MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Чугуївська правозахисна група випустила першу в Україні газету, присвячену правам вимушених переселенців

22.04.2016   
Георгій Кобзар
Регулярний випуск газети став можливим завдяки тому, що ЧПГ з квітня 2016 року реалізується проект «Центр забезпечення внутрішньо переміщених осіб правовою інформацією».

Про це заявили 22 квітня 2016 року в Харківському кризовому інфоцентрі представники ЧПГ:

1. Роман Лихачов, голова Чугуївської правозахисної групи.

2. Орися Пекареніна, експерт ЧПГ.

3. Юрій Чумак, редактор бюлетеня «ПОЗИЦІЯ».

У грудні 2015 – лютому 2016 рр. «ПОЗИЦІЯ» видавалася Чугуївською правозахисною групою власним ресурсом.

Регулярний випуск газети став можливим завдяки тому, що ЧПГ з квітня 2016 року реалізується проект «Центр забезпечення внутрішньо переміщених осіб правовою інформацією», – в рамках ініціативи «Розвиток регіональної мережі в підтримку вимушених переселенців», яка здійснюється ГО «Центр Соціальна Дія» за підтримки посольства Королівства Нідерландів.

Крім випуску друкованого ЗМІ, в рамках проекту буде організовано наступну роботу:

  1. Ведення інформаційного ресурсу «Захист прав вимушених переселенців» http://pereselenci.kh.ua/, що включатиме: новинні стрічки (online-новини), випуски повних електронних копій друкованого ЗМІ – бюлетеня «ПОЗИЦІЯ», доступ до електронних архівів і баз даних, що містять інформацію з найрізноманітніших питань ВПО; аналітичні звіти й дослідження; власні аналітичні матеріали і прогнози ЧПГ.

  2. Наповнення вказаних ресурсів інформацією, спрямованою на примирення та заохочення до національного діалогу між місцевими жителями та ВПО.

  3. Посилення міжрегіональних зв’язків між ЗМІ, місцевими органами влади та громадами; побудова ефективних взаємовідносин між ЗМІ та організаціями громадянського суспільства.

  4. Наповнення контенту інформацією, що сприятиме підвищенню рівня обізнаності громадян щодо гендерних питань, реалізації рівних прав чоловіків та жінок до соціальних благ, ресурсів та послуг, а також рівних можливостей в усіх сферах життя.

  5. Розширення інформації про права меншин, міжетнічні відносини та на інші теми, що сприяють обізнаності громадян про рівність прав людини, толерантності у суспільстві та просуванню загальнолюдських цінностей.

  6. Надання консультативно-правової допомоги ВПО на базі Інформаційно-юридичного ресурсного Центру «ПОЗИЦІЯ» та під час виїзних прийомів задля забезпечення правового захисту ВПО.

  7. Випуск інформаційних пам’яток із правових питань для ВПО.

Також будуть проведені тренінги для журналістів та громадських активістів з попередження дискримінації.

В рамках проекту ЧПГ планує підготувати та розповсюдити 10 випусків бюлетеня  «ПОЗИЦІЯ». Примірники газети будуть поширюватися під час виїзних прийомів вимушених переселенців з правових питань, через волонтерські, правозахисні та благодійні організації.

Представники ЧПГ закликали партнерські організації громадянського суспільства подавати свої матеріали для публікації на сайті http://pereselenci.kh.ua/ та в бюлетені «ПОЗИЦІЯ». Надсилати їх можна на електронну адресу [email protected].

Фото АТН

 Поділитися