли, Ковшарівка, Таволжанка, Тополі. У цих населених пунктах було надано юридичні консультації та проінформовано про їх права більше чотирьох тисяч внутрішньо – переміщених осіб.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Поділитися