MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Смертна кара в Росії. Як це загрожує українцям?‘Я сказав росіянам на блокпосту, що їду на Азовсталь’ Нацгвардійця РФ судитимуть за сексуальне насильство щодо викраденого чоловіка Війна з темрявою. Підсумки тижняРосія створила ‘всепроникну атмосферу страху’ на ТОТ‘Суди’ над полоненими: у ‘ДНР’ до тривалого ув’язнення засудили десятьох ‘азовців’Навіщо?Зруйновані села Дібрівне та Курулька з повітряМілітариzовані: Росія посилює діяльність ‘Юнармії’ у КримуВідновлення і реабілітація після полону — Уряд ухвалив постановуЗвільнення від відбування покарання за станом здоров’яНе визнавати ‘фарс Кремля’Росіяни викрали з Енергодара двох братів, що працювали на ЗАЕС, — їх шукають рідніЯк наука опирається тиранії. Дайджест російських протестівВійна проти пам’яті — як росіяни руйнують пам’ятники та меморіали в Україні Після деокупації Київщини правоохоронці виявили 1590 тіл Україна має відомості про 550 000 воєнних злочинцівХарківщина: під ударом — історія, релігія, мистецтвоРозстріляв українського військовополоненого на ЗапоріжжіМКС видав ордери на арешт двох російських генералів

МОЗ розробляє медичний стандарт документування катувань

25.05.2017   
Медіа-група ХПГ
Важливо не лише розробити загальний стандарт документування, але й навчити лікарів використовувати його.

Мультидисциплінарна робоча група при Міністерстві охорони здоров’я України розробляє медичний стандарт документування катування чи нелюдського або такого, що принижує гідність, поводження чи покарання. Повідомлення про це 23 травня опубліковано на офіційному веб-сайті відомства.

«Наше завдання створити умови, за яких відповідні державні органи отримають обґрунтовані та об’єктивні звіти медичних працівників при розслідувані випадків катування і нелюдського, жорстокого або принизливого поводження. Адже від правильного документування залежить успіх розслідування», – зазначила заступниця міністра охорони здоров’я з питань європейської інтеграції Оксана Сивак.

Медичні працівники – основні виконавці правильного документування випадків тортур та інших видів жорстокого нелюдського поводження і покарання. Потурання катуванню та іншому жорстокому поводженню, як грубе порушення медичної етики, не повинні замовчуватися лікарями через страх репресій з боку влади, – йдеться в повідомленні.

Але важливо не тільки розробити загальний стандарт документування випадків катувань і жорстокого поводження, але й навчити лікарів використовувати його.

До складу робочої групи увійшли представники Адміністрації Президента України, Омбудсмена, Генеральної прокуратури України, Міністерства внутрішніх справ України, громадських організацій, міжнародні експерти та провідні медичні фахівці.

Підґрунтям для розробки стандарту став Стамбульський Протокол – керівництво з ефективного розслідування та документування тортур та інших жорстоких покарань, що діє в міжнародній практиці. Стамбульський Протокол визначає необхідні дії та експертизи медичного працівника, який вміє документувати різноманітні травми. Опис включає результати ретельного незалежного медичного (судово-медичного) і психіатричного обстеження і може бути повідомлений виключно затриманому або його адвокату.

 Поділитися