MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Харківські чиновники вважають, що надавати системну допомогу переселенцям – передчасно

17.05.2016   
Юрій Шершень
Облрада та Департамент соціального захисту населення Харківської облдержадміністрації вважають «передчасним прийняття регіональної програми» підтримки внутрішньо переміщених осіб.

«Повідомляємо, що в області разом з органами СБУ тривають перевірки фактичного місця проживання внутрішньо переміщених осіб. Так, із взятих органами соціального захисту населення 204,4 тис. осіб, станом на 28.04.2016 – не підтверджено місце фактичного проживання 60,0 тис. ВПО, 53 тис. осіб не продовжили термін дії довідок, виданих у 2014 році (через Державну міграційну службу), знялися з обліку за заявою або змінили місце проживання ще 11,8 тис. осіб. Таким чином в області перебувають як переселенці 76,2 тис. осіб».

У зв’язку з цим Департамент соціального захисту населення Харківської облдержадміністрації вважає «передчасним прийняття регіональної програми» підтримки внутрішньо переміщених осіб.


Таку відповідь отримали у Чугуївській правозахисній групі з Харківської обласної ради, куди правозахисники спрямували розроблений громадськістю проект «Програми підтримки громадян України, які переселилися з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції (внутрішньо переміщених осіб) в Харківську область, на 2016-2017 роки».

Мало того, що апарат Облради фактично самоусунувся від тієї функції, на якій наполягали правозахисники – передати цей Проект на розгляд обласним депутатам, а чомусь переклав це питання на департамент ХОДА. Так ще й чиновники останнього відписалися в дусі «проблема вирішується – кількість ВПО зменшується», тому, мовляв, приймати відповідну програму «передчасно». 

Залишаємо за дужками правомірність «перевірки фактичного проживання» людей, єдиною «провиною» яких є намагання знайти в рідній країні прихисток від бойовиків та окупантів, що заполонили їхні домівки, «не продовження терміну дії» законодавчо визнаних БЕЗСТРОКОВИМИ (!) довідок та інші чиновницькі «перли», які є свідченням масових порушень прав вимушених переселенців.

А також чіткою ілюстрацією «нового курсу» місцевих владників у «вирішенні» питань ВПО: зробити так, щоб людей такої категорії взагалі не було на Харківщині або стало якомога менше – бодай змінюють місце проживання на інші області України: немає людини – немає проблеми!

 Поділитися