MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Про "спрощення" Закону щодо ВПО

15.02.2016   
Ігор Сосонський
Внутрішньо переміщені особи з Луганської та Донецької областей, зареєстровані в Соціальних центрах обліку тих громад, до яких вони прибули, втратять право на отримання соціальнмх виплат з місцевих бюджетів. Отже, для кого закон спростили? не для простих громадян точно ...

10.12.2015 року Верховною Радою України було прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування та оптимізації надання адміністративних послуг» реєстраційний номер 2984 від 02.06.2015 року (надалі – Закон № 2984).

Вищевказаним Законом №2984 внесені ряд змін до Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання вУкраїні». Ці зміни мають не тільки позитивні, на наш погляд, зміни, але й зміни, які негативно вплинуть на вразливі верстви населення, порушуючи основні права людини. Ретельно аналізуючи Закон № 2984, можна зазначити, що законотворець звужує право людини на вільний вибір місця перебування та проживання в Україні (ст. 33 Конституції України), на медичну допомогу, освіту, право участі у виборах та інше.

Законотворцем виключено поняття «місце перебування» «перебування», яке визначало адміністративно-територіальну одиницю, на території, де особа проживає менше шести місяців на рік. Включено поняття «реєстрація місця проживання», що визначає наступне - «внесення відомостей про місце проживання із зазначенням адреси житла особи або адреси спеціалізованої соціальної установи, закладу соціального обслуговування та соціального захисту, військової частини до визначених цим Законом документів, Реєстру територіальної громади».

Тобто будь-яка особа, визначена в Законі України «Про свободу пересування та вільний вибір місця перебування», яка знаходиться на законних підставах на території України, повинна бути зареєстрована та постійно проживати у межах відповідної адміністративно-територіальної одиниці.

Через вищенаведене дуже гостро постає питання, щодо діяльності Центрів реінтеграції бездомних осіб (Соціальні Центри), оскільки нововведення у Законі передбачають, що особа, яка зареєстрована у такому центрі, обов’язково повинна проживати там.

На теперішній час деякі з Соціальних Центрів мають змогу розміщати невелику кількість людей, які можуть там постійно проживати. Наприклад, у Харкові у Центрі реінтеграції бездомних осіб розміщується порядка 200 осіб, які постійно проживають там та мають реєстрацію цього Соціального Центру. Усі інші особи, які звернулися до Центру, мають реєстрацію місця перебування за адресою.
Зміни в ЗУ «Про свободу пересування та вільний вибір місця перебування» відповідно до Закону № 2984 не припиняє діяльність Центрів реінтеграції бездомних осіб, але звужує кількість зареєстрованих громадян України, осіб без громадянства, які знаходяться на території України на законних підставах, до кількості койко-місць, що є у Соціальних Центрах. Відповідно до внесеної ст. 61 до ЗУ «Про свободу пересування та вільний вибір місця перебування» згідно із Законом № 2984 «Бездомні та інші особи, що не мають постійного місця проживання, реєструються за адресою спеціалізованої соціальної установи, закладу соціального обслуговування та соціального захисту, створених органами місцевого самоврядування для виконання цих функцій». Усі інші особи, які не будуть постійно жити у Соціальних Центрах, оскільки їх не можна за Законом № 2984 зареєструвати через відсутність койко-місць, не будуть мати можливості отримати будь-які соціальні виплати або пенсійне забезпечення, реалізувати свої виборчі права під час чергових/позачергових виборів, стати на облік у Центрах зайнятості України, здійснити право на медичне обслуговування тощо.

Наряду з цим, є дуже гострим питання реєстрація дітей вищезазначених верств населення (бездомних осіб, осіб без громадянства, іноземців, а також внутрішньо переміщених осіб) у Соціальних Центрах. Центри реінтеграції бездомних осіб не мають можливості розміщати для проживання дітей осіб, які там реєструються, хоча згідно з нормами чинного законодавства дитина повинна бути зареєстрована з одним з батьків.

Закон № 2984 позбавляє дитину права на освіту. Наприклад, дитина не зможе здати ЗНО без реєстрації. Також такі діти, досягши 16-річного віку, не будуть мати змоги отримати паспорт громадянина України тощо.

Внутрішньо переміщені особи з Луганської та Донецької областей, зареєстровані в Соціальних центрах обліку тих громад, до яких вони прибули - втратять право на отримання соціальної виплати з місцевих бюджетів.

Отже, для кого закон спростили? Не для простих громадян – це точно...

 Поділитися