MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Жодного цілого вікна

18.10.2016   
Володимир Бацунов
11–15 жовтня 2016 року юристи Харківської правозахисної групи здійснили черговий візит на Донбас. Окрім консультування місцевого населення візит мав і моніторинґову мету. Цього разу група відвідала Авдіївку й Красногорівку, також проїхала крізь Мар’їнку, була в Кураховому.

11–15 жовтня 2016 року юристи Харківської правозахисної групи здійснили черговий візит на Донбас. Окрім консультування місцевого населення візит мав і моніторинґову мету. Цього разу група відвідала Авдіївку й Красногорівку, також проїхала крізь Мар’їнку, була в Кураховому.

Авдіївка

Авдіївка зустрічає димом з труб коксохімічного заводу – найбільшого в Європі підприємства цього профілю. Коксохім працює, а значить, надає робочі місця. Авдіївка завжди жила за рахунок коксохіму, крім того, багато хто з авдіївців працював у Донецьку – 15–20 хвилин на маршрутці до центра. Тепер це, зрозуміло, неможливо: Донецьк – центр ДНР.

Важко знайти будинок, який би не постраждав від обстрілів – жодного цілого вікна, рами вибиті, не кажучи вже про шибки, скрізь сліди від осколків. Дехто з місцевих жителів вставив нові вікна, але багато вікон досі закриті фанерою, картоном, затягнуті поліетиленовою плівкою, ковдрами.

За повідомленням представника військово-цивільної адміністрації (ВЦА працює в Авдіївці з жовтня цього року), населення міста зараз складає 22–25 тис., за час конфлікту загинули близько 10 цивільних. Зруйновано 1500–1700 об’єктів – це квартири й будинки в приватному секторі.

Із розмов з місцевими жителями: «Не було води, ходили на насосну станцію, стояли в черзі. Обстріл, люди ховаються хто куди, у під’їзди. Сусідка не встигла добігти, вбило». «Просто у дворі молодого хлопця вбило. Хороший хлопець – не пив, не курив. Гарно малював. Треба було йому дві фарби якісь – виграв би конкурс у Донецьку. Не було грошей у мами з бабусею, тож він і не купив. Ми кажемо: що ж ви не сказали – ми би серед сусідів зібрали… Пряме попадання в голову. 19 років» (мікрорайон «Хімік»).

Час від часу чути канонаду – стрілянина з гармат, мінометів. Місцеві мешканці легко визначають, з якої зброї стріляють: «Це був танк, а це „обратка“ пішла». Хто стріляє? Представники старшого покоління, пенсіонери, не сумніваються, що це – українські військові. Інформацію вони, в основному, черпають з російських і денеерівських телеканалів, а також «народних» засобів масової інформації – хтось щось десь сказав.

Із розмов з місцевими жителями: «У 2014 році їздили нацики на танках і пуляли в усі боки». «Не потрібні нам ваші – ні ваш Порошенко, ні ваш Янукович… Ну, Янукович наш, але все одно не потрібний. Не потрібні ці мільярдери – у нас свої люди єсть». «Спасибі, Росія допомагає… тим, хто в Донецьку – гуманітарна допомога. Хто бачив російських військових? Так, зброя російська єсть, а військових нема». «А хто винний? Навіщо ж ці нацики привели сюди своїх американців і поляків?»

Важко переконувати кожного, але, приміром, можна було б зробити спеціальний сюжет на місцевій телевізії, запросити експертів і показати, проаналізувавши траєкторію польоту, звідки прилітають снаряди.

Багатоповерхівка в Авдіївці, так звана «Розмальовка» – пошкоджений з усіх боків, а це означає, що по ньому били як сепаратисти, так і українські сили. Жодного цілого вікна, сліди пожежі.

«Розмальовка»

З розповіді місцевого жителя С.Г.: Вийшли з електрички і тут мінометний обстріл. Побігли. Осколки потрапили в ногу, С.Г. впав. Його дружину поранило в руку, але вона зупинила якесь авто, водій відгукнувся – відвезли в лікарню, де надали першу допомогу. На питання правоохоронців, хто, на думку С.Г., стріляв, він слушно зазначив, що міна летить настільки швидко, що він не встиг на ній прочитати, чия вона – російська чи українська. С.Г. з дружиною недавно повернулися до Авдіївки – після 8 місяців лікування в Димитрові (з 2016 року – Мирноград) і року життя в Костянтинівці, де винаймали помешкання. Дуже вдячні димитровським лікарям.

В авдіївській школі № 5, де юристи ХПГ проводили консультації, триває ремонт, міняють усі вікна. Планується, що тут буде загальноміський освітній центр – від міськвідділу освіти до різноманітних художніх гуртків дитячої творчості.

Як повідомили люди, які побажали залишитися невідомими, в 2014 році в с. Тоненькому добробат розмістив в кінці вулиці гаубицю, хоча була можливість поставити її за межами села. Зробили кілька залпів у бік сепаратистів, а згодом отримали «відповідь». У результаті на кількох будинках позносило дахи, один будинок зруйновано на 80%. Найбільше в тому районі стріляли влітку й восени 2014 року, обстріли тривали до січня 2015.

У місті працює музична школа (120 учнів), загальноосвітні школи відвідують приблизно 1500 дітей. Лікарня не працює, є лише амбулаторія. Для надання серйозної медичної допомоги хворих везуть до Димитрова. Крамниці працюють, вода й електропостачання є. Вранці під звуки пострілів діти йдуть до школи, двірники метуть вулиці – життя триває.

Красногорівка

Красногорівка дуже зруйнована. З першого погляду складається враження, що їй дісталося більше, ніж Авдіївці, але напевне сказати важко. З вересня по самій Красногорівці не стріляють, але постріли чути постійно.

Пошкоджений будинок

Зруйнована бензоколонка

«Доброго ранку, – каже пенсіонерка, почувши постріл, і пояснює: це вони так вітаються». Стріляють по Мар’їнці, яка розташована зовсім близько. Як розповіла пенсіонерка, люди, чиї будинки зруйновано і хто не виїхав, живуть у родичів або в чужих людей. Так, допомагають – Данська Рада дає якісь кошти, хтось двері собі нові поставив. Чеські волонтери допомагають. Вугілля дуже дороге – опалюють чим трапиться, «друзки збирають».

Біля «Пошти», куди люди приходять отримувати пенсію

Близько одинадцятої ранку в Красногорівській ВЦА не застали нікого.

«Буржуйки» на продаж

Пізніше вдалося трохи поспілкуватися з представником ВЦА. Як він каже, багато хто приїздить, потім їдуть – і все – жодної допомоги. Ситуація не міняється три роки – стріляють. Зі зв’язку працює лише МТС. За останні півроку вбитих серед мирного населення немає, 5 поранених.

Населення міста зараз складає приблизно 10 тис. Оскільки багато народу з Красногорівки поїхало, з п’яти шкіл у місті працює тільки одна – школа № 5. Ще одна – школа № 3 – зараз ремонтується, полагодили дах, виконуються внутрішні роботи, занять зараз там нема. Кошти на ремонт йдуть із різних джерел. У середині вересня розпочала роботу музична школа, планується відкриття школи мистецтв, в якій працюватимуть гуртки художньої творчості.

Місцевий мешканець показав моніторинґовій групі руйнування в місті.

Зруйнований будинок – зазнав обстрілів з боку Донецька

Зруйнований будинок. Як кажуть місцеві жителі, стріляли українські сили – помилка корегувальника вогню

Снаряд «граду», що застряг в асфальті на проїзній частині в місті

За час конфлікту в Красногорівці загинули приблизно 11 місцевих мешканців, але точних відомостей немає. Лікарня не працює, є тільки амбулаторія. Для надання серйозної медичної допомоги людей везуть до Курахового, приблизно за 30 км. Лікарі з Красногорівки працюють у курахівській лікарні.

Моніторінґова група проїжджала і крізь Мар’їнку.

Пошкоджені будівлі

Черга за «ваучерами». На питання, що то за ваучери, місцеві жителі сказали, що від «Бруснички» – картка з грошовими коштами на товари. Скільки точно грошей на картці, невідомо: 500–600 гривень

Курахове від обстрілів не постраждало. Як розповіли красногорівці, залетів туди один снаряд, болванка – влучив у будівлю МВС.

Але вночі й у Кураховому чути постріли, не гучно – очевидно, з боку Мар’їнки.

 Поділитися