MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Вирок довічнику скасовано!

08.07.2017   
Андрій Діденко
Довічне позбавлення волі, скасування вироку апеляційним судом, сім з половиною років за ґратами без рішення суду і нарешті, – воля!

Довічне позбавлення волі, скасування вироку апеляційним судом, сім з половиною років за ґратами без рішення суду, і нарешті – воля!

06.07.2017 року колегією суддів Сосновського району міста Черкаси під головуванням судді Чечот Алли Антонівни, за участі суддів Мельник Ірини Олександрівни та Рябухи Юрія Володимировича, ухвалене знакове рішення про зміну міри запобіжного заходу щодо громадянина України Василя Лапшова з тримання під вартою на домашній арешт з 22:00 години вечора до 06:00 ранку з обов’язковим перебуванням за місцем мешкання. Василь Лапшов був звільнений з під варти просто в залі суду.

Василь Лапшов

Ми вже згадували цю історію в попередніх публікаціях щодо брутальних порушень прав людини. Партнер Харківської правозахисної групи телекомпанія «Магнолія-ТВ» також розповідала це в своїх сюжетах:

І ось нарешті, після семи з половиною років поневірянь Василь Лапшов вийшов на волю й сподівається на справедливий судовий розгляд, ухвалення судом неупередженого, обґрунтованого рішення.

Журналіст інформаційного бюлетеню ХПГ «Права людини в Україні» спілкувався з Василем Лапшовим одразу після звільнення останнього з під варти:

«Я, Василь Лапшов, був засуджений до довічного позбавлення волі. Через чисельні порушення, допущенні судом першої інстанції, вирок був скасований. У зв’язку з чисельними порушеннями прав людини під час досудового і судового слідства правоохоронними органами розпочато кримінальне провадження, яке знаходиться на стадії початкового розгляду (за № 42015250000000229 від 06.07.2015 року за ст. 373, 374, 365, 371, 364 КК України). Під вартою я перебував понад сім з половиною років. Не зважаючи на моє звільнення на даному етапі говорити про справедливий суд вважаю зарано, але ми бачимо, в даному випадку є позитивні моменти, хоча б те, що я не перебуватиму під вартою, позитивно впливатиме на мене і на мою сім’ю. Це в якійсь мірі поновлює мої права».

Нагадаємо, що Василь Лапшов був затриманий 27.12.2009. без рішення суду і взагалі правового обґрунтування. Як розповідає сам Лапшов: «В цей день мені подзвонив Шемоня Валентин (знайомий) і попросив вийти, повідомив, що в нього проблеми, запропонував зустріч біля будинку, в якому раніше жив». Після того, як Лапшов прибув на призначене місце зустрічі, невідомі люди, які не представилися, одягли йому мішок на голову й посадили в машину. Після цього відвезли в Черкаський районний відділ міліції, де дві доби катували та знущалися з метою отримання зізнання у скоєнні злочинів. Висоцький Руслан Іванович, заступник начальник карного розшуку цього ж відділення поліції (тодішньої міліції), керував процесом тортур і безпосередньо брав участь у катуваннях. Люстраційний процес не позначився на цьому керівникові і зараз він працює в Києві, де очолює один з лінійних відділів поліції. У тортурах також брали участь слідчий, що очолював слідчу групу, Сав’як Юрій Несторович, і слідчий Шевченко Владислав Валентинович.

Через дві доби, як свідчать матеріали справи, тобто 29.12.2009 року, Василь Лапшов «добровільно» з’явився в цей же Черкаський районний відділ міліції з явкою з повинною та «зізнався» в скоєнні низки страшних злочинів, а саме: подвійному вбивстві, пограбуванні інкасаторів Укрпошти, зберіганні зброї та інших. В матеріалах справи зазначено, що цю явку з повинною від Лапшова відібрав Король Олександр Миколайович, начальник дільничних інспекторів, якій взагалі не мав стосунку до проведення слідчих дій у кримінальній справі.

Ляшко Володимир Павлович, тодішній Черкаський районний прокурор, здійснював нагляд за дотриманням законності під час досудового слідства.

Другий фігурант цієї справи Сергій Дубан (ім’я та прізвище змінене автором), переніс тортури, про що є медичні свідчення, оговорив Лапшова й визнав, що він (Дубан) був причетний до скоєння злочинів, але наміру на вбивство не мав, тому кваліфікацію обвинувачення вважає перевищеною.

Дубан був затриманий 26.12.2009 року за тією ж самою схемою – йому зателефонував той самий Шемоня і запропонував Дубану зустрітися.

Адвокат ХПГ Василь Семків захищав Василя Лапшова в апеляційному суді. Адвокат свідчить, що в матеріалах справи відсутні докази вини Лапшова.

Харківська правозахисна група спостерігатиме за цією справою до логічного завершення в суді та ухвалення остаточного рішення. Суд має визначитися стосовно вини Лапшова, причетності його до скоєння злочинів. І якщо докази вини Василя Лапшова в інкримінованих злочинах відсутні, винести виправдувальний вирок.

 Поділитися