MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Про перебіг консультативного конкурсу на посаду керівника Національної поліції

25.01.2017   
Євген Захаров
Короткий опис перших етапів конкурсу.

Консультативна відбіркова комісія, яка складається з трьох досвідчених ветеранів правоохоронної діяльності зі США, Канади та Данії – відповідно Джона Монтаніо, Джозефа МакАллістера та Мікаела Люнгбо, й трьох українців – журналіста Віталія Портнікова, правозахисника Романа Романова і мене – вирішила нічого не повідомляти про результати тестування кандидатів на посаду. Ще на самому початку конкурсу вона вирішила не коментувати особистості кандидатів і навіть не згадувати їхні імена – до того моменту, коли вона відбере кращих кандидатів для інтерв’ю. Комісія заперечила присутність журналістів та представників громадськості на своїх засіданнях, вважаючи, що це буде заважати її роботі.

При цьому наші іноземні колеги говорили, що ніде не бачили такого відкритого конкурсу, як в Україні. Що в їх країнах зазвичай не публікують списки кандидатів, членів комісії, все відбувається доволі буденно.

Але ми в Україні, і тут вже звикли до прозорих конкурсів, коли навіть всі засідання транслюються в Інтернеті в режимі реального часу. Протягом останнього тижня мене журналісти просто замучили, вимагаючи інформацію про процедури конкурсу, кандидатів тощо. Тож я вирішив трошки написати про нього, залишаючись в межах ухваленого комісією регламенту.

Насамперед про свої враження від роботи комісії – вона працює з казковою швидкістю, ясно, чітко, прагматично, при цьому усі дискусії тривають рівно до тієї міри, поки усі не нададуть свій погляд на питання, що дискутується. Нічого зайвого. Майже всі рішення ухвалюються консенсусом. Регламент роботи комісії прийняли протягом двох годинних сесій, правда, його проект був підготовлений заздалегідь. Від такої праці відчуваєш просто таки інтелектуальну насолоду.

Процедура конкурсу передбачала отримання до 9 січня резюме та мотиваційного листа від кожного бажаючого обійняти посаду. При цьому 45 кандидатів надіслали свої документи в період з 4 по 8 січня, так що переклад останніх документів англійською був завершений тільки 15 січня.

Загалом надійшло 70 електронних листів від кандидатів, але в 6 з них не було мотиваційних листів, або резюме не містило даних, з яких можна було б зрозуміти, де і скільки кандидат працював, і додаткова інформація не надійшла після нагадування. МВС навіть не включила цих кандидатів до публікації на сайті, надрукувавши список з 64 кандидатів. Комісія зняла з конкурсу спочатку цих 6 кандидатів, потім ще 14, які не відповідали необхідним кваліфікаційним вимогам до посади, обумовленим законом про національну поліцію: мати повну вищу юридичну освіту, стаж роботи в галузі права не менше 7 років, стаж роботи на керівних посадах не менше 5 років. Щодо 7 кандидатів не вистачало даних, щоб переконатися у відповідності до вимог щодо стажу, і комісія запросила додаткові дані. Троє з семи їх надали, і комісія допустила їх до наступного етапу конкурсу – тестування, а чотирьох – зняла з розгляду. Тобто на тестування, призначене на вівторок 24 січня, запросили 46 кандидатів. Планувалося дві сесії – о 10-й та о 14-й годині, а ті, хто з поважних причин не міг би взяти участь і повідомив про це, запрошувався на середу.

В понеділок ввечері троє кандидатів відмовилися від участі в конкурсі. Решта 43 кандидати пройшли тест 24 січня зранку. Журналісти, яких запросили спостерігати за процесом тестування, не побачили серед кандидатів в.о. керівника Національної поліції Вадима Трояна та начальника Київського міського управління поліції Андрія Крищенка, й намагалися отримати пояснення, але члени комісії відповідно до свого регламенту відмовлялися від коментарів. Андрій Крищенко ближче до вечора публічно заявив, що він не буде брати участь у конкурсі. Що ж до Трояна, то журналісти дізналися, що він у відпустці, і питали, чи буде для нього організоване тестування 27 січня, коли він приступить до роботи…

Декілька слів про тестування. General Skill Test вимірює рівень загального інтелекту кандидата, він не вимагає жодних спеціальних знань, які виходять за межі шкільної програми. Тест визначає здатність  до логічного та аналітичного мислення, вербального мислення, абстрактного мислення, побудови причинно-наслідкових зв’язків. Він складається з 60 питань, на які треба відповісти протягом 90 хвилин. За кожну правильну відповідь нараховується 1 бал, отже, максимальний результат, якого можна досягти – 60 балів. Цей тест проходили всі, хто брав участь у конкурсі під час створення патрульної поліції, та співробітники МВС під час атестації. Тоді тест вважався зданим задовільно, якщо результат був не менше 25 балів.

Як і очікувалося, претенденти на посаду керівника Національної поліції в цілому здали тест краще, ніж основна маса міліціонерів. Менше 30 балів набрали 14 кандидатів, від 30 до 39 – 13, від 40 до 49 – 12, 50 і більше – 4. Молодші кандидати здали тест в середньому краще, ніж старші, цивільні – адвокати та юристи, що працюють в бізнесі – краще, ніж працівники поліції та колишні міліціонери. Але слід зазначити, що у декількох працівників поліції сума балів також була високою.

Сьогодні і завтра комісія вибере кандидатів, яких вона запросить для інтерв’ю і оголосить їхні імена. Інтерв’ю буде тривати до трьох годин, за день його пройдуть не більше двох претендентів, порядок визначиться жеребкуванням. Почнуться вони в понеділок 30 січня. Під час інтерв’ю буде проведена всебічна перевірка вимог до якостей керівника Національної поліції, обумовлених законом і вказаних в об’яві про конкурс.

Наостанок хочу красно подякувати Рекрутинговому центру Національної поліції, який надає велику допомогу в проведенні конкурсу, та перекладачів, які перекладають усі поточні тексти англійською мовою та здійснюють синхронний переклад. Гарна робота!

 Поділитися