MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Харківське СІЗО та Дзержинський районний суд знову "прославилися": Європейський Суд з прав людини визнав, що пологи у кайданках та тримання матері з новонародженою дитиною у металевій клітці було неприпустимим

31.03.2016   
Яра Скрипник
24 березня 2016 року Європейський Суд з прав людини виніс рішення за справою, якою з 2012 року дуже щільно займалася Харківська правозахисна група – «Корнейкова та Корнейков проти України». Інтереси пані Корнейкової та її сина Дениса представляв у національних інстанціях адвокат Геннадій Токарев, у представництві у Європейському Суді з прав людини до нього долучилася Яна Заїкіна. У січні 2012 року Вікторія Корнейкова, яка перебувала на п’ятому місяці вагітності, була затримана правоохоронцями, через десять днів Дзержинський районний суд м. Харкова, незважаючи на «цікавий стан» молодої жінки призначив їй запобіжний захід у вигляді тримання під вартою у Харківському СІЗО.


24 березня 2016 року Європейський Суд з прав людини виніс рішення за справою, якою з 2012 року дуже щільно займалася Харківська правозахисна група – «Корнейкова та Корнейков проти України». Інтереси пані Корнейкової та її сина Дениса представляв у національних інстанціях адвокат Геннадій Токарев, у представництві у Європейському Суді з прав людини до нього долучилася Яна Заїкіна.

У січні 2012 року Вікторія Корнейкова, яка перебувала на п’ятому місяці вагітності, була затримана правоохоронцями, через десять днів Дзержинський районний суд м. Харкова, незважаючи на «цікавий стан» молодої жінки призначив їй запобіжний захід у вигляді тримання під вартою у Харківському СІЗО.

22 травня 2012 року, після численних прохань Вікторії про надання їй екстреної медичної допомоги, оскільки родовий процес вже розпочався, її доправили з СІЗО до Харківського пологового будинку №7 під конвоєм. Три жінки-охоронниці супроводжували Корнейкову до самої палати, більше того – були присутні при пологах разом з лікарським персоналом. Весь час, коли заявниця перебувала у гінекологічному креслі, а потім – у лікарняному ліжку, вона була прикута кайданками за ноги та наручниками за руки. Виключення медики та охоронці зробили тільки під час безпосередніх пологів – кайданки та наручники відстебнули, дали народити дитину без них, а потім знову пристебнули.

Через три дні Вікторія з дитиною були виписані з пологового будинку, незважаючи на те, що і їй, і маленькому Денису потрібна була медична допомога – це були перші і не дуже легкі пологи у молодої дівчини. До того ж, малюк народився зовсім крихітним – 49 см, вага – 2900 грам, у Дениса були вроджені проблеми зі здоров’ям, він потребував обстеження і операції. Однак медичні працівники під тиском СІЗО зголосилися виписати породіллю з немовлям якнайскоріше з пологового будинку та дозволили вивезти її на звичайній конвойній машині, а не автомобілі швидкої допомоги.

Заявниця стверджувала, що у СІЗО покращень для умов утримання матері з новонародженою дитиною не відбулося – вони перебували разом з ВІЛ-позитивною особою у загальній камері, без гарячої води і нерегулярною подачею холодної. Адміністрація СІЗО не дозволила породіллі мати ані пеленальний столик, ані ванночку, ані дитяче ліжечко у камері. Прогулянки дозволялися протягом 10 хвилин на день, однак були нерегулярними.

Уряд заперечував всі ці твердження, і на підтримку своєї правоти надав фотокартки камери з євроремонтом, у якій були, серед іншого, шафа, два ліжка з тумбочками, дитяче ліжечко, стіл з двома стільцями, дитячий стільчик, полиці з посудом, мікрохвильова піч, телевізор і пеленальний дитячий столик. Також Уряд надав фотокартки заявниці з дитиною на прогулянці.

Паралельно з цим всі судові засідання, які відбувалися протягом 2012 року у Дзержинському суді м. Харкова у кримінальній справі за обвинуваченням заявниці, проходили таким чином: спочатку вагітна Вікторія, а потім - разом із сином знаходилася у металевій клітці за гратами, незважаючи на численні клопотання адвоката про неприпустимість такого поводження.

Вікторія Корнейкова також стверджувала, що її сина не було оглянуто медичною частиною СІЗО належним чином, її численні прохання про його лікування були відхилені. Уряд спростовував ці твердження. Завдяки наполегливості адвоката Геннадія Токарева, маленькому Денису все ж таки було зроблено необхідні обстеження, які показали, що хлопчик потребує лікування та догляду, які неможливо надати у умовах СІЗО. Численні клопотання, запити, довідки досягли результату – 15 листопада 2012 року Вікторію Корнейкову з сином Денисом було звільнено з-під варти.

Європейський Суд, вивчивши аргументи сторін, прийшов до одноголосного висновку: у даній справі відбулося кричуще порушення Конвенції, та визнав порушення статті 3 у наступних епізодах: приковування Вікторії Корнейкової у пологовому будинку за допомогою кайданок та наручників, неналежні умови знаходження матері та дитини у Харківському СІЗО, відсутність належної медичної допомоги немовляті під час його утримання разом з матір’ю у СІЗО, перебування спочатку вагітної жінки, а потім - породіллі з дитиною на руках - Вікторії Корнейкової у металевій клітці під час судового слухання її справи.

Вітаємо адвокатів Харківської правозахисної групи з успішно завершеною стратегічною справою, а Вікторії та Денису бажаємо міцного здоров’я.

 Поділитися