MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Звернення з приводу призупинення делегацією Підкомітету ООН з попередження катувань свого візиту до України

28.05.2016   
Звернення з приводу того, що делегацію Підкомітету ООН не пустили до місць позбавлення волі, які знаходяться в підпорядкуванні СБУ.

25 травня було оприлюднене повідомлення про те, що делегація Підкомітету ООН з попередження катувань призупинила свій візит до України після того, як їй було відмовлено у доступі до місць в декількох районах країни. Йдеться про відмову у відвіданні місць, де, на думку делегації Підкомітету ООН з попередження катувань, працівники Служби безпеки України утримували чи утримують позбавлених волі осіб.

«Організації – члени Коаліції «Справедливість заради миру на Донбасі» фіксують непоодинокі випадки незаконного позбавлення волі осіб». До Харківської правозахисної групи та до приймалень Української Гельсінської спілки з прав людини впродовж 2015 року надходили непоодинокі повідомлення про випадки незаконного позбавлення волі осіб, яких співробітники Служби безпеки України затримували та утримували без законних на те підстав, а в подальшому передавали на територію Донецької та Луганської областей з метою здійснення обміну на осіб, що в цей час перебували в підвалах так званої «ДНР» «ЛНР» – військовослужбовців ЗСУ, представників добровольчих батальйонів, волонтерів, інших осіб, яких було незаконно позбавлено свободи на непідконтрольній Україні території.

Як було визначено в Доповіді правозахисних організацій «Права людини в Україні –2015», «процес звільнення та обміну повністю закритий від громадськості, він монополізований Службою безпеки України, котра посилається на необхідність секретності. Хто саме приймає рішення про обмін – наразі невідомо. Але відомо, що СБУ змушена створювати так званий «обмінний фонд». Людям висуваються обвинувачення в «сепаратизмі» за статтею 110 Кримінального кодексу України, або в скоєнні іншого злочину, беруть письмову згоду на обмін (іноді таке відбувається вже під час судового процесу), закривають кримінальне провадження та утримують під вартою в СБУ невідомо де, поки не проведуть обмін. Ця огидна практика абсолютно поза межами права, але в Україні змушені вдаватися до неї, щоб звільнити заручників та полонених

Особи, що були «зараховані» до так званого «обмінного фонду» повертаються на підконтрольну Україні територію, але бояться повідомляти про застосоване проти них насильство, незаконне позбавлення свободи, однак подібна інформація надходить до правозахисних організацій, в тому числі й міжнародних. Реагуванням саме на такі сигнали є  візит делегації Підкомітету ООН з попередження катувань, яка прагнула перевірити на місці та з’ясувати достовірність таких повідомлень.

Згідно з вимогами Закону «Про Службу безпеки України» (стаття 25 Закону – Права Служби безпеки України) СБУ не наділена правом позбавляти осіб свободи або утримувати таких осіб, відповідно, в підпорядкуванні СБУ не може бути (оскільки немає законних на те підстав) будь-яких приміщень для утримання позбавлених свободи осіб – слідчих ізоляторів, камер, іншого. Відповідно, делегація Підкомітету ООН з попередження катувань не могла потрапити до подібних місць тримання позбавлених свободи осіб, оскільки вони були незаконні і навіть визнання існування таких місць (як, наприклад, «слідчий ізолятор СБУ» в м. Києві в Аскольдовому провулку) саме по собі було б свідченням протиправних дій з боку СБУ, а порушникам не хочеться демонструвати підтвердження своїх протиправних дій.

Оскільки відповідно до статті 31 Закону (Підзвітність Служби безпеки України) постійний контроль  за  діяльністю  Служби  безпеки  України, дотриманням нею законодавства здійснюється  Верховною Радою України, звертаємось до Верховної Ради України з вимогою ефективно використати свої повноваження та провести належне розслідування із з’ясування ситуації щодо фактів незаконного затримання та тримання осіб співробітниками Служби безпеки України.  

Призупинення делегацією Підкомітету ООН з попередження катувань свого візиту до України через відмову в доступі до місць позбавлення свободи, про які в цієї делегації була інформація, і в доступі до яких їй було відмовлено, вкрай негативно представляє Україну як ймовірну порушницю прав людини, що, безсумнівно, матиме наслідки і на рівні міжнародної підтримки, завдяки якій Україні сьогодні вдається стримувати агресію Російської Федерації на сході України. Відтак, Україна має демонструвати дотримання визнаних нею міжнародних інструментів та закріплених в них стандартів дотримання прав людини. У цьому зв’язку закликаємо невідкладно відновити діалог з делегацією Підкомітету ООН з попередження катувань та забезпечити делегації повне сприяння в здійсненні візиту, передбаченого Факультативним протоколом до Конвенції проти катувань та  інших жорстоких,   нелюдських  або таких,   що принижують гідність,   видів поводження та покарання, який був ратифікований Україною в липні 2006 року.

 
Харківська правозахисна група
 
Українська Гельсінська група з прав людини 
 
Коаліція громадських організацій та ініціатив «Справедливість заради миру на Донбасі»
 

 

 

 

  

 

 Поділитися