MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

«Має законну мету, але не відповідає європейським стандартам»

21.12.2015   
Юрій Нужний
Європейська комісія «За демократію через право» (Венеціанська комісія) 18 грудня оприлюднила попередній висновок щодо українського «закону про декомунізацію».

Закон України про заборону комуністичної та нацистської пропаганди має законну мету, але не відповідає європейським стандартам, – зазначили експерти з конституційного права Венеціанської комісії та Бюро демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ) ОБСЄ.

В опублікованому 18 грудня 2015 року спільному релізі DC190 (2015) йдеться, що Закон України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» «переслідує законну мету, але має занадто широку сферу, яка може призвести до перешкоджання вільному вираженню, запобігаючи політичні партії від участі у виборах, і він вводить несправедливі санкції, які повинні бути переглянуті».

Венеціанська комісія та ОБСЄ/БДІПЛ визнають право України на заборону або навіть введення кримінальної відповідальності за використання певних символів та пропаганди тоталітарних режимів, але попереджають, що в його нинішній редакції закон може перешкодити праву на свободу вираження поглядів. Поняття «пропаганда» мусить бути «чітко визначеним» і повинно «означати щось більше, ніж просто вираз думок і ідей».

Експерти також вказують на непослідовність підходів до того, як формуються списки символів комуністичного та нацистського режимів.

На думку експертів, закон містить достатньо «важкі» і «непропорційні» санкції. Адже тільки дії, які представляють фактичну небезпеку для суспільства, мають спричиняти за собою кримінальну відповідальність. «Просте відображення символу або використання імені не повинно призвести до тюремного ув’язнення», – переконані у Венеціанській комісії та ОБСЄ/БДІПЛ.

Окреме зауваження стосується заборони політичних сил, які порушують цей закон. «Заборона таким партіям брати участь у виборах або їх розпуск повинні бути останнім засобом впливу і застосовуватися лише у виняткових випадках», – йдеться у висновку, прийнятому у Венеції.

Ще одна проблемне місце закону – можливість кримінального переслідування журналістів і фактичного запровадження державної цензури, включно із закриттям ЗМІ, якщо буде вирішено, що вони причетні до «пропаганди».

«Для нас важливо, що Венеціанська комісія визнала право України на проведення декомунізації, право України на заборону символів тих партій і політичних рухів, які є носіями злочинного спадщини», – заявив на брифінгу у Києві 21 грудня перший віце-спікер Верховної Ради України Андрій Парубій.

І додав, що зауваження європейських експертів до закону «ми будемо в робочому порядку обговорювати, як обговорюємо з європейцями питання у всіх сферах».

Нагадаємо, Закон України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» є частиною триваючого в Україні процесу декомунізації. Законопроект було представлено у Верховній Раді 9 квітня 2015 року і прийнято в той же день без громадського обговорення, що породило критику. Закон набув чинності в травні 2015 року.

На його підставі вже була заборонена діяльність Комуністичної партії України.

«Заходи української влади щодо заборони Комуністичної партії виключно на основі її назви та використання нею радянської символіки порушують право на свободу вираження поглядів та об’єднань і створюють небезпечний прецедент в українському політичному житті», – зазначили з цього приводу в «Міжнародній Амністії».

 Поділитися