MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

У двох областях України почалася епідемія грипу: хто на черзі?

21.01.2016   
Яніна Смелянська
Карантинні заходи через масові випадки захворювань на грип та ГРВІ, проводяться в 16 областях України, але захворюваність продовжує зростати. За даними Міністерства охорони здоров'я, станом на 19 січня 2016 року у Україні померла 51 людина від грипу. 

За даними Міністерства охорони здоров'я, станом на 19 січня 2016 року у Україні померла 51 людина від грипу. Причому, за два перші тижні січня від грипу померли 25 осіб, а потім всього за чотири дні - ще 26.

Ситуація з вірусом грипу в країні згідно даних МОЗ на сьогоднішній день складається так: в Одесі померло 20 хворих, у Вінниці - 7, в Києві - 5, у Донецьку - 4, у Рівному - 3, у Харкові - 2, у Волинській області - 2, в Житомирі - 1, у Запоріжжі - 1, в Кіровограді - 1, у Миколаївській області - 1, у Черкаській - 1 , у Чернівецькій - 1, у Львові - 1 людина. Статистика постійно оновлюється.

Карантинні заходи через масові випадки захворювань на грип та ГРВІ, проводяться в 16 областях України, але захворюваність продовжує зростати.

Призупинені заняття в близько чотирьох з половиною тисячах навчальних закладів. В даний час впритул до епідеміологічного порогу по захворюваності грипом і ГРВІ наблизилися тільки Донецька і Рівненська області.

У той же час в Європі, до слова, не зафіксовано за аналогічний проміжок часу жодного летального випадку від грипу. Виходить, що рівень охорони здоров'я в Україні залишає захворілим дуже слабку надію на одужання.

Але, не дивлячись на статистику, медики запевняють: паніку бити рано. Епідемія грипу приходить в Україну не в перший раз. З настанням холодів традиційно зростає кількість хворих на грип, і інші гострі респіраторні вірусні захворювання.

У грипозному сезоні 2015-2016 року в Україні циркулюють три штами вірусу грипу. Один з них - H1N1, званий в народі "свинячим" або "каліфорнійським", особливо небезпечний, тому що викликає первинну пневмонію, яка дуже швидко призводить до смерті хворого. Люди хворіють, і їм необхідно лікуватися за певними стандартами, але тут постає питання, наскільки система охорони здоров'я та фармації в цілому готова до роботи в умовах епідемії. Адже за запевненнями епідеміологів, в більшості випадків від грипу помирають саме через несвоєчасну меддопомогу.

Так уже склалося історично в нашій державі, що в ті моменти, коли пильність середньостатистичної людини притуплена і налаштована на виживання за будь яку ціну, завжди з'явиться винахідливий товариш, який за помірну плату готовий врятувати всіх хворих і знедолених. Так і у випадку з черговою епідемією грипу сталося цього року . Як тільки пройшла шокуюча звістка про перший летальний випадок внаслідок захворювання на грип, всі розсудливі українці побігли в аптеку скуповувати лікарські препарати типу «Таміфлю», «Реленцу» і т.і. Ціновий бар'єр даних препаратів в лічені дні досяг свого максимуму по всіх регіонах України, а по закінченні декількох тижнів і зовсім пропав з аптечних полиць.

У прес-службі МОЗ запевняють про те, що всі препарати від грипу є у вільному доступі. Однак, переконатися, що препаратів в деяких регіонах країни дійсно немає труднощів не склало. У столичних аптеках, наприклад, розводять руками і кажуть, що «Таміфлю» немає ні на складах, ні у постачальників. Подекуди можна знайти «Реленцу», але тільки під замовлення.

«Замовити «Реленцу» можна за рецептом і передоплатою, очікувати близько двох тижнів», - каже мені провізор в одній з Харківських аптек. Ще в одній сказали, що «Таміфлю» не буде до літа, замовити можна тільки «Реленцу». Ціна буде в районі 500-700 гривень.
В одній з одеських аптек знайома знайшла «Таміфлю». Але ціна - 1100 гривень за упаковку. У більшості харківських та дніпропетровських аптек ситуація плачевна: препарату немає, коли буде - невідомо.

У Міністерстві охорони здоров'я вчора, 20 січня, заявили, що вже укладено договір з виробниками лікарських засобів «Таміфлю» і «Реленцу» про термінові постачання препаратів в Україну.

Виробник «Таміфлю» готовий поставити 5 тисяч упаковок протягом наступних двох тижнів, «Реленцу» ж в кількості 1тисяча 124 упаковки повинні розподілити по складах і аптекам буквально днями. Також МОЗ провів переговори з урядом Литви про надання в якості гуманітарної допомоги 2 тисяч 443 упаковок препарату «Таміфлю» і 27 тисяч 645 упаковок «Реленцу», які мають надійти також протягом 2-3 тижнів.

Як всі ці дії МОЗ вплине на середньостатистичного українця, покаже час. Залишається тільки сподіватися, що вже незабаром на аптечних полицях почнуть з'являтися необхідні лікарські препарати від грипу за доступними цінами.

 Поділитися