MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Учаснику расистського нападу дали два роки умовно. А «Динамо» (Київ) покарали на три

08.01.2016   
Юрій Шершень
Нападнику присудили обмеження волі строком на 2 роки з іспитовим терміном 1 рік. А на «Динамо» наклали штраф у 100 тис. євро. та обмеженняя, відповідно до якого 2 домашні матчі в єврокубках клуб повинен провести з порожніми трибунами, а потім заборона поширюється умовно з випробувальним терміном на 3 роки.

4 січня 2016 року Печерський районний суд виніс вирок 22-річному учаснику расистського нападу, що стався на столичному стадіоні «Олімпійський» під час матчу «Динамо» (Київ) – «Челсі» (Лондон) 20 жовтня минулого року.

Як повідомили у прокуратурі м. Києва, вироком суду затверджено угоду про визнання винуватості між прокурором та обвинуваченим, відповідно до якої зловмисника визнали винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 296 (хуліганство) Кримінального кодексу України та призначили йому покарання у вигляді обмеження волі строком на 2 роки з іспитовим терміном 1 рік.

У прокуратурі зауважили, що досудове розслідування щодо інших осіб, які також брали участь у хуліганських діях, триває.

Проте міжнародна організація FARE (Football Against Racism In Europe) вважає, що прокуратура не покарала належним чином винних у нападі на темношкірих уболівальників.

«Київський прокурор не зміг покарати винних у расистському нападі на матчі Ліги чемпіонів «Динамо» – «Челсі». Два роки умовно отримав один чоловік, який брав участь в інциденті», – йдеться в повідомленні організації в Facebook.

Нагадаємо, під час футбольного матчу Ліги чемпіонів УЄФА між командами «Динамо» (Київ) і «Челсі» на 19-му секторі стадіону «Олімпійський» ультрас київського клубу (висловлювалися припущення, що вони мають відношення до фанатського угруповання «Родичі») жорстоко побили 4-х чорношкірих глядачів матчу, а також кілька людей, які намагалися заступитися за постраждалих. Крім того, ще як мінімум 1 темношкірий уболівальник постраждав у результаті групового нападу в 23-му секторі.

За свідченнями очевидців побиття, зафіксованих у відео-матеріалі телеканалу «2 + 2», напади супроводжувалися вигуками «White power!». Як зазначає керівник Групи моніторингу прав національних меншин В’ячеслав Лихачов, це, безумовно, є індикатором мотиву ненависті в діях злочинців.

Окрему хвилю обурення викликало некоректне висловлювання директора Національного спортивного комплексу «Олімпійський» Володимира Спільніченка, який заявив у ході розмови з журналістом телеканалу «2 + 2», що може бути непоганою ідея створення окремого сектора на трибунах для темношкірих уболівальників. Пізніше прес-служба стадіону заявила, що висловлювання було вирвано з контексту…

Деякі коментатори говорили, що бійка була «провокацією» та «заздалегідь спланованою акцією». Навіть Президент України Петро Порошенко заявив, що «є всі підстави говорити, що за останніми провокаціями на матчі «Динамо» – «Челсі» доріжка веде до Росії – з метою створити ситуацію, щоб звинуватити Україну в расизмі».

Однак, як наголошує В’ячеслав Лихачов, згідно з розслідуванням громадських активістів, результати якого були опубліковані 24 листопада на сайті bukvy.com, найбільш активними учасниками нападу на темношкірих уболівальників, що були ототожнені по фото- і відеозаписам інциденту, виявилися відомі в колах футбольних хуліганів націонал-радикали, учасники ультраправих угруповань футбольних фанатів, пов’язаних останнім часом з Цивільним корпусом «Азов» і особисто з народним депутатом Андрієм Білецьким.

Відео расистського нападу, поширене у ЗМІ, спричинило значний суспільний резонанс та стало підставою для накладення суворих санкцій проти київського футбольного клубу. 25 листопада 2015 р. УЄФА ухвалила рішення покарати «Динамо» за інцидент штрафом у 100 тис. євро. та обмеженням, відповідно до якого 2 найближчі домашні матчі в єврокубках клуб повинен провести з порожніми трибунами, а потім заборона поширюється умовно з випробувальним терміном на 3 роки.

 Поділитися