MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

За ґрати за вподобайку: окрема думка судді Аркадія Бущенка Слідчі встановили особи ймовірних убивць Володимира ВакуленкаЗ такою навалою злочинів не впоралася б жодна правоохоронна система світу, — Євген ЗахаровВідновлення ідентифікації ВПО в Ощадбанку і доплати пенсіонерам від ООНСлідство встановило особи трьох російських командирів, причетних до ракетного удару по Кременчуку Україна спростила реєстрацію місцепроживання дітей ВПОВстановлено особи шістьох генералів РФ, які віддавали накази щодо захоплення Харківщини, — СБУ ‘Війна на чотирьох лапах’ — особиста війна Сергія НебогиНові обмеження права на свободу та особисту недоторканністьОтримати статус ВПО тепер можна в Дії Старий-новий статус ВПО: які права він надає українцям?ООН: внаслідок дій окупантів в Україні загинули щонайменше 902 цивільні особиДержава допомогла отримати житло лише одному відсотку з полутора мільйонів ВПО – ОмбудсманТретині ВПО немає чим сплачувати оренду – дослідження Міжнародної організації з міграціїРада проголосувала за безкоштовне харчування для дітей переселенцівДо уваги ВПО! Прийнято Закон спрямований на врегулювання питань оформлення документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України, громадянам, які проживають у зоні проведення антитерористичної операції або переселилися з неї під час її проведенняОсоби без права на громадянство – черговий сезон серіалуВступ до ВНЗ для ВПО: які особливості?Абітурієнтам- ВПО: про вступну кампанію та пільги для студентівЛьвівський суд зобов’язав Росію виплатити понад 4.7 млн ₴ переселенцям зі Станиці Луганської

Пенсійне забезпечення внутрішньо переміщених осіб в Україні - ситуація залишається критичною

04.04.2016   
Федір Данильченко
Наприкінці лютого 2016 року місцеві управління праці та соціального захисту населення (далі - УПСЗН) почали масово знімати ВПО з обліку на підставі розпоряджень Міністерства соціальної політики України, відповідно до списків, складених Службою безпеки України та Державною прикордонною службою України. Дані списки направлялися СБУ до Департаменту соціального захисту з рекомендацією провести перевірку щодо фактичного проживання зазначених осіб у місцях, за якими вони зареєстровані як ВПО.

В Україні станом на 15 лютого 2016 року Міністерством соціальної політики було зареєстровано близько 1 725 893 внутрішньо переміщених осіб (далі - ВПО) з тимчасово окупованих територій Донбасу та Криму. Серед них - велика кількість осіб пенсійного віку, які отримували пенсії та інші види соціальної допомоги, не кажучи вже про адресні виплати внутрішньо переміщеним особам.

Наприкінці лютого 2016 року місцеві управління праці та соціального захисту населення (далі - УПСЗН) почали масово знімати ВПО з обліку на підставі розпоряджень Міністерства соціальної політики України, відповідно до списків, складених Службою безпеки України та Державною прикордонною службою України. Дані списки направлялися СБУ до Департаменту соціального захисту з рекомендацією провести перевірку щодо фактичного проживання зазначених осіб у місцях, за якими вони зареєстровані як ВПО. Проте, замість того щоб планомірно провести перевірки всіх зареєстрованих ВПО та за їх результатами позбавляти цього статусу тих осіб, які фактично не проживають за вказаними адресами, УПСЗН призупинили дію довідок ВПО всіх осіб, зазначених у згаданих вище списках. Наприклад, у м. Ізюм Харківської області було призупинено дію близько 22 тисяч з 25 тисяч довідок ВПО, що були видані раніше.

Таке «призупинення» призвело до того, що для більшості пенсіонерів з непідконтрольних уряду України територій Луганської та Донецької областей було призупинено виплату як адресної допомоги переселенцям, так і соціальних виплат та пенсій. При цьому, жоден державний орган влади не інформує ВПО про те, що вони потрапили до списків, а також до яких наслідків це призведе. Про призупинення дії їх довідок люди дізнаються лише тоді, коли їм не були нараховані пенсії. Далі вони змушені йти до УПСЗН щоб дізнатись про статус їх довідки та в разі необхідності подати заяву про поновлення її дії. Таким чином, через брак інформації десятки тисяч ВПО щоденно вистоюють величезні черги до УПСЗН.

Постановою КМУ «Про здійснення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам» від 5 листопада 2014 року №637 передбачено, що призначення та продовження виплати пенсій, державних стипендій, усіх видів соціальної допомоги та компенсацій, матеріального забезпечення … здійснюються за місцем перебування таких осіб на обліку, що підтверджується довідкою, виданою згідно з Порядком оформлення і видачі довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи… Зазначені виплати припиняються з місяця, наступного за тим, у якому завершився строк дії такої довідки…

Таким чином, законною підставою припинення виплат є завершення строку дії довідки ВПО, а не призупинення її дії для проведення перевірки факту проживання цих осіб на території, підконтрольній уряду України. Тим не менш, державні органи прийняли рішення про припинення всіх виплат для осіб, чиї прізвища включені до так званих «списків СБУ».

Процедура поновлення або припинення дії довідок ВПО складається з декількох етапів:
- звернення ВПО із заявою до місцевих УПСЗН;
- виїзд робочої групи за вказаним особою місцем проживання та сама перевірка, що включає огляд документів та складання рапорту про наявність згаданих осіб за місцем їх проживання;
- проведення засідання робочої групи, на якому приймається рішення про продовження або припинення дії довідки ВПО за результатами проведених перевірок та складається протокол;
- фактичне продовження або припинення довідок ВПО службовими особами УПСЗН.

Увесь процес може зайняти від декількох тижнів до декількох місяців. Упродовж всього цього часу пенсіонери позбавлені пенсій, будь-які соціальні виплати так само не надаються.

Також ця методика має ряд суттєвих недоліків, які порушують права пенсіонерів ВПО. Серед таких трапляються випадки, коли особа не може прийти і звернутися із заявою до місцевих УПСЗН через стан свого здоров’я або інвалідність. Далі, виникає питання про дії робочої групи в разі відсутності за вказаним місцем проживання будь-кого; в разі, коли зареєстроване місце проживання є важкодоступним (наприклад, охороняється собаками) та інші випадки. Робоча група не може зробити висновок про наявність або відсутність факту проживання особи за вказаною адресою, здійснивши один виїзд, а повторні виїзди не проводяться. Проте, найбільш суттєвим недоліком є довготривалий характер процедури в деяких випадках.

Лишається незрозумілим, за які кошти люди повинні жити упродовж часу проведення цих перевірок. Більшість пенсіонерів ВПО втратили свої домівки у зв’язку з окупацією населених пунктів Донецької та Луганської областей самопроголошеними республіками, велика кількість з них живе «в приймах» у родичів, а інші винаймають житло. У багатьох з цих літніх людей навіть немає близьких, які б про них подбали. Умови їх життя були і без того далекі від задовільних, а рішенням державних органів про призупинення їм усіх виплат ці особи були фактично поставлені на межу загибелі.

Тож, як не прикро про це говорити, але більше 1 мільйона осіб – громадян України, які були вимушені покинути свої домівки через війну, лишились непотрібними своїй державі.

 Поділитися