MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Вимушені переселенці, що живуть з ВІЛ, пройшли правовий лікнеп

23.11.2015   
Юрій Нужний

23 листопада 2015 р. на базі Харківського обласного центру профілактики та боротьби зі СНІДом відбувся останній із серії з 5 тренінгів для ВПО, що живуть з ВІЛ, та громадських активістів, які працюють з даною категорією осіб. Темою навчального заходу цього разу стали цивільно-правові відносини.

Тренінг було побудовано за такою програмою:
1. Спадкове право та інші майнові питання, – юрист міськрайонної громадської організації «Чугуївська правозахисна група» Орися Пекареніна.
2. Житлові відносини, – сесію провів керівник Харківського обласного благодійного фонду «Парус» Костянтин Ключарьов.
3. Питанням трудових відносин був присвячений виступ заступника голови ЧПГ Юрія Чумака.

Зокрема, Ю. Чумак повідомив про актуальні зміни до законодавства, адже 12 листопада парламент вніс антидискримінаційну поправку до Кодексу законів про працю України: статтю 2-1 КЗпП доповнено додатковим переліком ознак, за якими забороняється дискримінація на роботі: «сексуальна орієнтація», «ґендерна ідентичність», «інвалідність», «захворювання на ВІЛ/СНІД» тощо.

Навчання складалося з теоретичної та практичної частини, проходило у цікавій інтерактивній формі. По його закінченні правозахисники надали індивідуальні консультації учасникам заходу, а також вручили довідник «Свідомий громадянин», підготовлений ЧПГ та спрямований на підвищення рівня правової обізнаності ВПО, які живуть з ВІЛ, та інших груп високого ризику.

Зазначимо, що міськрайонна громадська організація «Чугуївська правозахисна група» у партнерстві з низкою інших неурядових організацій протягом серпня – листопада 2015 року здійснювала правове навчання на Харківщині в рамках реалізації проекту «Підвищення правових знань та надання правової допомоги ВПО, які живуть з ВІЛ, на території Харківської області на системному рівні», за підтримки Програми розвитку Організації Об’єднаних Націй (ПРООН) в Україні.

Правозахисники запропонували ВІЛ-інфікованим вимушеним переселенцям, а також громадським активістам, що опікуються проблемами ВПО, пройти своєрідний лікнеп у питаннях захисту прав і свобод людини.

Інформацію про навчання та запропоновану тематику тренінгів було поширено через Харківський обласний центр профілактики та боротьби зі СНІДом, ряд НГО та у соціальних мережах.

Раніше було проведено навчання за 4 темами:
– «Право для «Чайника» – я громадянин».
– «Захист власних інтересів в суді. Захист прав ВПО в медичній сфері».
– «Права громадян при оформленні та отриманні соціальних пільг».
– «Права та обов’язки осіб в кримінальному процесі, яким чином спілкуватись з правоохоронними органами».

За період реалізації проекту постійно здійснювався захист прав внутрішньо переміщених осіб, які живуть з ВІЛ, через надання правової допомоги на території Харківської області, а також підвищення їх правових знань шляхом проведення відповідних тренінгів. Що, в свою чергу, мусить призвести до настання позитивних довготривалих наслідків, а саме – зменшення рівня дискримінації, розширення обізнаності ВПО, які живуть з ВІЛ/СНІД, щодо можливостей юридичного самозахисту та відстоювання своїх прав у подальшому.

Довідково:
За даними Харківського обласного відділення «Всеукраїнської мережі ЛЖВ», в Харківській області зареєстровано понад 220 переселенців зі СНІДом (у тому числі близько 20 дітей). При цьому з Донбасу за останній час виїхали близько 800 хворих на ВІЛ/СНІД, і значна їх частина, скоріше за все, живе в Харківській області, намагаючись не афішувати свою недугу з різних причин.

 Поділитися