MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

В управліннях соцзахисту розміщуватиметься інформація для переселенців від ПРООН

28.03.2016   
Георгій Кобзар
Вже найближчим часом внутрішньо переміщені особи матимуть змогу отримати всі основні, необхідні їм відомості, з інформаційних матеріалів, підготовлених Програмою розвитку ООН в Україні.

Днями у Харкові відбувся інформаційний брифінг для представників управлінь соціального захисту населення Харківської області.

Як розповіла кореспонденту Інтернет-видання «Захист прав вимушених переселенців» http://pereselenci.kh.ua/ спеціаліст з юридичних та психологічних послуг, кейс-менеджменту проекту ПРООН «Швидке реагування на соціальні та економічні проблеми внутрішньо переміщених осіб в Україні» Олена Савчук, метою заходу було інформування працівників соціального захисту Харківщини про серію інформаційних матеріалів, які розроблено спільно з Міністерством соціальної політики України для внутрішньо переміщених осіб.

Ця серія включає:

1)  відповідні стенди, на яких розміщується інформація щодо всіх актуальних проблем вимушених переселенців, наприклад, відновлення документів, соціального захисту, житлових питань, матеріального забезпечення, а також контакти загальнодержавних служб та організацій, які можуть ці послуги надати;

2) ліфлети (буклети), які містять ту ж саму інформацію локального (районного чи міського) значення, де зазначені місцеві організації та сервіси для ВПО, що їм надаються;

3) дорожні карти з відомостями про те, де та як отримати пенсію, де та як одержати медичну допомогу тощо, – з покроковими алгоритмами дій та контактами цільових сервісів. Якщо це, наприклад, допомога сім’ям з дітьми, то для переселенців вміщена контактна інформація про всі управління соціального захисту та центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

Означені матеріали було розроблено для 8 областей України, 237 міст та районів, де найбільше проживає вимушених переселенців і де, відповідно, працює проект «Швидке реагування на соціальні та економічні проблеми внутрішньо переміщених осіб в Україні». Контакти державних органів були отримані у відповідь на інформаційні запити.

Як зауважила Олена Савчук, у царині громадського сектору довелося складніше, оскільки існують і організації, які заявлені, але фактично не працюють, і такі, що працюють, але інформації про них недостатньо. В проекті ПРООН запровадили кейс-менеджмент – підхід, за якого фахівці, що працюють у громаді, володіють інформацією про всі служби, що надають допомогу для задоволення потреб переселенців на місцевому рівні та виступають зв’язуючою ланкою між ВПО та сервісами. Усього створено 172 робочі місця таких кейс-менеджерів, у Харківській області – 20. От саме вони й виступили джерелом вивіреної інформації про організації громадського сектору. Зокрема, на Харківщині до цього списку надійних партнерів увійшла і Чугуївська правозахисна група.

З огляду на те, що первинною потребою для ВПО є отримання довідки внутрішньо переміщеної особи, тому серед них немає тих, хто не заходить до служб соцзахисту. В цих структурах і планується розміщувати інформацію для переселенців, про що ПРООН в Україні домовилася з Мінсоцполітики.

Зараз доволі складно готувати практичні інформаційні продукти, які б відповідали нагальним потребам часу, оскільки нормативні акти постійно змінюються та оновлюються. Відтак, у нових матеріалах буде зазначено, коли саме їх підготовлено, а також у «кишеньках» на стендах відведено місця, куди вставляються ліфлети та можна буде розміщувати роздруковані відомості з новелами відповідного законодавства. 

Отже, вже найближчим часом внутрішньо переміщені особи матимуть змогу отримати всі основні, необхідні їм відомості, з інформаційних матеріалів, підготовлених Програмою розвитку ООН в Україні.

Нагадаємо, проект «Швидке реагування на соціальні та економічні проблеми ВПО» реалізується ПРООН завдяки фінансуванню уряду Японії та в партнерстві з урядом України, регіональною та місцевої владою.

 Поділитися