MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Азербайджанський правозахисник Інтігам Алієв на свободі!

28.03.2016   
ХПГ-інформ
Сьогодні, 28 березня 2016 року, Верховним Судом Азербайджану було розглянуто касаційну скаргу Генпрокурора Закіра Гаралова відносно вироку, котрий минулого року винесли правозахисникові Інтігаму Алієву.Суд постановив змінити міру покарання, відтак замість семи з половиною років тюремного ув’язнення пан Алієв отримав умовне покарання у вигляді п’яти років позбавлення волі та був звільнений у залі суду. Діти Інтігама назвали звільнення «очікуваним рішенням, котре важливе для здоров’я батька», а адвокат Джавад Джавадов підтвердив, що буде домагатися повної реабілітації підзахисного в Європейському суді з прав людини.


Сьогодні, 28 березня 2016 року, Верховним Судом Азербайджану було розглянуто касаційну скаргу Генпрокурора Закіра Гаралова відносно вироку, котрий минулого року винесли правозахисникові Інтігаму Алієву.

Суд постановив змінити міру покарання, відтак замість семи з половиною років тюремного ув’язнення пан Алієв отримав умовне покарання у вигляді п’яти років позбавлення волі та був звільнений у залі суду. Діти Інтігама назвали звільнення «очікуваним рішенням, котре важливе для здоров’я батька», а адвокат Джавад Джавадов підтвердив, що буде домагатися повної реабілітації підзахисного в Європейському суді з прав людини.

Інтігам Алієв - відомий громадський діяч, юрист та правозахисник. Вже багато років займається правозахисною діяльністю. На його рахунку близько 40 виграних справ у Європейському Суді з прав людини.

Нагадаємо, що влітку 2014 року пана Алієва було заарештовано і висунуто обвинувачення у фінансовому шахрайстві, а саме: незаконне підприємництво; ухилення від сплати податків і внесків по обов’язковому державному страхуванню в значному розмірі; зловживання посадовими повноваженнями.

За версією слідства неурядова організація «Товариство правової просвіти» та особисто Інтігам Алієв, який є головою товариства, протягом багатьох років, займалися реалізацією власних проектів без реєстрації грантів у Мінюсті Азербайджану, тобто нібито вели незаконну підприємницьку діяльність. Ще один пункт звинувачення відносно ухилення від сплати податків також витікав із того, що гранти не були зареєстрованими у відповідних державних інституціях.

Не можна не зазначити, що адвокати із самого початку слідства стверджували, що арешт та подальші процесуальні дії відносно Інтігама Алієва були спричинені виключно його професійною діяльністю, скаргами до Європейського Суду з прав людини та викриттям фактів корупції. Саме на цій підставі міжнародна неурядова організація «Amnesty International» визнала правозахисника «в’язнем совісті».

Порушень за увесь час слідчих дій більш, ніж вистачало. Наприклад, не було проведено жодного опису вилучених із квартири документів, що значно ускладнило хід справи. Під час утримання під вартою стан здоров’я чоловіка дуже погіршився, виникли проблеми із опорно-руховою системою. Пан Алієв також заявляв про жорстоке поводження під час доставки до суду та про порушення його прав у СІЗО та залі суду, зокрема на те, що він «був запроторений до скляної камери і позбавлений можливості проводити консультації з адвокатами» під час одного із слухань. Скарги на зазначені порушення були одразу ж були викладені стороною захисту у скарзі до Європейського суду з прав людини.

Щиро вітаємо Інтігама Алієва зі звільненням і бажаємо йому міцного здоров’я та завзяття у боротьбі з державною машиною, яка виявилася не в змозі його зламати.

 Поділитися