MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Правозахисники оцінили якість медичної допомоги, що надається переселенцям на Харківщині

09.04.2016   
Георгій Кобзар
Проблема проявляється або в відсутності фінансування, або в нецільовому використанні коштів, виділених на забезпечення належного рівня доступу до медичної допомоги ВПО.

В інформаційному агентстві «Syatus Quo» відбулася прес-конференція за участі голови Чугуївської правозахисної групи Романа Лихачова та експертки ЧПГ Наталі Сарматицької. Вони повідали про те, що:

При формуванні бюджету охорони здоров’я на 2016 р. Міністерство фінансів робило розрахунки, виходячи з постійного населення Харківської області. Проте на сьогодні через бойові дії на Сході України в області офіційно зареєстровано майже 187 тис. внутрішньо переміщених осіб (за неофіційними даними кількість ВПО перевищує 300 тисяч). З них близько 80 тис. звернулися за медичною допомогою до закладів Харківщини. Серед них пацієнти з відкритими формами туберкульозу та з іншими інфекційними захворюваннями (ВІЛ/СНІД, гепатит, інш.), онкологічні хворі і тяжкохворі, що потребують кардіохірургічних операцій. Із хворих на СНІД є особи, які потребують спеціальної дорогої терапії. На лікування цих людей витрачаються гроші обласного та місцевих бюджетів, тому через багатомільйонні незаплановані витрати ситуація нині напружена.

Тому Чугуївська правозахисна група за підтримки програмної ініціативи «Громадське здоров’я» Міжнародного фонду «Відродження» вирішила утворити Громадський центр з оцінки якості медичної допомоги внутрішньо переміщеним особам.

Цільовою аудиторією проекту є внутрішньо переміщені особи, які тимчасово перебувають у Харківській області та потребують допомоги як особи, що мають серйозні хронічні захворювання (онкологічні, інфекційні, ВІЛ/СНІД, гепатити, туберкульоз, цукровий діабет, наркозалежність тощо) психіатричні та неврологічні захворювання, або інвалідність, тобто які потребують регулярного спеціалізованого лікування та безперервного вживання медикаментів.

Під час реалізації проекту протягом жовтня 2015 – березня 2016 року було проведено порайонний моніторинг рівня наповненості бюджетними ліками медичних закладів та аптек; з’ясовано фактичний рівень медичного забезпечення найбільш вразливих категорій переселенців шляхом проведення досліджень з приводу доступу їх до медичної допомоги та життєво необхідних лікарських засобів.

Метод дослідження

Цільова група

Опитування методом face-to-face

Внутрішньо переміщені особи, які зверталися за медичною допомогою у державні та комунальні заклади охорони здоров’я Харківської області.

Анкетування

Внутрішньо переміщені особи з онкологічними захворюваннями, інфекційними захворюваннями (ВІЛ/СНІД, гепатити, туберкульоз, ін.), цукровим діабетом, психіатричними та неврологічними  захворюваннями, наркозалежністю, людей з інвалідністю.

Експертні інтерв’ю

Волонтери, які надають допомогу найбільш вразливим категоріям переселенців

Експертні інтерв’ю

Співробітники ДОЗ, державних та комунальних закладів охорони здоров’я, які у своїй роботі стикалися з  найбільш вразливим категоріям переселенців

За інформацією Міністерства охорони здоров’я України, за медичною допомогою з числа тимчасового переміщених осіб (станом на 01.01.2016 р.) звернулось 338 826 осіб. Проведено 298 558 медичних інструментальних досліджень та оглядів внутрішньо переміщених осіб. У жінок зазначеної категорії народилось 5 534 немовлят.

Раніше ВПО отримували допомогу та лікування за рахунок державних або обласних програм, проте на даний час вони практично позбавлені цього, та залишились без відповідного забезпечення. Проблема проявляється або в відсутності фінансування, або в нецільовому використанні коштів, виділених на забезпечення належного рівня доступу до медичної допомоги ВПО.

Також, слід наголосити на тому, що у бюджетному запиті на 2016 рік у складі медичної субвенції МОЗ України були передбачені видатки резервного фонду медичної субвенції у сумі 4 367 905,0 тис. грн., а також видатки для територій Донецької та Луганської областей, на яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, у загальному обсязі 856 462,4 тис. грн. Проте станом на 01.03.2016 року розподіл та перерозподіл вказаних видатків, у тому числі для медичного забезпечення внутрішньо переміщених осіб, не здійснено.

Необхідно зазначити, що лікарі заперечують про існування конфліктів з ВПО. Негативним моментом є те, що більшість медичного персоналу не володіє інформацією щодо аптек, де ВПО можуть придбати на пільгових умовах або безоплатно медичні препарати.

У Харківській області за усним розпорядження директора Департаменту охорони здоров’я ХОДА створений реєстр внутрішньо переміщених осіб, що звертались за медичною допомогою та розрахунок витрат, який направлено до Міністерства охорони здоров’я України.

Під час діяльності Громадського центру були виявлені випадки закупівлі препаратів за завищеними цінами, не безпосередньо від виробників, а через певну кількість постачальників, що призводить до зменшення кількості ліків, які повинні надаватись на безкоштовних умовах. Були встановлені випадки обману ВПО в аптеках, з якими укладені угоди про продаж на пільгових умовах або безкоштовне надання ліків. При звернені ВПО їм постійно зазначають про відсутність препаратів, а фактично перевірити це особи самостійно вони не в змозі. Це лише декілька прикладів порушення прав з доступу до медичної допомоги та ліків для ВПО, які мають хронічні захворювання (а залишається ще корупція та халатність медичних працівників).

В рамках проекту Громадський центр проводив кампанії з адвокації збільшення витрат бюджетів на медичну допомогу вимушеним переселенцям. Так, Міністерство охорони здоров’я України за обґрунтованим зверненням Чугуївської правозахисної групи щодо необхідності збільшення витрат на медичну допомогу внутрішньо переміщеним особам направило лист до Харківської обласної державної адміністрації та інших облдержадміністрацій стосовно можливих шляхів збільшення видатків медичної субвенції з вимогою розглянути таку можливість.

Завдяки виявленню і систематизації потреб та проблем забезпечення медичною допомогою та життєво необхідними лікарськими засобами вимушених переселенців, які мають хронічні захворювання (онкологія, діабет, наркозалежність, ВІЛ-інфекція, туберкульоз та ін.) Громадський центр наданими рекомендаціями забезпечує можливість відновити порушені права ВПО на території Харківської області.

Рекомендації за результатами діяльності Громадського центру з оцінки якості медичної допомоги внутрішньо переміщеним особам

Протягом жовтня 2015 – березня 2016 року на території Харківської області Громадським центром з оцінки якості медичної допомоги внутрішньо переміщеним особам Чугуївської правозахисної групи було виявлено порушення в доступі до медичної допомоги та життєво-необхідних лікарських засобів для внутрішньо переміщених осіб та на основі цього підготовлено відповідні рекомендації з метою кращого забезпечення ВПО медичною допомогою, лікарськими засобами та виробами медичного призначення. За результатами дослідження розроблено ряд пропозицій, які стосуються поліпшення медичного забезпечення внутрішньо переміщених осіб, зокрема:

1. Головною проблемою є недофінансування медичних закладів, в яких збільшилось навантаження, через збільшення кількості ВПО у районі/місті/області. На сьогодні ресурси районів Харківської області практично вичерпані і для того, щоб надавати якісну допомогу і місцевому населенню і вимушеним переселенцям, а також медичний супровід АТО необхідні додаткові кошти. Тому необхідно внести відповідні зміни до Бюджетного кодексу України, Методики розподілу обсягу видатків між видами медичної допомоги та низки інших нормативних актів, що відповідають за дане питання.

2. Впровадження для обов’язкового застосування відкритих для громадськості реєстрів лікарських засобів та медичного обладнання, зареєстрованих і дозволених для використання в ЄС з референтними цінами.

3. Відкриття фармацевтичного ринку України для всіх препаратів та обладнання, які пройшли реєстрацію в ЄС і дозволені для використання, а також скасування всіх корумпованих реєстраційних процедур шляхом прийняття відповідного закону «Про лікарські засоби».

4. Необхідно прорахувати безоплатний гарантований державною базовий пакет медичних  послуг для ВПО та собівартість лікування на підставі європейських клінічних протоколів та європейських референтних цін на ліки, а не тих, які сьогодні присутні на ринку України. Завдяки чому всі громадяни України з хронічними захворюваннями будуть забезпеченні медичним допомогою.

5. Надання медичним закладам права автономності й визнання їх суб’єктами господарювання з правом розпорядження власними бюджетами, ліжковим фондом та персоналом. Завдяки чому медичні заклади зможуть самостійно визначати навантаження на медичний персонал та ліжковий фонд.

6. Необхідно доукомплектувати заклади охорони здоров’я медичним персоналом відповідно до навантаження, враховуючи кількість внутрішньо переміщених осіб на відповідній адміністративно-територіальній одиниці.

7. В кожному медичному закладі необхідно створити резервний фонд лікарських препаратів (за повідомленням Харківської обласної державної адміністрації він існує, але, насправді, відповідно до отриманих відповідей з місцевих лікувальних закладів, його немає).

8. Позбавлення Міністерства охорони здоров’я закупівельних функцій, децентралізація й об’єднання громад шляхом передачі грошових потоків до регіонів та використання нового механізму державних закупівель: відкритого, прозорого електронного аукціону з постійним фінансовим моніторингом та жорсткими покараннями для порушників.

9. З метою захисту прав пацієнтів необхідно негайно створити незалежні наглядові ради при лікарнях для контролю за використанням державних і благодійних коштів, включаючи представників від волонтерів та внутрішньо переміщених осіб.

10. Місця компактного проживання внутрішньо переміщених забезпечити аптечками, наборами-пакетами для новонароджених, для невідкладної допомоги тощо.

11. Необхідно проводити обов’язкові медичні обстеження всіх внутрішньо переміщених осіб, що прибувають, включаючи флюорографічне обстеження.

Після закінчення грантового проекту МГО «Чугуївська правозахисна група» продовжує діяльність за рахунок надання допомоги органам місцевого самоврядування та приватним особам, які були об’єднані на базі Центру. Крім того буде продовжено роботу веб-сайту (http://pereselenci-med.kh.ua/), де кожна особа зможе отримати відповідну інформацію, що стосується медичного забезпечення. Серед довгоочікуваних результатів є прийняття та виконання відповідних програм з медичної допомоги вимушеним переселенцям за широкої участі громадськості. В подальшому є необхідність сформувати громадський комітет нагляду за медициною. Для забезпечення взаємодії громадськості і органів місцевого самоврядування в сфері охорони здоров’я вимушених переселенців в подальшому враховуючи виявлені проблеми необхідно прийняти низку рішень і програмних документів, які затвердити на місцевому рівні.

Чугуївська правозахисна група

тел.: 097-179-38-22

https://facebook.com/Чугуївська-правозахисна-група-1479379072325073/

 Поділитися