MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

У Харкові почервонів Дзеркальний струмінь

03.12.2015   
Юрій Нужний
Харків вперше приєднався до Всесвітньої кампанії ‪‎RED‬, під час якої один з символів Харківщини – Дзеркальний струмінь – був підсвічений червоним кольором на знак солідарності з людьми, які живуть з ВІЛ/СНІД.

1 грудня 2015 року, до Всесвітнього Дня боротьби зі СНІДом, за ініціативи Харківського обласного відділення «Всеукраїнської мережі людей, які живуть з ВІЛ/СНІДом» (ЛЖВ), Харків вперше приєднався до Всесвітньої кампанії ‪‎RED‬, під час якої один з символів Харківщини – Дзеркальний струмінь – був підсвічений червоним кольором на знак солідарності з людьми, які живуть з ВІЛ/СНІД.

Також під час акції активісти виклали навколо ротонди свічки, вшанувавши пам’ять тих, кого вже забрав вірус, сказавши «ми не нуль» у боротьбі з дискримінацією ВІЛ-позитивних людей.

Зазначимо, що кампанія «RED» щорічно об’єднує десятки міст в усьому світі. За декілька років в кампанії вже взяли участь такі міста як Вашингтон, Сідней, Париж, Торонто, Лондон, Київ тощо.

Нагадаємо, 1 грудня 1988 року Всесвітня організація охорони здоров’я ініціювала міжнародну зустріч міністрів охорони здоров’я, під час якої прозвучав заклик до соціальної терпимості і розширення обміну інформацією щодо ВІЛ/СНІД, та було вирішено відзначати щорічно 1 грудня Всесвітній день боротьби зі СНІДом з метою звернути увагу суспільства на цю болючу проблему.

З початку епідемії вірусу імунодефіциту в усьому світі ним заразилися 60 мільйонів людей, 25 мільйонів з них померли. Минулого року від СНІДу померло 2 мільйони осіб, а також народилося 430 тисяч ВІЛ-інфікованих малюків.

На сьогодні, за даними експертних комісій ООН, поширення епідемії СНІДу в світі в цілому сповільнилося, а кількість виявлених випадків зараження ВІЛ/СНІД скоротилась на 20%.

Але України це, на жаль, не стосується. Ступінь поширеності ВІЛ/СНІД у нас один з найвищих у Європі та є 5-м у світі за темпами розвитку епідемії.

Станом на 01.10.2015, за даними ДУ «Український центр контролю за соціально небезпечними хворобами МОЗ України», в Україні зареєстровано 275 754 ВІЛ-позитивних особи, 81 577 хворих на СНІД та 37 543 померлих від захворювань, зумовлених СНІДом.

За оцінками незалежних експертів, загальна кількість ВІЛ-інфікованих громадян України становить близько 500 тисяч чол.

За даними Міністерства охорони здоров’я України, на сьогодні в Україні понад 67 тисяч осіб отримують антиретровірусну терапію (АРТ).

 Поділитися