MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Переселенців виселяють з гуртожитку в Києві

12.01.2016   
Яніна Смелянська

Більше 30 сімей з Донецької та Луганської областей, що живуть в будівлі, яка належить Міністерству юстиції України, можуть залишитися без даху над головою. Причина виселення - заборгованість мешканців за комунальні послуги. Крайній термін для виїзду сімей з гуртожитку був призначений на 11 січня. Але переїжджати людям нікуди.

На вході в гуртожиток по вулиці Кустанайській 6 висить оголошення: всі переселенці повинні виїхати з будівлі до 10 січня. А 11 січня комплекс взагалі буде закритий для доступу. Представники власника попередили жителів: з 11 числа на входах буде виставлена воєнізована охорона. І сім’ї з Донецька і Луганська в кімнати увійти не зможуть.

Але самі мешканці здаватися не збираються. Вони створили ініціативну групу, яка займається захистом їхніх прав в органах влади. А після повідомлення про виселення подали заяву в поліцію про підготовлюваний злочин.

За офіційною версією адміністрації, виселяють людей за борги. Заборгованість за комунальні послуги вже складає більше 200 тисяч гривень.

Переселенці ж з названою сумою категорично не згодні. На їхню думку, вона розраховується з розрахунку на оплату як з юридичних осіб. Крім того, на проживаючих поділяють борги гуртожитку, створені до їх заселення. Через це деяким сім’ям надсилали квитанції на 20 тисяч гривень на місяць.

Переселенці звертають увагу на те, що оселило їх в цей гуртожиток Управлінням соціального захисту Київської міської адміністрації.

Представник ініціативної групи, мешканка гуртожитку Наталія Омельченко каже, що адміністрація цілеспрямовано створює умови, неможливі для життя.

«Періодично нам відключають електрику. Адміністрація, природно, посилається, що це була випадкова поломка. Але тим не менш в підвалі йде відключення. Тобто ясно, що це ситуація не пов’язана з проблемами в самій кімнаті. У Міністерстві соціальної політики начебто як нам хочуть допомогти з цього приводу », - розповідає вона.

Наталія зазначає, що ініціативна група зверталася з цього питання до адміністрації гуртожитку. А також до Міністерства юстиції, у віданні якого перебуває заклад. Але питання щодо ціни проживання досі не вирішене.

У Міністерстві соціальної політики, куди також зверталися переселенці, пропонують компроміс. Начальник управління у справах ветеранів та учасників АТО Олександра Тарасова вважає за можливе підписати ряд документів, щоб мешканці змогли платити за воду і світло за тарифами для населення.

«У моєму розумінні Мінсоцполітики має ініціювати, що договору підвідомчого підприємства цього, яке Мін’юсту підпорядковане, повинні бути на ту частину квартир, які займають внутрішньо переміщені особи на підставі звичайних житлових тарифів, - розповіла Тарасова в інтерв’ю. - Тобто  оскільки вони там зареєстровані, як на постійному місці перебування, це офіційно має бути зареєстроване».

«І з ініціативи КМДА та Міністерства соціальної політики підписати договори на обслуговування цих квартир, як просто для проживаючих осіб. Не як готельні послуги, а як для проживання. Я бачу тільки такий варіант », - додає вона.

Самі ж переселенці кажуть, що проблема в позиції Міністерства юстиції. Керівництво гуртожитку йти на компроміс не хоче. У Мін’юсті ситуацію поки не коментували.

Станом на 11 січня в будівлі гуртожитку відключили опалення. «Представники власника щось ходили, робили в електрощитках. Світло зараз відключили, холодно. Опалення немає. Що зараз ми будемо робити, я не знаю », - зазначив у коментарі один з мешканців, переселенець Сергій Стулов.

"Півтора роки б’ємося. У жовтня 2014 року я перший раз був на прийомі у Петренко. З того часу чиновники тільки відписуються. У липні мене насильно намагалися виселити. Актив переселенців, що проживають в цьому гуртожитку зустрічалися після цього з Гією Гецадзе. Той пообіцяв, що не буде більше такого свавілля і ось з січня вони нас знов активно виживають. Жоден чиновник не розуміє, що йти нам нікуди", - говорить Стулов.

Маша Омельченко, ще одна переселенка-активістка з гуртожитку на Кустанайській,6 на своїй сторінці у Фейсбуці пише: "Сьогодні в гуртожитку післядипломної освіти МінЮста за адресою вул Кустанайська 6, де на даний момент проживає більше 30 сімей переселенців з зони проведення АТО, з 16 години вимикнули електропостачання 5 поверхів! Гарячої води немає вже більше 3 місяців!!! А також весь колектив адміністрації гуртожитку вже майже півроку, через те, що проживаючи відмовляються сплачувати по 12000 за 1 кімнату за місяць (такі ціни з’являються лише після того, як робітники дізнаються ЗВІДКИ вони!) погрожують виселити переселенців на вулицю прямо посеред зими та морозів, з дітьми, інвалідами та людьми похилого віку... Тут вже було все: активістам, які боролися з корупційними та незаконними вчинками адміністрації виламувати двері, вимикали електроенергію, світло та воду, незапускали до гуртожитку з дітьми (!!!)... Сьогодні ж ми викликали поліцію, міліцію, участкових, також був Перший канал... Ми дзвонили в МЧС, але голова порадив нам самим якось розібратися і сказав, що те, що діти мерзнути і голодні (в нас тут електропліти), далеко не через висадка ситуація!"

 Керівництво гуртожитку йти на компроміс не хоче. У Мін’юсті ситуацію поки не коментували.

 Поділитися