MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Відомого акордеоніста звільнено, однак справа ще триває

14.06.2016   
Олена Ащенко
Після більш як чотирьохрічного ув’язнення у Київському СІЗО всесвітньо відомий акордеоніст, заслужений артист України Ігор Завадський був звільнений на поруки. Нагадуємо, що Ігор Завадський був затриманий біля під’їзду свого дому у місті Києві 23 березня 2012 року. З цього часу він безперервно перебував під вартою, незважаючи на те, що його вина у вчиненні злочину не була доведена. Весь цей час адвокати Завадського та сам Ігор буквально штурмували суд своїми клопотаннями про зміну запобіжного заходу, посилаючись на досягнення Ігоря Завадського, його позитивну характеристику, наявність роботи та соціальних зв’язків.

Після більш як чотирьохрічного ув’язнення у Київському СІЗО всесвітньо відомий акордеоніст, заслужений артист України Ігор Завадський був звільнений на поруки.
Нагадуємо, що Ігор Завадський був затриманий біля під’їзду свого дому у місті Києві 23 березня 2012 року. З цього часу він безперервно перебував під вартою, незважаючи на те, що його вина у вчиненні злочину не була доведена.
Весь цей час адвокати Завадського та сам Ігор буквально штурмували суд своїми клопотаннями про зміну запобіжного заходу, посилаючись на досягнення Ігоря Завадського, його позитивну характеристику, наявність роботи та соціальних зв’язків.
Однак, національні суди 31 раз відмовилися змінити запобіжний захід, вказуючи своїм основним аргументом той факт, що Завадський обвинувачується у вчиненні тяжких злочинів проти неповнолітніх. Навіть скасування вироку у квітні цього року та направлення справи на новий судовий розгляд не спонукало суд передивитися підстави для перебування Завадського під вартою та перевірити наявність їхнього існування на момент винесення рішень.
Не справила враження на суд і та обставина, що перебуваючи в ув’язненні у Завадського почав погіршуватися зір та існували ризики подальшого погіршення його здоров’я.
Окрім цього, Ігор Завадський був позбавлений можливості займатися музичною діяльністю, що справило негативний вплив на його професійну діяльність та позбавило поціновувачів його творчості можливості відвідувати концерти протягом декількох років.
Особливо цікавим здається той факт, що приймаючи рішення про звільнення Ігоря Завадського на поруки 13 червня 2016 року суд зазначив такі ж самі аргументи на користь звільнення з під варти, на які велику кількість разів вказували адвокати у своїх клопотаннях. Суд також послався на норми статті 5 Європейської конвенції з прав людини, яка закріплює право кожного на свободу та особисту недоторканність.
У зв’язку з цим, залишається незрозумілим, чому суди не приймали доводи на користь звільнення раніше, та продовжували виносити необґрунтовані рішення про тримання Завадського під вартою.
Наразі розгляд кримінальної справи по обвинуваченню Ігоря Завадського, Андрія Бригіди та Андрія Бойка триває. Харківська правозахисна група продовжує уважно слідкувати за ходом судового процесу, зокрема, моніторити дотримання прав людини щодо його учасників. Інтереси Ігоря Завадського та Андрія Бригиди в процесі представляє адвокат ХПГ Анна Литвин.

 Поділитися