MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Депутати схвалили амністію для учасників АТО в 2016 році.

07.07.2016   
медіа група ХПГ
Верховна Рада України прийняла закон "Про амністію в 2016 році". За дане рішення проголосували 247 із 325 народних депутатів, зареєстрованих в сесійній залі.

Верховна Рада України прийняла закон "Про амністію в 2016 році". За дане рішення проголосували 247 із 325 народних депутатів, зареєстрованих в сесійній залі.

Законом передбачено оголосити амністію і поширити її дію, в першу чергу, на учасників бойових дій, осіб, які захищали незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, брали безпосередню участь в антитерористичній операції, на неповнолітніх і жінок, а також на чоловіків, які мають дітей у віці до 16 років або дітей-інвалідів, на інвалідів першої, другої та третьої груп, хворих на туберкульоз, онкологічні захворювання, осіб, які досягли пенсійного віку.

В пояснювальній записці сказано, що основними критеріями для застосування амністії є незначна суспільна небезпека діянь, які вчинила особа, яка відбуває покарання; об’єктивні фактори (тяжка хвороба, похилий вік і т.д.), істотно знижують небезпечність осіб, яких пропонується звільнити від відбування покарання; значний строк відбутого засудженими особами покарання на момент проголошення амністії.

Передбачено звільнити від відбування покарання у виді тримання в дисциплінарному батальйоні військовослужбовців: засуджених за злочини невеликої та середньої тяжкості; засуджених вперше за тяжкі злочини, якщо вони на день набрання чинності цим законом чинності відбули не менше половини призначеного строку основного покарання. Визначено категорії засуджених, щодо яких амністія не застосовується. Це, перш за все, особи, які вчинили тяжкі та особливо тяжкі злочини, а також особи, які вчинили злочини з використанням службового становища (корупційні злочини).

Амністія не застосовується до осіб, засуджених за злочини проти основ національної безпеки України, після винесення вироку, але до повного відбуття покарання, які знову вчинили умисний злочин; раніше звільнених з місць позбавлення волі умовно-достроково і знову вчинили умисний тяжкий або особливо тяжкий злочин; звільнених судом від відбування покарання з випробувальним терміном і до закінчення визначеного судом іспитового строку знову вчинили умисний тяжкий або особливо тяжкий злочин; які мають дітей, яким не виповнилося 18 років, дітей-інвалідів та / або повнолітніх сина, дочку, визнаних інвалідами, і вчинили злочини, що посягають на життя, здоров’я, честь, гідність чи інші охоронювані законом права та інтереси цих дітей; засуджених за злочин або злочини, що спричинили загибель двох і більше осіб.

Крім того, не потрапляють під амністію ті, хто вчинили злочини проти встановленого порядку несення військової служби (військові злочини). Питання про застосування амністії суд вирішує за ініціативою прокурора, органу або установи виконання покарань, а також за ініціативою обвинуваченого (підсудного) або засудженого, їх захисників чи законних представників.

Питання про застосування амністії щодо осіб, яких засуджено судами іноземних держав і які відбувають покарання на території України, вирішують відповідні суди України з дотриманням вимог міжнародних договорів України. Застосування амністії не допускається, якщо обвинувачений (підсудний) або засуджений заперечує проти цього. Дія закону поширюється на осіб, які вчинили злочини до дня набрання чинності включно, і не поширюється на осіб, які вчинили тривають або продовжуються злочину, якщо вони закінчені, припинені або перервані після набрання чинності цим законом.

Закон вступає в силу з дня, наступного за днем його опублікування, і підлягає виконанню протягом трьох місяців.

 Поділитися