MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Лутковська: Не вірю, що пенсіонери з ОРДЛО, отримуючи 1200 грн, фінансують тероризм

30.01.2017   
медіа група ХПГ
"Я фахівець в області того, що право на пенсії і на соціальні виплати порушувати не можна. Не можна звинувачувати у фінансуванні терористів пенсіонерів, притому, що ви купуєте вугілля. І в даній ситуації пенсії ми платити зобов'язані" - Валерія Лутковська. 

Уповноважений ВР України з прав людини Валерія Лутковська вважає, що пенсіонери, які залишилися на окупованій території, не можуть фінансувати тероризм, навіть якщо вони отримують виплати. Крім того, за її словами, Україна зобов'язана пенсіонерам виплачувати всі пенсії. Про це Лутковська повідомила в інтерв'ю телеканалу «112 Україна».

«Я не вірю і з великим сарказмом ставлюся до ідеї, що пенсіонер, який отримує 1200-1800 гривень, буде ще фінансувати тероризм. Як і одинока мати, яка залишилася з дитиною на руках, - вона теж ті гроші, які їй покладені в якості соціальних виплат, не віддасть терористам », - підкреслила Лутковська і додала, що Києву слід думати про інші шляхи фінансування тероризму. Зокрема, закупівлі вугілля з непідконтрольної території.

«Закупівлі вугілля з непідконтрольної території Луганської області - це, дійсно, серйозне питання. А хто закуповує вугілля? Я не фахівець в питаннях опалення, того, як повинні функціонувати ТЕЦ. Я фахівець в області того, що право на пенсії і на соціальні виплати порушувати не можна. Не можна звинувачувати у фінансуванні терористів пенсіонерів, притому, що ви купуєте вугілля. І в даній ситуації пенсії ми платити зобов'язані. І якщо ми до сих пір не придумали механізм, яким чином це здійснити, - це проблема держави, а не проблема тих пенсіонерів, які не можуть з тих чи інших причин виїхати з непідконтрольною території », - резюмувала Лутковська.

Відзначимо, т.зв. «Пенсійний фонд» самопроголошеної «ЛНР» запевняє, що в 2016 році призначив пенсії понад 32 тис. пенсіонерів. Всього ж на окупованій частині Луганщини, за даними  так званого пенсійного фонду ЛНР, «щомісячно забезпечується виплата пенсій більш 443 тис. пенсіонерам».

«Заступник голови» ПФ псевдореспублікі Наталія Ельникова запевняє, що в 2016-му понад 26 тис. пенсіонерів проведено перерахунок пенсії з урахуванням страхового стажу, отриманого після призначення пенсії та з більшого заробітку.

Також вона розповіла, що більше 7 тис. громадян відновлено виплата пенсій «відповідно до Тимчасового порядку подання та оформлення документів для прийняття на облік і відновлення виплати пенсій особам, які постійно проживають на території республіки».

 Поділитися