MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Заява щодо побиття регіонального координатора ВБО «Точка опори» Ігоря Захарченка в м. Одеса

29.02.2016   
«Точка опори»

Всеукраїнська благодійна організація «Точка опори» вкрай стурбована злочином на ґрунті ненависті, який стався вночі 28 лютого 2016 року в м. Одеса.

Регіонального координатора організації Ігоря Захарченка та його партнера побили невідомі особи. Побиття супроводжувалося вигуками «п...ари, таких як ви, треба мочити». Їх довго били, намагалися відібрати рюкзаки, пошкодили одяг.

На нашу думку, це злочин на ґрунті ненависті, причиною якого є нетерпимість та упередження до гомосексуальних людей.

Чому ми засуджуємо такі злочини?

  1. Побиття будь-якої люди, незалежно від її сексуальної орієнтації чи гендерної ідентичності, походження, кольору шкіри, інвалідності, політичних поглядів чи за іншими ознаками – є неприйнятним в державі, яка дотримується правових принципів та рухається до добробуту та стабільності.
  2. Такі злочини мають тенденцію до збільшення, оскільки нападники вважають свої дії морально виправданими. Якщо громада не може ефективно покарати і засудити злочини на ґрунті ненависті, то інші потенційні злочинці вважатимуть за належне продовжувати свою діяльність.
  3. Злочини на ґрунті ненависті розвиваються по спіралі – це потужний сигнал всьому суспільству, що можна не нести відповідальність за злочинну діяльність. Це може призвести до подальших протиправних дій і утворити спіраль насильства.

Ми закликаємо суспільство засуджувати злочини на ґрунті ненависті та притягувати до кримінальної відповідальності винних осіб!

Ми звертаємося до Національної поліції України в Одеській області, Національного контактного пункту з питань злочинів, учинених на ґрунті ненависті при Головному слідчому управлінню Національної поліції України, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Комітету з питань прав людини Верховної Ради України, - з вимогою прозорого розслідування та наглядом за вказаним злочином.

Ми звертаємо увагу на те, що зараз подібні злочини зараз не розслідуються по ст.161 Кримінального кодексу України «Порушення рівноправності громадян». Крім того, сексуальна орієнтація та гендерна ідентичність прямо не внесені до переліку ознак цієї статті.

Це наша спільна відповідальність за дотримання Україною Угоди про асоціацію з ЄС, яка зокрема, визначає, що внутрішня політика України формується  через зміцнення поваги до прав людини та основоположних свобод, у тому числі, недискримінації осіб, які належать до меншин та поваги до різноманітності.

 Поділитися