MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Кабмін незаконно запровадив перевірки місць проживання переселенців

12.06.2016   
Юрій Шершень
Прийняті Кабінетом Міністрів зміни мають відверто дискримінаційний характер, грубо порушують статті 33 (свобода пересування та вільний вибір місця проживання) та 46 (право на соціальний захист) Конституції України, а тому повинні бути скасовані.

8 червня 2016 року на засіданні Уряду були прийняті зміни до постанови КМУ від 05.11.2014 №637 «Про здійснення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам».

Текст новацій ще не з’явився у відкритому доступі, однак громадські організації, які надають допомогу переселенцям, ознайомилися з документом.

За даними організації «Восток-SOS», прийнятими змінами вводяться перевірки місць фактичного проживання внутрішньо переміщених осіб як умова для призначення всіх соцвиплат.

Як повідомляє сайт «Захист прав вимушених переселенців» http://pereselenci.kh.ua/, перевірки раз на 6 місяців проводитимуть працівники управлінь соціального захисту населення. Крім того, передбачені додаткові перевірки так званими «мобільними групами» в складі представників поліції, Державної міграційної служби, СБУ, і Пенсійного фонду.

Підставою для додаткових перевірок визначена інформація про те, що «переселенець не проживає за вказаною місцем проживання». Така інформація може бути отримана від правоохоронних органів (Держприкордонслужби, СБУ, поліції, Міграційної служби), органів державної влади та органів місцевого самоврядування, громадських об’єднань.

Якщо на момент перевірки переселенця не було, він протягом 3-х днів повинен з’явитися в управління соцзахисту для підтвердження місця проживання. Якщо він цього не зробить, соцвиплати будуть припинені.

Щоб відновити їх виплату, переселенець повинен буде звернутися з заявою про перевірку місця проживання. Якщо перевірка буде успішною, соціальні виплати відновлять лише через 2 місяці.

Крім того, переселенці зобов’язані в 10-денний термін письмово повідомляти про зміну їх фактичного місця проживання.

Постановою також передбачено створення нового органу – Комісії з питань призначення (поновлення) соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам.

«Вказані зміни суттєво погіршують положення осіб, які вимушені були покинути свої домівки через збройний конфлікт на сході країни, вводять додаткові дискримінаційні механізми відновлення соціальних виплат та контролю за ними з боку держави. Тим більше, такі нововведення є критичними в умовах повсюдного припинення виплат усіх видів соціальної допомоги та пенсій тисячам переселенців протягом майже п’яти місяців», – наголосили у «Восток-SOS».

Як зазначає голова Чугуївської правозахисної групи Роман Лихачов, прийняті Кабінетом Міністрів зміни до вищезазначеної постанови КМУ мають відверто дискримінаційний характер, грубо порушують статті 33 (свобода пересування та вільний вибір місця проживання) та 46 (право на соціальний захист) Конституції України, а тому повинні бути скасовані.

«Залишилося лише переселенців зобов’язати носити пов’язки з написом «ВПО», і тоді «турбота» держави щодо цих постраждалих людей проявиться у повній мірі», – сумно покепкував правозахисник.

Нагадаємо, нещодавно посол Європейського Союзу в Україні Ян Томбінський заявив, що влада України не повинна була припиняти соцвиплати внутрішнім переселенцям на час перевірок.

 Поділитися