MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Робочий візит керівника Центру стратегічного захисту адвоката Геннадія Токарева на засідання ПАРЄ (25-27 січня 2017 року)

03.02.2017   
ХПГ-інформ
З 25 по 27 січня цього року керівник Центру стратегічного захисту адвокат Геннадій Токарев перебував у службовому відрядженні у м. Страсбурзі (Франція). 25 січня Геннадій Токарев був присутній на засіданні зимової сесії Парламентської асамблеї Ради Європи, на якому розглядалось питання функціонування демократичних інституцій в Україні, під час чого відбулося активна дискусія щодо агресії Росії на а Сході України та анексії Криму, а за його результатами була прийнята Резолюція 2145 (2017) «Функціонування демократичних інституцій в Україні».


З 25 по 27 січня цього року керівник Центру стратегічного захисту адвокат Геннадій Токарев перебував у службовому відрядженні у м. Страсбурзі (Франція).

25 січня Геннадій Токарев був присутній на засіданні зимової сесії Парламентської асамблеї Ради Європи, на якому розглядалось питання функціонування демократичних інституцій в Україні, під час чого відбулося активна дискусія щодо агресії Росії на Сході України та анексії Криму, а за його результатами була прийнята Резолюція 2145 (2017) «Функціонування демократичних інституцій в Україні».

Вранці 26 січня відбулася зустріч Президента конференції міжнародних НДО Ради Європи пані Анни Рурки з українськими експертами, які приймали участь у заходах, організованих у зв’язку із сесією ПАРЄ: Євгенія Андрейчук, Сергій Заєць, Надія Волкова, Геннадій Токарев. На зустрічі українська сторона окреслила проблемні питання в галузі прав людини, для вирішення яких необхідна допомога європейської спільноти, зокрема, переслідування російською владою кримськотатарського народу в Криму, порушеннями прав людини на Донбасі. Нехтування з боку правоохоронних органів, зокрема, СБУ, основоположними правами і свободами осіб, які підозрюються в участі у терористичній діяльності, в ході їх кримінального переслідування та інші.
Пані А.Рурка висловила обіцянку надати допомогу у залученні до вирішення зазначених питань механізмів Ради Європи. Вона погодилася виступити із заявою на підтримку затриманого в Криму російською владою адвоката-правозахисника Еміля Курбедінова.

Після цього Сергій Заєць, Надія Волкова, Геннадій Токарев взяли участь у круглому столі «Окуповані території України: відповідальність держави за порушення прав людини в контексті справ ЄСПЛ».

Сергій Заєць, адвокат Регіонального центру з прав людини, юридичний експерт УГСПЛ, зробив доповідь про системні порушення прав людини в Криму з боку влади Російської Федерації. Він акцентував увагу на затриманні 25-26 січня російською владою в Криму адвокатів-правозахисників Миколи Полозова, Еміля Кубердінова і Едема Семедляєва, проведення обшуків у адвокатів.

За інформацією Курбедінову, який захищає в суді заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова та займається справами інших кримських татар, закидають пропаганду або публічну демонстрацію символіки екстремістських організацій.

Юрист Центру Стратегічних Справ УГСПЛ Надія Волкова сфокусувала свій виступ на відповідальності Російської Федерації щодо порушень Конвенції з прав людини, вчинених під час конфлікту на Сході України, виходячи із практики Європейського Суду з прав людини щодо здійснення ефективного контролю над територією іншої держави.

Геннадій Токарев, керівник Центру стратегічного захисту, говорив у своєму виступі про юрисдикцію і відповідальність України, її нездатність виконати свої позитивні зобов’язання відповідно Конвенції, зокрема, щодо гарантування права на життя та права не бути підданим поганому поводженню, надав інформацію про злочини в ході збройного конфлікту на сході України, в тому числі такі, що призвели до загибелі багатьох мирних мешканців, та мають ознаки злочинів, що підпадають під юрисдикцію Міжнародного кримінального суду. Окремо була озвучена проблема непереведення осіб, які утримуються під вартою або відбувають покарання на територіях, непідконтрольних органам влади України, на підконтрольну територію.

Були наведені приклади невиконання органами розслідування, в тому числі Службою безпеки України, свого обов’язку з проведення ефективного розслідування таких злочинів, до того ж, самі силовики систематично вдаються до порушень прав людини в процесі кримінального переслідування. У виступі були також освітлені негативні аспекти діяльності відповідних органів влади із звільнення та обміну полонених.

Г.Токарев також дав стислу інформацію про діяльність Коаліції громадських організацій та ініціатив «Справедливість заради миру на Донбасі», в ході якої здійснюється моніторинг та документування порушень прав людини на територіях так званих «ДНР» та «ЛНР», та на територіях, що постраждали від збройного конфлікту, а також надається правова допомога жертвам таких порушень.

 

 Поділитися