MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

УПСЗН сам себе ввів в оману

27.02.2016   
Юрій Нужний
Жінці, яка має луганську реєстрацію, було відмовлено у виплаті адресної допомоги та позбавлено статусу ВПО з причини того, що вона у 2013 році отримувала допомогу в Харкові як одинока мати малолітньої дитини, а тому під час АТО нібито не могла проживати в Луганській області.

16 лютого було винесене рішення у справі за адміністративним позовом переселенки з міста Попасна Луганської області Тетяни Н. до Управління праці та соціального захисту населення адміністрації Фрунзенського району Харківської міської ради.

УПСЗН відмовив Тетяні, яка має реєстрацію на окупованій частині Луганщини, у виплаті адресної допомоги, та позбавив статусу ВПО з причини того, що вона у 2013 році отримувала допомогу в Харкові як одинока мати малолітньої дитини, а тому нібито під час АТО не проживала в Луганській області та «ввела УПСЗН в оману».

Чомусь отримання соціальної допомоги у 2013 році перекреслювало в очах у чиновників той факт, що Тетяна, повернувшись додому у вересні того ж року, потім була вимушена бігти від бойових дій знову до Харкова – міста, в якому в неї вже були друзі і знайомі. І надія на те, що тут вона знайде допомогу.

Волонтери та пересічні громадяни дійсно допомагали. А от чиновники «пішли іншим шляхом»: спочатку призначивши відповідні до законодавства виплати, потім вирішили їх відібрати…

Зіткнувшись із такою несправедливістю, Тетяна вирішила звернутися по допомогу до правозахисників. Голова Чугуївської правозахисної групи Роман Лихачов та волонтерка організації Аліна Крюкова підготували позовну заяву, а інтереси переселенки в суді представляв юрист ЧПГ Іван Мудраченко.

Розглянувши документи й доводи сторін, суд вирішив:
1. Визнати протиправними дії Управління праці та соціального захисту населення Адміністрації Фрунзенського району Харківської міської ради щодо припинення призначення та перерахування коштів, дії Харківського обласного центру по нарахуванню
та здійсненню соціальних виплат щодо припинення нарахування та виплати коштів Тетяні Н. за призначеною щомісячною адресною допомогою внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг.
2. Зобов’язати УПСЗН здійснити Тетяні Н. призначення щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг, та її перерахування Центру по нарахуванню та здійсненню соціальних виплат Департаменту соціального захисту населення Харківської обласної державної адміністрації.
3. Зобов’язати Центр по нарахуванню та здійсненню соціальних виплат нарахувати та виплатити Тетяні Н. щомісячну адресну допомогу внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг, за період з 01.07.2015 р. по 21.11.2015 р.

Отже, судова інстанція визнала, що у своїй роботі чиновники мусять керуватися не своїми фантазіями й домислами, а фактами й законодавчими нормами, і постановила повернути Тетяні виплати, встановлені законом.

 Поділитися