MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Скільки часу триває «негайне» звільнення?

05.08.2016   
Анна Литвин, адвокат
Керівництво колонії, знаючи про негайне виконання судового рішення, не вдалося до жодних позитивних дій для його виконання. Врешті решт, звільнення засудженого, яке мало відбутися негайно після ухвали судового рішення – 3 серпня, – здійснене в п’ятницю, 5 серпня.

У рішенні Апеляційного суду Київської області 3 серпня 2016 року судді ухвалили «засудженого К. негайно звільнити з місць відбування покарання». Підставою до такого негайного звільнення був стан здоров’я засудженого, який відбував покарання в Бучанській виправній колонії № 85, і останнім часом є прикутий до ліжка, паралізований, має інвалідність першої групи. У цьому судовому засіданні брав участь як представник БВК-85 Гривачевський О. С, який 3 серпня о 10:30 заслухав оголошення судового рішення, і, таким чином, БВК-85 була поінформована про ухвалене рішення та негайне звільнення засудженого К. За визначенням «негайний» – це той, який здійснюється, відбувається зразу, без затримки; терміновий.

Гривачевський О. С був учасником судового слухання як представник колонії й мав право отримати рішення суду в письмовій формі відразу після його оголошення – як це зробили представник прокуратури та адвокат засудженого К. Литвин А.

У цьому випадку визначення «негайно» передбачало звільнення засудженої особи без зволікань. Проте, навіть через дві доби, 5 серпня, засуджений продовжував перебувати в БВК-85.

Якби засуджений був доставлений до судової зали, його звільнення відбулося б о 10 годині 30 хвилин 3 серпня. Однак через стан здоров’я засуджений брав участь у засіданні в режимі відеоконференції: для участі в засіданні його доставили на медичних ношах у кабінет, обладнаний для проведення відеоконференцій у БВК-85.

Керівництво колонії, знаючи про негайне виконання судового рішення, не вдалося до жодних позитивних дій для його виконання. Родичі засудженого звертались до адміністрації із заявою про негайне виконання рішення, однак керівництво відповіло, що воно очікує на лист із текстом ухвали, відправлений судом поштою, або на кур’єра з суду, який доставить такий лист. Пропозицію суду приїхати представникові адміністрації БВК-85 для отримання та виконання рішення проігноровано. Зазначимо, що суд розташований на відстані приблизно 30 км від БВК-85, в межах 40–50 хвилин їзди машиною, при тому, що родичі засудженого висловлювали готовність забезпечити транспортування представника колонії, щоб отримати та привезти судове рішення.

Врешті решт, звільнення засудженого, яке мало відбутися негайно після ухвали судового рішення, здійснене в п’ятницю, 5 серпня: о 13:00 лист з ухвалою суду потрапив до БВК-85, і о 14:30 засуджений вийшов на волю. За невиконання судового рішення в Україні передбачена кримінальна відповідальність за ст. 382 Кримінального кодексу, в цьому ж випадку видається, що судове рішення не виконане, а це дає підстави звернутися до прокуратури із заявою про злочин і надалі – до Європейського суду з прав людини, оскільки має місце порушення права особи на свободу та особисту недоторканість (ст. 5 ЄКПЛ).

Див. також це.

 Поділитися