MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

У моєму місті – виставка «Моє місце»

15.02.2016   
Юрій Чумак
13 лютого 2016 року в Художній галереї Художньо-меморіального музею І.Ю. Рєпіна у Чугуєві відкрилася виставка «Моє місце», присвячена Історіям життя вимушених переселенців, волонтерів та представників національних меншин з різних куточків України.

13 лютого 2016 року в Художній галереї Художньо-меморіального музею І.Ю. Рєпіна у Чугуєві Харківської області відкрилася виставка «Моє місце», присвячена Історіям життя вимушених переселенців, волонтерів та представників національних меншин з різних куточків України.

Кожна з 18 Історій, розказана учасниками проекту – це Історія дуже особиста, але розказана вголос. Поєднані у проекті «Моє місце», вони утворюють калейдоскоп пізнаваних та спільних для тисяч українців думок і переживань. Людей, яких за останній рік юридична практика і статистика визначають незрозумілим і знеособлюючим терміном ВПО. Це також Історії людей, які організували волонтерські та громадські ініціативи протягом всіх чотирьох хвиль переселення. Це Історія представника кримськотатарського народу, якому на 5 років заборонено в’їзд на територію Криму – Рефата Чубарова.

Екскурсоводами на виставці виступають учні старших класів Чугуєва та Чугуївського району, які доносять інформацію до своїх однолітків зрозумілою їм мовою.

Зазначимо, що напередодні офіційного відкриття юні екскурсоводи пройшли навчальний семінар для гідів освітньої виставки «Моє місце», тренерами якого виступили Уляна Устинова та Сергій Койнов. Останні навчали старшокласників тому, як працювати зі стереотипами та їх подоланням, поділилися акторськими вправами методики «форум-театр», допомогли у підготовці власних маршрутів та практик гідування.

Важливо, що паралельно й для місцевих педагогів було організовано семінар «Сучасні виклики в Україні та проблема солідарності в українському суспільстві» за матеріалами освітньої виставки «Моє місце».

Досвідчені тренери – Кіра Крейдерман, Андрій Кінаш та Юлія Філіпповська – в інтерактивній формі опрацювали з вчителями та гуртківцями питання:

- ідентичність та людська гідність;

- ідентичність та соціальні ролі;

- емпатія – як інструмент формування цінностей та гуманістичного світогляду;

- профілактика емоційного вигорання педагогів;

- школа як безпечний простір для дітей з різними ідентичностями;

- виставка – як освітній інструмент: можливості та методики використання;

- освітні та виховні можливості виставки «Моє місце».

Отже, відтепер, як вчителі, так і найбільш активні старшокласники Чугуївщині отримали навички з громадянської освіти у сфері виховання толерантності та гуманізму.

Перша екскурсія у стінах галереї, проведена в день відкриття 9-класником Малинівської загальноосвітньої школи Артемом Литвиненком та 10-класницею Клугино-Башкирівської ЗОШ (школа відноситься до мережі освітніх закладів м. Чугуєва) Кариною Кузьменко, пройшла чудово і справила незабутнє враження на дорослих відвідувачів.


Експозиція працюватиме з 16 по 27 лютого з 9.00 до 16.00 (вихідний – понеділок). Вхід вільний!

До речі, Чугуїв – єдине місто на Харківщині, в якому проходить виставка «Моє місце». Тому всім охочим радимо скористатися нагодою та відвідати цю прекрасну експозицію, що має величезне освітнє й виховне значення!

Виставка проводиться у рамках проекту «Примирення в українському суспільстві: від енергії протесту до енергії творення», який виконується Консорціумом із удосконалення менеджмент-освіти в Україні (CEUME), Інформаційно-дослідницьким центром «Інтеграція та розвиток», Конгресом національних громад України та ГО «Кримська діаспора» за фінансової підтримки Уряду Великої Британії. Проект підтримано Департаментом загальної та середньої шкільної освіти Міністерства освіти та науки України. У Чугуєві виставка проходить за сприяння Художньо-меморіального музею І.Є. Рєпіна та відділів освіти виконавчого комітету Чугуївської міської ради і Чугуївської райдержадміністрації.

Юрій Чумак, регіональний координатор проекту

 Поділитися