MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Ситуація в зоні проведення АТО на сході України. Липень 2016 року

31.07.2016   
медіа група ХПГ
Протягом місяца неодноразово повідомлялося про загострення ситуації на Луганському та Донецькому напрямку в зоні проведення АТО. В 114 окрузі пройшли вибори в депутати Верховної ради. А в окупованій Горлівці місцеві мешканці вийшли на акції протесту проти самопроголошеної влади. Зведені новини за минулий місяць.

Обстріли

Обстріл селища Зайцеве в передмісті Горлівки тривав всю ніч з 7 на 8 липня. Пошкоджено понад 30 будинків. Про це повідомили в адміністрації селища.

«Сьогодні вночі жорстко було. Силовики почали стріляти близько 6 години вечора і без перерви до пів на першу ночі. Трохи відпочили і знову - до четвертої ранку. Били важким »,- розповіли в адміністрації.

Там повідомили, що ніч жителі селища провели в підвалах. Снаряди падали на кількох вулицях.

«За руйнувань ще уточнюємо, але попередньо, не менше 30 будинків пошкоджено», - додали в адміністрації селища.

Помічник генерального секретаря ООН з прав людини Іван Шимонович попередив, що без розведення сторін конфлікту на Донбасі не виключена ескалація воєнних дій.

Станом на 15 липня за повідомленням РНБО України проросійські бандформування продовжують порушувати режим припинення вогню.
 
На донецькому напрямку бойовики з 120 і 82 мм мінометів, гранатометів, великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї систематично обстрілюють опорні пункти Збройних сил України під Авдіївкою. В ніч з 14 на 15 липня наші силовики були обстріляні з мінометов 120 калібру. Бойовики також вели вогонь по Новоселівці Другій, а по силам АТО в Опиному і Зайцевому - з мінометів калібру 82 мм і гранатометів.
 
На маріупольському напрямі сепаратисти з 152 мм артилерії обстрілювали українські опорні пункти в Мар’їнці та Красногорівці. Крім того, 15 липня в Красногорівці ворог застосував 122 мм самохідні артилерійські установки. З 120 мм мінометів ворог бив по Широкино і Мар’їнці. Міномети калібру 82 мм противник використовував у Водяному, Лебединському і Березовому.
 
За повідомленнями РНБО за 15 липня 2016 на луганському напрямку окупанти вели  вогонь по Новоолександрівці, Станиці Луганській і Новозванівка.
 
За минулу добу, 31 липня, в зоні АТО на Донбасі бойовики 85 разів відкривали вогонь по позиціях українських військових: 37 раз - в районі Донецька, 35 - на маріупольському напрямі, 13 - на Луганщині.

***

Вибори

У Луганській області триває підготовка до виборів в депутати Верховної ради. На сьогодні з 133 виборчих дільниць відкрилася тільки одна - в селищі Мілове.

Після того, як голова окружної виборчої комісії по 114 округу Євген Байрамов був побитий невідомими і потрапив до лікарні, його заступник також був замінений.

Виборчим процесом в Луганській області з 6 липня 2016 року керує новий заступник голови окружної комісії Оксана Вурін. Вона приїхала з Львівської області два дні тому, вже прийняла присягу і приступила до своїх обов’язків.

Були пропущені терміни формування дільничних комісій, в списках багато осіб, які не перебувають на території Луганської області. Тому немає кворуму для початку роботи. Зараз ОВК буде робити заміни, щоб комісії відкривали засідання і починали роботу.

Після відкриття виборчі дільниці повинні отримати попередні списки виборців і друку. А процес заміни в дільничних комісіях може тривати до самих виборів. 

Протягом тижня розвивалися неабиякі події з наростаючою силою біля підрахунків результатів виборів в 114 окрузі. Станом на 19.00 17 липня розпочато 14 кримінальних проваджень про злочини, пов’язані з проведенням проміжних виборів народних депутатів України.

В суботу ввечері 30 липня Донецький апеляційний адміністративний суд таки виніс рішення про те, що окружна виборча комісія №114 не порушувала закон під час прийняття документів від дільничних комісій і складання протоколів про результати голосування. Виборчу епопею на скандальному 114 окрузі можна вважати завершеною. Перемогу здобув кандидат від партії «Наш край» Сергій Шахов, набравши 37,62% голосів.

***

Контрольно-пропускні пункти

Близько 300 автомобілів чекали черги на перетин лінії зіткнення в пункті пропуску «Мар’їнка» в обох напрямках. За даними очевидців, в Курахово прямувало близько 150 автомобілів, стільки ж - в бік Донецька.

«На Донецьк близько 150 машин», - Ігор, житель Донецька.

«Під’їхали на нульовий блокпост о 5:40, чергу в бік Курахово - до містка, машин 150», - Валерія, мешканка Донецька.

«Ми стоїмо в бік Донецька на знаку "10", перед нами 15 машин, стоїмо з 4:40. Спочатку були 120-і. Так що, начебто живенько», - Тетяна, мешканка Донецька.

Протягом останнього місяця навантаження на пункти пропуску на території Донецької області, як і раніше дуже високі. За тиждень з 07 по 14 липня прикордонники зафіксували понад 210 000 чоловік, які перетнули лінію розмежування в обидві сторони.

Сьогодні єдина можливість розвантажити існуючі КПВВ - відкрити ще один контрольний пункт.  

Представник України в підгрупі з гуманітарних питань Тристоронньої групи Ірина Геращенко 30 липня заявила про готовність допомогти розблокувати КПВВ "Золоте" в Луганській області.
 
На своїй сторінці в ФБ Геращенко пише: "Золоте готове до роботи і заблоковано ОРДЛО по ідіотським приводам. Цей пункт розрахований на перетин 2 тисяч машин і 5 тисяч пішоходів щодня. Його відкриття значно розвантажило б КПВВ в Станиці Луганській і Зайцевому, де по 5, 6 годин стоять в чергах нещасні люди".
 
Вона також зазначила переваги КПВВ "Золоте" перед іншими контрольними пунктами. Ірина Геращенко також згадала, що пост в плані безпеки і побуту обладнаний значно краще, ніж інші.
 
"Немає жодного пояснення навіщо ОРДЛО знущається над простими людьми і відмовляється від відкриття. Це гуманітарне питання і тут не повинно бути політики. Тому 3 серпня на наступній мінської зустрічі буду закликати до пошуків компромісу хоча б в цьому питанні", - зазначила Геращенко.

***

У самопроголошених ЛНР/ДНР

У Луганську затримано жінку, яка торгувала людьми. Зловмисницю спіймали на місці злочину в момент вивезення дівчат за межі самопроголошеної ЛНР.

6 липня 2016 року у автовокзалі Луганська затримана громадянка 1977 року народження. Правоохоронцями невизнаної республіки встановлено, що дана жінка залучала до проституції і намагалася вивезти за межі самопроголошеної ЛНР двох дівчат 1992 і 1994 року народження.

Підозрювана дала свідчення, затримана в порядку ст. 94 невизнаного КПК самопроголошеної ЛНР.

Крім того, із новин з окупованих територій за останній місяць можна виділити питання масових протестів серед населення, повідомлення про які все частіше останнім часом стали з’являтися у новостійних стрічках. Так, 15 липня з 10 години ранку на площі Леніна перед будівлею міської "адміністрації" в окупованій Горлівці пройшов мітинг підприємців, які протестували проти високих ставок податкових зборів. 

За повідомленням активістів акцію протесту підтримали близько 1000 чоловік. Як тільки мітинг почався до присутніх вийшов так званий глава адміністрації Горлівки Станіслав Кім і запропонував всім пройти в зал для засідань. Однак підприємці проігнорували запрошення, мотивуючи це тим, що вони прийшли висловити протест проти високих податків, а адміністрація намагається перетворити акцію в нараду представників бізнесу і "влади".
 
Після отримання відмови Кім покинув площу Леніна і повернувся в будівлю "адміністрації". Присутні відреагували на це скандуючи "Виходь, виходь!" Але "мер" вимоги мітингувальників проігнорував.
 
Пізніше підприємці, змучені спекою, все ж вирішили пройти в зал для засідань. Там з ними поспілкувався представник одного з "міністерств" самопроголошеної "республіки", який запропонував ініціативній групі з числа підприємців поїхати разом з ним до Донецька і представити вимоги бізнесменів в "профільному міністерстві".
 
Відправитися в Донецьк зголосилися троє осіб. Про результати поїздки повідомлень у ЗМІ не було.
 
Також аналогічні мітинги пройшли у Алчевську, Стаханові та Красному Лучі окупованої частини Луганської області. 

Уряд

Що ж стосується дій українського уряду щодо стабілізації ситуації в зоні проведення АТО, то можна відзначити деякі пункти його роботи.

13 липня Верховна Рада розглянула питання створення тимчасової спеціальної комісії щодо стабілізації соціально-економічної ситуації в Донецькій і Луганській областях. На тому ж засіданні ВР на порядку денному стояло питання по призначенню на 19 жовтня проведення парламентських слухань на тему "Державні гарантії соціального захисту учасників АТО, Революції Переваги та членів їх сімей: стан і перспективи".
 Поділитися