MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

"Там не потрібно за житло платити... А поїсти... скоро літо. Земля врятує..."

24.03.2016   
Яна Смелянська
Спілкуючись з переселенцями, яких наша держава позбавила пенсій та допомог цілком свідомо прийняли рішення повернутися в свої будинки на непідконтрольну Україні територію (якщо дома залишилися звичайно). Пояснюють люди це просто: "Там не потрібно за житло платити ..., а поїсти ... скоро літо. Земля врятує".

Станом на 10 березня в Луганській області зареєстровано 256 тисяч 756 внутрішньо- переміщених осіб (які складають 222 тисячі 604 сім’ї), серед яких - 188 тисяч 637 пенсіонерів, 20 тисяч 389 - дітей до 18 років і 30 тисяч 428 працездатних. При цьому на отримання адресної допомоги ВПЛ для компенсації оплати на проживання в області зареєструвалися 49 тисяч 236 сімей.

В "списки для перевірок" по області потрапили 125 тисяч 252 громадянина - за словами керівництва обласного соцзахисту, це одержувачі різних видів виплат, а не тільки виплат, які призначені виключно для переселенців (адресна допомога відповідно до Постанови 505).

Луганська область майже єдина, яка публічно заявила про цифри і механізмі своєї роботи зі списками, - 29 лютого і 15 березня були проведені брифінги голови обласного Департаменту обласної соцзахисту і представниці Пенсійного фонду.

На першому брифінгу директор Департаменту соцзахисту Луганської ОДА Елеонора Поліщук зазначила, що 99 тисяч осіб в списках ідентифікувати було практично неможливо, так як вказувалися тільки ПІБ і дата народження.

При цьому глава обласного департаменту соцзахисту вказала, що від самого Міністерства соцполітики вони отримали наступні роз’яснення про те, як можна відновити виплати:

- переселенцям треба особисто прийти з паспортом громадянина України в управління соціального захисту за місцем проживання і звіритися з базою даних (людини повинні автоматично викреслити зі «списків»);

- міграційна служба надасть в управління соціального захисту населення заяву або документи, що підтверджують особу переселенця.

Станом на 14 березня після обробки трохи більше 109 тисяч прізвищ за списками «вручну» (очистивши список також від повторів, двійників), виплати були припинені 3 тисячам 67 громадянам (сюди не входять пенсіонери). При цьому за останні тижні, після звернень громадян, виплати були відновлені 67 громадянам.

Зовсім інші масштаби по пенсіях - обласний Пенсійний фонд припинив виплати 86 тисячам 26 громадянам. При цьому станом на 14 березня, 554 пенсіонерам виплати були відновлені. Начальник головного управління Пенсійного фонду України в Луганській області Ольга Шарунова вказала, що пенсіонери можуть дізнатися, припинена чи ні їм виплата пенсій, коли в березні не отримають гроші в традиційний день їх отримання. Після цього потрібно буде з’явитися до Пенсійного фонду, маючи при собі паспорт громадянина України та довідку внутрішньо -переміщеного особи. Пенсійні виплати будуть відновлені в березні додаткової відомістю, якщо людина звернеться до 25 березня, або отримає березневу пенсію традиційним числом виплат в квітні разом з квітневої.

При цьому Луганська область розробила свій механізм роботи з переселенцями, які потрапили в «списки для перевірок», розділивши обов’язки між різними службами: відновленням всіх виплат пенсіонерам займається виключно Пенсійний фонд, який передає списки на відновлення УПСЗН; інвалідами I-II груп та одержувачами дитячих соціальних допомог займаються органи соціального захисту населення (до першої категорії повинні прийти співробітники територіальних центрів обслуговування одиноких престарілих громадян та інвалідів); працюючими громадянами займаються органи соціального захисту спільно з відділами кадрової служби організацій і підприємств (останні передають списки своїх працівників-переселенців в управління соцзахисту і на цій підставі виплати для таких ВПЛ будуть відновлені); непрацюючими займаються органи соціального захисту спільно з територіальними центрами зайнятості - їх запрошують з’явитися особисто в УПСЗН і написати заяви про правомірність отримання виплат. Допомагати інформувати таких громадян будуть центри зайнятості.

Починаючи з минулого тижня, в Луганській області почали діяти комісії, що складаються з соціальних працівників, місцевих чиновників і міліціонерів, які ходять з перевірками за адресами, вказаними переселенцями при реєстрації.

На жаль, як і в інших областях, не відомі факти по Луганській області, коли хтось із начальників місцевого УПСЗН публічно заявив би про неправомірність доручень з центру про припинення всіх соціальних виплат, в тому числі і пенсій, громадянам по «спискам». Як і в інших областях в Луганських УПСЗН просто пропонують заповнити заяву на відновлення виплат.

Якщо говорити про Харківську області, то за останніми не офіційними даними в області зареєстровано трохи більше 180 тисяч переселенців.

В пенсійному фонді Червонозаводського району Харкова назвали цифру 24 тисячі зареєстрованих як ВПО жителів Донбасу, які отримують українську пенсію. Призупинили всі пенсійні виплати та адресну допомогу призначену для ВПО трохи більше, ніж 8 тисячам громадян. З цих 8-ми тисяч звернулися в пенсійний фонд з вимогою відновити виплати лише 70 осіб станом на 12 березня.

В управлінні праці та соціального захисту населення того ж Червонозаводського району міста Харкова назвали цифру 11 тисяч зареєстрованих ВПО. З них відповідно спискам СБУ виплати зупинені приблизно 5-ти тисячам громадян. Стає незрозумілим, чому в структурних підрозділах одного і того ж району міста цифри абсолютно різні.

Начальник пенсійного фонду Червонозаводського району міста Харкова від себе заявляє: "Ви ж розумієте, що призупинення виплати, в тому числі пенсії, перша мета - відкинути шахраїв, які отримують подвійну пенсію. Крім того, безліч випадків, коли пенсіонер переоформив свої виплати на Україні, знову повернувся в ЛНР / ДНР, а потім там же помер. Родичі в такому випадку краще за все приховують юридичний факт смерті свого родича і продовжують отримувати чималі гроші, просто знімаючи гроші з карти. Бюджет України не може собі на даному етапі розвитку держави дозволити такі моменти. Однак, скоро ситуація вирішеться. Ми не відмовимо у відновленні виплат нікому із громадян, хто підтвердить фактичне перебування у місті".

Для того, щоб поновити виплати, в тому числі пенсії, людина повинна звернутися у відповідне УПЗН за місцем проживання, принести документи, які підтверджують особу (паспорт), довідку реєстрації ВПО, а також ті документи, які підтверджують місце фактичного проживання людини за вказаною у довідці адресою, це договір оренди житла, або письмове підтвердження факту проживання господарем нерухомості, в якій проживає переселенець.

Далі комісія, до складу якої входять чиновники та міліція розглядає пакет документів, виїжджають на місце проживання ВПО, і далі роблять висновки про відновлення або припинення виплат.

Однак варто відзначити той факт, що з усіх громадян, які звернулися в УПСЗН або пенсійний фонд, фактично свої призначені раніше виплати не отримала ще жодна людина в місті Харкові.

При цьому варто все ж сказати, що думка чиновника не має нічого спільного з розумінням того, в якій воістину жахливый ситуації опинилися люди, для яких копіїчна пенсія була единим способом вижити у воєнний час.

Спілкуючись з переселенцями, яких наша держава позбавила пенсій та допомог цілком свідомо прийняли рішення повернутися в свої будинки на непідконтрольну Україні територію (якщо дома фізично залишилися неушкоджені звичайно). Пояснюють люди це просто: "Там не потрібно за житло платити ..., а поїсти ... скоро літо. Земля врятує".

Ми хочемо нагадати вам про алгоритм дій у зв’язку з призупиненням виплат. Якщо вам припинені соціальні виплати і співробітники УПСЗН вимагають від вас надання документів з підтвердження місця проживання, напишіть про це Уповноваженому Верховної Ради з прав людини та місцеву прокуратуру. Для додаткових консультацій звертайтеся у Харківську правозахисну групу. Юристи нададуть компетентні відповіді на питання та допоможуть скласти алгоритм дій в ситуації, яка склалася.

 Поділитися