MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Україна планує відкриття залізничних КПВВ з окупованою територією

05.12.2016   
Павло Шваб
Харківська правозахисна група продовжує здійснювати моніторинґові візити до лінії розмежування між Збройними Силами України та незаконними збройними формуваннями «ЛНР». Так, цього разу проведено поїздку до таких населених пунктів: Станиця Луганська, Макарове, Валуйське та Пшеничне Луганської області.

Харківська правозахисна група продовжує здійснювати моніторинґові візити до лінії розмежування між Збройними Силами України та незаконними збройними формуваннями «ЛНР».

Так, цього разу проведено поїздку до таких населених пунктів: Станиця Луганська, Макарове, Валуйське та Пшеничне Луганської області.

Під час моніторинґового візиту співробітникам ХПГ вдалося поспілкуватися з начальником залізничної станції «Кондрашівська-Нова» Максимом Євгеновичем Кухарем.

Начальник станції повідомив, що на теперішній час відновлено залізничне сполучення та курсує приміський дизель-поїзд від станції «Кондрашівська-Нова» (Станиця Луганська) до «Лантранівки» (Троїцьке) щодня, окрім середи та неділі. Вартість проїзду до Старобільська становить 13.20 грн., а до Лантранівки 21.00 грн.

Під час інтерв’ю М.Кухар відзначив, що також ведуться переговори з обома сторонами щодо запуску приміського дизель-поїзда до окупованого Луганська. Сполучення відбуватиметься між станціями «Луганськ» та «Кондрашівська-Нова». На станції «Кондрашівська-Нова» вже ведуться роботи для підготовки Контрольно-пропускного пункту в’їзду і виїзду (КПВВ).

В приміщенні вокзалу буде налагоджено 12 робочих місць прикордонників для перевірки документів. Готується приміщення для осіб, які не матимуть документів, а також вбиральня та місце громадського харчування. Вартість проїзду складатиме близько 20.00 грн.

Планувалося запустити дизель-поїзд до Луганська перед Новим роком, але із затягуванням переговорів дата запуску точно невідома.

Не варто ще раз нагадувати про те, що через бойові дії на сході України «Укрзалізниця» ще в 2014 році обмежила маршрути поїздів Київ–Луганськ і Одеса–Луганськ.

«Залізнична цивілізація» з того часу закінчується в Лимані на Донецькому напрямку та в Лисичанську – на Луганському. Єдино можливим способом потрапити на окуповану територію стали шість КПВВ. З початком війни кожен з КПВВ щодня перетинають тисячі людей, що опинилися заручниками ситуації.

Таким чином, наявність хоча б одного залізничного коридору для жителів окупованих територій стала би цілком логічною. Як зазначив в нашій бесіді М.Кухар, залізничний переїзд на «ту сторону» значно скоротить черги на КПВВ. Процедуру перетину лінії розмежування буде трохи спрощено.

Від себе хочу додати: це той самий випадок, коли влада нарешті йде назустріч людям.

 Поділитися