MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Презентація в Європарламенті звіту по моніторинґових візитах на Донбас

12.12.2016   
08.12.2016 в Європарламенті (Брюссель) спільна доповідь Правозахисного центру «Меморіал» (Москва) та ХПГ за результатами моніторинґових візитів до зони воєнного конфлікту на Донбасі представлено учасникам Конференції з питань конфліктних зон у Східному партнерстві та ситуації з правами людини.

8 грудня 2016 року в Європейському парламенті (Брюссель) відбулася Конференція з питань конфліктних зон у Східному партнерстві та ситуації з правами людини. Під час цього заходу порушувались питання дотримання прав людини на окупованих або анексованих територіях в зонах конфліктів на європейському континенті, до яких віднедавна належить окупований Російською Федерацією Крим та непідконтрольні Україні райони Донецької та Луганської областей.

Українські учасники Дмитро Шульга (Міжнародний фонд «Відродження») та Олександра Матвійчук (Центр громадянських свобод, ініціатива «Майдан SOS») виступили із доповідями про стан дотримання прав людини відповідно в окупованому Криму та на Донбасі.

Саме напередодні Конференції була завершена робота над доповіддю за результатами моніторинґових візитів до зони воєнного конфлікту на Донбасі, які спільно здійснили члени Правозахисного центру «Меморіал» (Москва) та Харківської правозахисної групи, і текст доповіді представлено учасникам Конференції в Брюсселі. Важливо, що в дповіді вміщені не лише аналіз ситуації та опис реальних фактів порушень прав людини на сході України, але сформульовані також і чіткі та реальні рекомендації, спрямовані на виправлення ситуації з дотриманням прав людини в цьому регіоні.

Під час Конференції звіт представила Голова Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук.

Звіт отримав високу оцінку з боку європейських парламентарів, зокрема, депутат від Литви Петрас Аустревічюс в розмові з авторами доповіді висловив таку оцінку.

Представники команди моніторів та авторів звіту Олег Орлов (Правозахисний центр  «Меморіал») та Олександр Павліченко перед його презентацією в Європейському парламенті

 Поділитися