MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Слідами війни на Донбасі. Зруйновані лікарні

13.12.2016    джерело: radiosvoboda.org
Коаліція «Справедливість заради миру на Донбасі»
Міжнародне законодавство забороняє обстріли та бомбардування цивільних будинків та будівель, зокрема, лікарень, якщо такі споруди не використовуються з військовими цілями. Також не дозволяється використовувати зброю, матеріали та методи ведення війни, які завдають надмірних ушкоджень або мають невибіркову дію. За даними ВООЗ, упродовж збройного конфлікту на Донбасі 32 заклади охорони здоров’я були повністю виведені з ладу, а інші 17 – ушкоджено, проте вони досі продовжують функціонувати.

Міжнародне законодавство забороняє обстріли та бомбардування цивільних будинків та будівель, зокрема, лікарень, якщо такі споруди не використовуються з військовими цілями. Також не дозволяється використовувати зброю, матеріали та методи ведення війни, які завдають надмірних ушкоджень або мають невибіркову дію. За даними ВООЗ, упродовж збройного конфлікту на Донбасі 32 заклади охорони здоров’я були повністю виведені з ладу, а інші 17 – ушкоджено, проте вони досі продовжують функціонувати.

Нещодавно правозахисна організація «Луганський обласний правозахисний центр «Альтернатива» під егідою Коаліції «Справедливість заради миру на Донбасі» опублікувала попередній звіт, присвячений стану закладів охорони здоров’я у зоні бойових дій на Донбасі. Звіт створено в результаті моніторингу, що триватиме до березня 2017 року. Далі – інформація про ушкодження закладів охорони здоров’я у Лисичанську, Щасті та Станиці Луганській.

Центральна районна лікарня, Станиця Луганська, Луганська область

Обстріли лікарні почалися саме на День незалежності України, 24 серпня 2014 року. На той момент у приміщенні перебувало 40 осіб, 27 із яких були пацієнтами. Три медсестри постраждали під час обстрілів: у двох – струс мозку, в однієї – осколкове поранення. Через два дні, 26 серпня, лікарню закрили.

«Після першої хвилі обстрілів ми піднялися нагору подивитися, що там з будівлею, із хворими. Щойно вийшли на вулицю, почалася друга хвиля обстрілу. Ми встигли заскочити в лікарню, як у метрах десяти від нас снаряд упав», – пригадує постраждала медпрацівниця.

Повторно госпіталь обстрілювали 9 лютого 2015 року. Щоправда, цього разу ніхто не постраждав.

Всього під час обстрілів центральної районної лікарні у Станиці Луганській ушкоджено понад 1500 квадратних метрів даху, фасад стаціонарного відділення, понад 660 вікон та 17 дверей. Крім цього, постраждала система обігріву. Загальна сума збитку складає близько 6 мільйонів гривень. Станом на 24 червня 2016 року пошкоджені вікна замінили та повністю реконструювали систему обігріву.

Міська лікарня, Щастя

Упродовж 2014 та 2015 років міську лікарню у Щасті, що на Луганщині, кілька разів серйозно обстрілювали. Перші міни вразили стіни госпіталю опівночі 3 липня 2014 року. Особливо тяжкі обстріли, що зачепили місто, проходили впродовж зими 2014–2015 років.

Лише за одну добу, 16 лютого 2015 року, на території лікарні вибухнуло 15 мін. Одна із них знищила автомобіль швидкої допомоги.

За словами свідків, «міни летіли з різних сторін, хто стріляв – невідомо».

Упродовж обстрілів у приміщенні лікарні перебувало 50–60 осіб із числа пацієнтів та медперсоналу. Тоді людей евакуювали до підвалу. Наприкінці січня – на початку лютого 2015 року реактивний снаряд влучив у систему обігріву, внаслідок чого прикутих до ліжка пацієнтів на 4–5 днів перевезли до районного центру.

У результаті обстрілів постраждала завідувачка складу лікарні – жінка отримала осколкове поранення ноги. «Рану забинтували, не зашивали. Три дні провела вдома і пішла на роботу. Кульгала два місяці», – пригадує вона.

Нині у напівзруйнованій лікарні провели капітальний ремонт. Загальна сума збитку склала 7,5 мільйонів гривень.

Амбулаторія №3, Лисичанськ

Сильні обстріли Лисичанська розпочалися 22 липня 2014 року – у цей час і до 22 липня місто визволяла українська армія. Двадцятеро хворих і п’ятеро медпрацівників залишилися у підвалі амбулаторії. До них долучалися місцеві, які не мали де сховатися від обстрілів.

«Деякі люди (місцеві, у кого не було підвалу) перебували тут три-чотири доби. Таких у різні дні було від 30 до 60 осіб. У перервах між обстрілами виходили на вулицю, у дворі амбулаторії варили їжу», – розповідає завідувач аптекою амбулаторії.

За час обстрілів у приміщення амбулаторії влучило два снаряди. Після першого влучання медперсонал власними силами гасив пожежу. За словами свідків, лікарню обстрілювали «Градами», розташованими поблизу Лисичанського нафтопереробного заводу. Нині з’ясувати сторону-винуватця не видається можливим, однак у той час місто контролювали бойовики угруповання «ЛНР».

Через обстріли постраждало понад 1400 квадратних метрів покрівлі, газова труба, фасад і вікна лікарні. Лисичанську амбулаторію реконструювали співробітники, містяни, представники місцевої влади, громадських організацій та Червоного Хреста. Всього на відбудову приміщення знадобилося понад 1 мільйон гривень.

 Поділитися