MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Геннадій Токарев – адвокат, що випереджає час

03.03.2017   
Василь Мельничук
Вітаємо з черговою перемогою адвоката Геннадія Токарева, якому вдалось звільнити засудженого за 4 години, чого не спромоглись зробити державні органи за 21 день!

01.03.2017 року Моніторингова група представників Харківської правозахисної групи вчергове здійснила візит без попередження до Софіївської виправної колонії № 45 в Дніпропетровській області. Під час візиту відбулись зустрічі та розмови із засудженими, зокрема, один із засуджених, П., казав, що рішенням Апеляційного суду Полтавської області від 09.02.2017 р. його було звільнено з СВК № 45, однак він продовжував залишатись в цій колонії. До судового засідання 09.02.2017 засуджений був запрошений в режимі відеоконференції, під час засідання перебував в СВК № 45, і тексту самого рішення не отримував впродовж більш, ніж 20 днів після ухвали рішення. Адміністрація колонії також повідомила, що рішення суду до колонії не надходило, а тому й не було підстав для звільнення П. з колонії.

Після перегляду реєстру судових рішень було встановлено, що існує ухвала Апеляційного суду Полтавської області від 09.02.2017 р. про звільнення П. з СВК № 45. Інформація про незаконність перебування засудженого П. в колонії була передана до Центру стратегічних справ ХПГ, і вже наступного дня - 2 березня 2017 року - о 13 год. 50 хв. адвокат та керівник центру Геннадій Токарев та правник Федір Данильченко вирушили з Харкова «визволяти» засудженого до Софіївського районного суду Дніпропетровської області з підготованою заявою в порядку ст. 206 КПК України. Навігатор вказував розрахований час прибуття 18 год. 15 хв. до м. Софіївка, що було вже запізно для того, щоб подати необхідні документи до канцелярії суду, однак, незважаючи на дорогу, яка місцями зійшла разом зі снігом, адвокату вдалось випередити час, і заява була подана до суду о 16 годині 48 хвилин за дві хвилини до його закриття.

Суд дуже серйозно поставився до цієї заяви про звільнення П., і заява була розглянута того ж дня – 02.03.2017 р. Знову була організована відеконференція із засудженим, який перебував у СВК-45, і близько 21 години слідчий суддя Софіївського суду виніс ухвалу про негайне звільнення засудженого П. з СВК № 45. Наступного дня, 3 березня, рішення вже було доставлене до колонії і засуджений отримав довідку про звільнення.

Вітаємо з черговою перемогою адвоката Геннадія Токарева, якому вдалось звільнити засудженого за 4 години, чого не спромоглись зробити державні органи за 21 день!

 Поділитися