MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Громадськість дізналася: міліціянтам інкримінується вчинення насилля щодо іноземця

29.12.2015   
Юрій Чумак
Досудовим розслідуванням встановлено, що у липні цього року на Салтівці (район Харкова) на тролейбусній зупинці патрульні безпідставно влаштували перевірку документів в іноземця. Далі почали бити та знущатися над ним.

Двоє іноземців наприкінці липня сиділи на зупинці громадського транспорту на перетині вулиць Гвардійців Широнінців і Героїв праці у Харкові. До них підійшли двоє міліціонерів і без будь-яких приводів попросили пред’явити документи (можливо, хотіли познайомитися).

Дії міліціянтів зняв на відео харків’янин Кирило, який в цей момент знаходився на тій же зупинці.

«Вони взяли його студентський і сказали, що це не документ. Темношкірий запитав: «Як це не документ?». І почав пояснювати, що йому його в інституті видали. Міліціонер вдарив йому по обличчю і сказав «Угомонись», після чого було ще кілька ударів. Потім він разом з напарником заштовхав хлопця в машину, причому один з міліціонерів «утрамбовував» темношкірого ногою», – згадував пізніше очевидець.

На адресу іноземця з боку міліціонерів лунали образи та погрози: «Ти що, забувся трохи, а?», «Взагалі вже оборзєлі або що?» і «Ти у мене зараз сцятись будеш, гнида».

За словами Кирила, після цього він заступився за хлопців і почав просити горе-правоохоронців показати документи.

Тільки завдяки втручанню очевидців студентів відпустили. Постраждалий іноземець хотів прямо на місці скласти заяву, але винахідливі міліціонери відповіли, що у них закінчилися бланки, тому він написав скаргу наступного дня, а також зняв побої.

Коли справа набула розголосу, на офіційному сайті обласної міліції за даним інцидентом написали наступне:

«Деякі ЗМІ розповсюдили інформацію про, начебто, побиття працівниками полку патрульної служби іноземних громадян.
З цього приводу ГУМВС України в Харківській області повідомляє, що на даний момент за дорученням керівництва ГУМВС проводиться службова перевірка.
Громадськість обов’язково буде повідомлена про її результати».

І от 29 грудня про результати розслідування дійсно повідомили. Щоправда, у прокуратурі Харківської області.

Як розповів журналістам начальник відділу прокуратури області Ярослав Мишков, 31-річному поліцейському та 44-річному інспектору патрульної служби інкримінується вчинення насилля у відношенні до громадянина держави Гана.

Досудовим розслідуванням встановлено, що у липні цього року на Салтівці (район Харкова) на тролейбусній зупинці патрульні безпідставно влаштували перевірку документів в іноземця. Далі почали бити та знущатися над ним…

Прокуратура області затвердила та направила до Московського районного суду м. Харкова обвинувальний акт за фактом перевищення влади та службових повноважень працівниками правоохоронного органу (ч. 2 ст. 365 Кримінального кодексу України). Максимальна санкція статті передбачає 8 років позбавлення волі.

 Поділитися