MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Як на Харківщині розбудовували інтегровану безоплатну правову допомогу

14.12.2016   
Наталя Сарматицька

Про діяльність Центру інтеграції первинної і вторинної безоплатної правової допомоги на рівні територіальних громад Чугуївського та Печенізького районів Харківської області.

Чугуївська правозахисна група ще в 2012 році створила Центр правової інформації та консультацій. Даний Центр спочатку надавав безоплатну правову допомогу малозабезпеченим жителям м. Чугуєва та Чугуївського району. Поступово цільові групи осіб, яким надається така підтримка, розширювалися, так само як і географія діяльності Центру. І було налагоджено співпрацю з місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування, зокрема, з Чугуївською районною радою та Чугуївською райдержадміністрацією.

На цей час, робота приймальні Центру інтеграції первинної і вторинної безоплатної правової допомоги (Далі – Центру) Чугуївської правозахисної групи за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» надала можливість малозабезпеченим верствам населення Чугуївського та Печенізького районів Харківської області отримувати кваліфіковану безоплатну первинну правову допомогу та відновлювати порушені права громадян. Але потреба у такій послузі залишається нагальною. До значної кількості малозабезпечених людей, переважно похилого віку, що мешкають у Чугуєві та Чугуївському районі, додалися вимушені переселенці (близько 2 тис. осіб), які вимагають безоплатної правової допомоги, адже є малозабезпеченими та мають недостатні правові знання.

Мета діяльності Центру: обрати оптимальну модель надання безоплатної первинної правової допомоги у Чугуївському та Печенізькому районах Харківської області. Налагодити співпрацю між місцевими центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги, громадськими організаціями, органами місцевого самоврядування/місцевої влади, що буде сприяти інтеграції первинної і вторинної безоплатної правової допомоги на рівні територіальних громад Чугуївського та Печенізького районів Харківської області.

Цільова аудиторія проекту: Місцеві Центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги, громадські організації, органи місцевого самоврядування/місцевої влади, малозабезпечені особи (учасники АТО, внутрішньо переміщені особи, діти-сироти та діти позбавлені батьківського піклування, пенсіонери/люди похилого віку, люди з обмеженими можливостями, національні меншини, жителі віддалених сільських громад, представники національних меншин тощо), та інші представники громади, які потребують особливого захисту держави.

Робота Центру інтеграції первинної і вторинної безоплатної правової допомоги  з громадянами, полягає у наступному:

•          консультуванні і роз’ясненнях з правових питань;

•          допомозі у складанні договорів;

•          наданні правової інформації;

•          складенні заяв, скарг та інших документів правового характеру (крім документів процесуального характеру);

•          наданні допомоги в забезпеченні доступу особи до вторинної правової допомоги та медіації.

Центр інтеграції протягом лютого-листопада надав юридичну допомогу більше 700 заявникам, що безпосередньо звернулися до приймальні або отримали консультації під час виїзних прийомів та за допомогою Skype. Більше 200 мешканців Печенізького району звернулися до приймалень в смт Печеніги.

Завдяки проведенню виїзних прийомів, «Днів правової допомоги ветеранам» та особистого прийому з правових питань вимушених переселенців і підоблікових КВІ безоплатною правовою допомогою були охоплені вразливі верстви мешканців Чугуївського та Печенізького районів Харківської області – люди похилого віку та пенсіонери, діти війни та ветерани, вимушені переселенці, засуджені особи.

Окрім цього, регулярно проводилися Skype-консультації з правових питань через мережу Чугуївської центральної районної бібліотеки – у 7 бібліотеках району. Разом з юристами центру консультації проводили представники Чугуївського місцевого центру з надання безоплатної вторинного правової допомоги

Також, слід наголосити на тому, що було розроблено карти суб’єктів надання первинної правової допомоги на рівні територіальних громад Чугуївського та Печенізького районів Харківської області задля налагодження механізмів ефективної переадресації.

В рамках реалізації проекту Чугуївською правозахисною групою разом з Чугуївським місцевим центром з надання вторинної правової допомоги було випущено 4 інформаційні буклети: «Ти і поліція», «Що таке безоплатна вторинна правова допомога?», «Як отримати вторинну правову допомогу?», «Хто має право на безоплатну первинну правову допомогу та Хто звільнений від сплати судового збору». Також, було підготовлено та випущено Посібник з надання первинної правової допомоги.

Поширення зазначених інформаційних буклетів в органах державної влади та управління, правоохоронних органах та військових частинах надало змогу підвищити правову свідомість мешканців Чугуївського та Печенізького районів Харківської області. В першу чергу це були малозабезпечені люди, які неспроможні оплачувати юридичні послуги та вразливі верстви мешканців Чугуєва та Чугуївського району.

Громадською організацією «Чугуївська правозахисна група» протягом діяльності Центру було проведено семінари і тренінги для волонтерів, юристів та параюристів відповідних органів та установ, що надають безоплатну правову допомогу. Метою даних заходів було підвищити рівень фахової освіченості відповідних спеціалістів в наданні безоплатної правової допомоги – задля надання жителям Чугуївського та Печенізького районів Харківської області можливості отримувати висококваліфіковану безоплатну правову допомогу від правників різного профілю. Програма правоосвітніх заходів ґрунтувалася на основах Міжнародного дослідження щодо систем первинної правової допомоги з акцентом на країни Центральної та Східної Європи і СНД.

Учасників семінарів та тренінгів було ознайомлено з системою безоплатної правової допомоги, призначенням та стандартами роботи параюристів. Також представникам сільських і селищних рад було роз’яснено систему надання такої допомоги безпосередньо в сільській раді та/або делегування сільською радою цих повноважень спеціалізованим установам, іншим суб’єктам надання безоплатної первинної правової допомоги. Відбувалося й безпосереднє навчання параюристів основам надання первинної правової допомоги населенню.

Задля забезпечення надання правової допомоги, проблемною для зазначеного регіону залишається необхідність налагодження тристоронньої співпраці між місцевими Центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги та громадськими організаціями й органами місцевого самоврядування/місцевої влади, які надають безоплатну первинну правову допомогу, задля покращення доступу представників вразливих верств мешканців громад до правосуддя, зокрема до якісної безоплатної правової допомоги.

 Поділитися