MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Per aspera ad libertata – крізь тернії до волі

18.07.2017   
Василь Мельничук, Олександр Павліченко
Сергія Кротова звільнили. Однак сьогоднішня ситуація ставить більше питань, ніж дає підстав радіти перемозі.

17 липня 2017 року Сергія Кротова звільнили. Про судовий процес щодо цього засудженого, в якого ампутовані верхні та нижні кінцівки, і якому ХПГ з 2015 року надавала правову допомогу в судових процесах з метою в судовому порядку звільнити його через стан здоров’я від відбування покарання, були детальні та об’єктивні сюжети від «Магнолія-ТВ» (див. публікації на Facebook і на сторінці телеканалу ЧП.INFO).

Хотіли написати, що «Кротов вийшов на свободу», але зупинились, бо ходити Кротов фізично не може – в нього висока ампутація нижніх кінцівок. Його в понеділок вранці на ношах винесли до воріт колонії, до яких під’їхав автомобіль представників однієї з релігійних організацій, що взялись опікуватись Кротовим після його виходу на свободу.

Здавалось би, чергова адвокатська перемога ХПГ, однак сьогоднішня ситуація ставить більше питань, ніж дає підстав радіти перемозі.

Перебуваючи в лікарні при БВК-85, куди його було етаповано з іншої колонії, в якій він декілька років відбував покарання, Кротов отримував необхідне обстеження і лікування (при ознайомленні з його амбулаторною картою, що ми зробили в день звільнення, встановили обсяг досліджень, аналізів, обстежень та лікування, що були здійснені в стінах лікарні – навряд чи в пересічній лікарні особі в такому стані буде надано безоплатно таке медичне забезпечення…). Це не похвала в’язничній системі лікування, а розмірковування про те, що сьогодні Кротов опинився на свободі, зовсім не маючи можливості забезпечити своє нове життя, – він у чужому місті, без грошей, сам не здатний пересуватись, фізично слабкий, тяжко хворий, з гострою потребою підтримуючого лікування, яке теж вимагає коштів, потребує постійного догляду… Начальник однієї із колоній, в якій утримувались хворі, розповідав про історії, коли після звільнення особи декілька днів жили при колонії, не маючи коштів кудись виїхати, їх запрошували переночувати й поїсти назад до колонії… Потім дехто з цих осіб умисно вчиняв злочин, щоб повернутись до колонії, до вже звичного для них стану і хоч і не блискучого, але все ж догляду. Ще один показовий індикатор в тій же колонії – за рік там помирає близько 30 засуджених, і практично всіх ховають на імпровізованому кладовищі в полі біля цієї ж колонії – близьких або рідних, які б забрали небіжчика в 8–9 випадках з десяти у таких осіб немає… Безіменне кладовище має скромні цифрові позначення місць захоронень.

Кладовище засуджених у Софіївській ВК-45

Варто зауважити, що з виправної колонії № 45, де Кротов відбував покарання, він прибув етапом в супроводі іншого засудженого, Олександра, який здійснював постійний догляд як під час етапування, так і під час перебування вже в БВК-85 – годував його, допомагав ходити в туалет, мив, переносив з ліжка на інвалідний візок та назад, виконував всю роботу санітара. Отож, в’язнична система створила хоч і далеко не блискучі, але мінімальні умови догляду та лікування для засудженого, однак якогось «містка» між перебуванням у колонії, звільненням і виходом на свободу держава не забезпечує, і це особливо виразно помітно у ситуації, коли йдеться про осіб, які потребують опіки і сторонньої допомоги, є самі неповносправними.

Вихід Кротова на свободу був ініційований адміністрацією виправного закладу через стан здоров’я засудженого, оскільки подальше відбування покарання без відповідного лікування загрожувало його життю. Варто додати, що засудженому надавалась в лікарні паліативна підтримка, це дає відповідь на питання, чому в липні цього року рішення про звільнення суд ухвалив майже без вагань, хоч в минулому 2016 році суди відхиляли клопотання про звільнення. Про «загублений» в 2015 році аудіозапис засідання в режимі відеоконференції та про апеляцію прокуратури на позитивне рішення суду першої інстанції можна було б написати окремо, але це не предмет сьогоднішньої розмови.

17 липня 2017 року Кротов вперше за останні десять років опинився на волі. Паспорта в нього немає, він залишився в РОВД, навіть не був долучений до матеріалів судової справи. Уявляєте, як зручно Кротову адаптуватись в нове життя – без рук, без ніг, без документів, без грошей, без житла, без можливості самостійно пересуватись, без здоров’я… І без якоїсь підтримки з боку держави. З одного боку – така очікувана воля, з іншого – стільки викликів і проблем, які Кротов самостійно просто не в змозі вирішити. Хтось подумав про те, які документи потребує Кротов при виході на свободу, як він зможе їх отримати і хто буде йому в цьому допомагати? Чи зможе він отримувати пенсію за інвалідністю, не маючи жодних документів? На які кошти він зможе жити? Якщо в попередніх судових засіданнях поставало питання про умови життя в разі виходу на волю, суддя запитував, хто буде опікуватись Кротовим, де він буде жити, то під час останнього судового розгляду в цьому році ці питання були просто згадані побіжно, ніхто не досліджував, куди, як, за рахунок яких коштів та за чиєї підтримки буде переміщатись звільнений з-під варти Кротов. Система виконання покарань звільнила Кротова, і разом з тим, звільнила себе від вирішення цих питань, залишивши Кротова на волі, однак, наодинці з його проблемами.

Представники протестантської релігійної організації «Наріжний камінь», які зголосились опікуватись Кротовим, вже наступного дня, 18 липня, зранку помістили Кротова до місцевої лікарні в Бучі, і це відбулось лише тому, що ця організація завдяки своїй благочинній діяльності має певну довіру і авторитет в цій лікарні, і їм пішли назустріч. Сподіваємось, що лікування полегшить стан Кротова і лікування в цивільній лікарні на свободі принесе результат, якого не могли досягнути в лікарні при виправній колонії.

 Поділитися