MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Експрес-огляд законотворчої діяльності Верховної Ради України. Бюлетень № 138 Законопроекти, зареєстровані в парламенті за період 14.08.2017 – 18.08.2017

29.08.2017   
Ігор Усенко, Євген Ромінський
Надійшло 10 проектів законів і постанов Верховної Ради України, зокрема 1 проект процедурної постанови, пов’язаний зі створенням депутатської робочої групи. У цьому огляді, за поодинокими винятками, також не коментуються проекти про запровадження податкових пільг, внесення змін до бюджету тощо.

Надійшло 10 проектів законів і постанов Верховної Ради України, зокрема 1 проект процедурної постанови, пов’язаний зі створенням депутатської робочої групи. У цьому огляді, за поодинокими винятками, також не коментуються проекти про запровадження податкових пільг, внесення змін до бюджету тощо.

Міжнародно-правові відносини

Проект Постанови 7032 від 18.08.2017 (Каплін С. М.) про Звернення Верховної Ради України до Президента Республіки Білорусь О. Лукашенка та Ради міністрів Республіки Білорусь у зв’язку з проведенням спільних російсько-білоруських навчань «Захід-2017», які можуть загрожувати національній безпеці України.

У проекті постанови констатується глибоко стурбованість в Україні з приводу проведення на території Республіки Білорусь спільних військових російсько-білоруських навчань «Захід-2017». Пропонується звернутися до Президента Республіки Білорусь О. Лукашенка та Ради міністрів Республіки Білорусь у зв’язку з проведенням цих навчань та зазначити, що масштабне нарощування угрупування російських військ поблизу українських кордонів, його приведення у найвищу бойову готовність свідчить про зростання безпосередньої воєнної загрози для України.

Проблеми національної безпеки, окупованих територій і АТО

Проект 7027 від 16.08.2017 (Веселова Н. В.) про внесення змін до деяких законів України щодо посилення парламентського контролю за захистом прав та свобод внутрішньо переміщених осіб; осіб, що проживають на тимчасово окупованих територіях та на території проведення антитерористичної операції.

У Законах України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб», «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» та «Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції» пропонується передбачити ідентичні за змістом норми про те, що парламентський контроль за дотриманням прав і свобод внутрішньо переміщених осіб, за дотриманням прав і свобод людини і громадянина на тимчасово окупованій території та на території проведення антитерористичної операції здійснюється Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини, тимчасовими слідчими комісіями Верховної Ради України, народними депутатами України. Відповідно Закон України «Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини» доповнюється такими положеннями: «Уповноважений здійснює парламентський контроль за дотриманням прав внутрішньо переміщених осіб; осіб, що проживають на тимчасово окупованих територіях та на території проведення антитерористичної операції», «Секретаріат Уповноваженого з прав людини за дорученням Уповноваженого забезпечує оприлюднення та надання інформації за запитами, адресованими Уповноваженому з прав людини, щодо захисту прав внутрішньо переміщених осіб; осіб, що проживають на тимчасово окупованих територіях та на території проведення антитерористичної операції» та «Протягом першого кварталу кожного року Уповноважений представляє Верховній Раді України спеціальну доповідь про стан додержання та захисту прав і свобод внутрішньо переміщених осіб; осіб, що проживають на тимчасово окупованих територіях та на території проведення антитерористичної операції».

Як видається, доцільність запропонованих змін викладає доволі обґрунтовані сумніви. Зокрема, через те, що фактично Уповноважений і так опікується цими питаннями.

Кримінальне, кримінальне процесуальне і цивільне процесуальне законодавство, судівництво

Проект 7026 від 14.08.2017 (Лубінець Д. В.) про внесення змін до Цивільного процесуального кодексу України (щодо вдосконалення процедури примирення).

Пропонується установити таке. Для врегулювання спору в порядку примирення сторін суд з’ясовує: чи не відмовляється позивач від позову, чи не бажають сторони укласти мирову угоду. У разі укладення сторонами мирової угоди суд постановляє окрему ухвалу про визнання мирової угоди та ухвалу про зупинення провадження у справі до повного виконання мирової угоди.

Проект спрямований на уточнення та заповнення лакун у чинному законодавстві, зокрема і з огляду на існуючу судову практику. Утім, ініціатори проекту не взяли до увагу, що нині через корупційні підозри існує фактична заборона на укладення мирових угод для державних і комунальних підприємств, установ і організацій. Доволі дискусійною (щонайменше неопрацьованою в деталях) виглядає ідея щодо зупинення провадження у справі до повного виконання мирової угоди.

Проект 7017-1 від 16.08.2017 (Веселова Н. В.) про внесення зміни до Кримінального кодексу України щодо відповідальності за незаконне перетинання державного кордону.

Альтернативний проекту 7017 від 02.08.2017 (Луценко І. С.) про внесення зміни до Кримінального кодексу України щодо відповідальності за незаконне перетинання державного кордону (див. Бюлетень № 136).

Порівняно з основним проектом пропонується дещо інакше викласти назву та диспозицію частини першої тієї ж статті 331, а саме використати назву «Незаконне перетинання державного кордону особою, яка має громадянство (підданство) держави-агресора» та встановити відповідальність за «Перетинання державного кордону України особою, яка має громадянство (підданство) держави-агресора будь-яким способом поза пунктами пропуску через державний кордон України». Незважаючи на дещо спрощення викладу положень статті порівняно з основним проектом, до нього слід висунути ті ж самі зауваження. Самостійну групу змін становлять уточнення до статті 332-1 «Порушення порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї», якими пропонується значно звузити коло суб’єктів, які несуть відповідальність і поширити її виключно на осіб, які мають громадянство (підданство) держави-агресора. Такі зміни цілковито змінюють ідеологію названої статті та спотворюють її сутність.

Загалом слід зазначити, що проект не має жодних переваг порівняно з основним проектом, натомість містить чимало сумнівних положень, які в існуючій ситуації безпідставно декриміналізують певне коло діянь проти держави України.

Проекти з інших питань

Проект 7010-1 від 15.08.2017 (Журжій А. В.) про внесення змін до Митного кодексу України та деяких інших законів України щодо забезпечення функціонування механізму «єдиного вікна» та спрощення контрольних процедур при переміщенні товарів через митний кордон України.

Проект альтернативний проекту 7010 від 28.07.2017 (Кришин О. Ю.) про внесення змін до Митного кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо запровадження механізму «єдиного вікна» та оптимізації здійснення контрольних процедур при переміщенні товарів через митний кордон України (див. Бюлетень № 135).

Проекти майже тотожні, присутні певні редакційні зміни, але принципових відмінностей між проектами помічено не було. Втім, слід зауважити, що докладний аналіз був ускладнений через значний обсяг змін (61 сторінка змін до 35 законодавчих актів). Водночас у пояснювальній записці, зазначається, що основний проект був фактично підготовлений народним депутатом Журжієм А. В., а в «подальшому до роботи над законопроектом долучився народний депутат України Кришин О. Ю., який на кінцевому етапі роботи прийняв рішення зареєструвати даний проект самостійно, в порушення п. 5 ч. 2 ст. 99 Закону України «Про Регламент Верховної Ради України», не включивши народного депутата України Журжія А. В. ні до списку його ініціаторів, ні до авторів та не зазначивши інших авторів проекту». Далі, додається таке: «ознайомившись зі змістом законопроекту № 7010 було встановлено наявність у ньому ряду неузгодженостей та положень, які перешкоджатимуть реалізації мети, що була поставлена перед ним». Втім, не має жодних вказівок на те, що ж це за неузгодженості і яким чином вони були виправлені в альтернативному проекті.

Проект 7014-1 від 17.08.2017 (Опанасенко О. В.) про внесення змін до Закону України «Про авторське право і суміжні права» щодо діяльності організацій колективного управління.

Проект альтернативний проекту 7014 від 01.08.2017 (Рибчинський Є. Ю.) про внесення змін до Закону України «Про авторське право і суміжні права» щодо діяльності організацій колективного управління (див. Бюлетень № 136). Проекти хоча і близькі за обсягом, структурою та цілями (так само запроваджуються розширена та обов’язкова форми колективного управління майновими правами), дуже сильно відрізняються на рівні прописаних процедур. Вибір того чи іншого варіанту можливий лише в результаті широкого діалогу із залученням представників тієї спільноти, чиї права мають таким чином захищатися. На нашу думку, обидва проекти не позбавлені значних неузгодженостей, особливо щодо обмеження прав як авторів, так і користувачів. Загалом обом проектам притаманне дуже розширене розуміння прав організацій колективного управління.

Проект 7029 від 17.08.2017 (Іонова М. М.) про колективне управління майновими авторськими та суміжними правами.

Фактично альтернативний попередньому проекту та ще ряду названих в огляді проекту 7014. Проект має доволі значний обсяг (45 сторінок), що утруднює його належний огляд. Загалом він видається значною мірою доопрацьованою, з урахуванням, зокрема, і положень проекту 7014 (щодо форм колективного управління майновими правами), версією проекту 2265а від 03.07.2015 (Рибчинський Є. Ю.) про колективне управління майновими правами суб’єктів авторського права і суміжних прав (див. Бюлетень № 29), який було відкликано 03.02.2016. Окремі статті проекту 7029 повторюють проект 2265а цілковито чи з незначними редакційними відмінностями. Загалом у проекті визначаються основні дефініції у сфері колективного управління, повноваження відповідного центрального органу виконавчої влади тощо. Встановлюється, що організація колективного управління є специфічним підвидом неприбуткового громадського об’єднання. Зазначаються основні засади та принципи колективного управління майновими авторськими та суміжними правами, встановлюються сфери добровільного, розширеного та обов’язкового колективного управління, передбачаються особливості кожного типу управління та повноваження організацій в цих сферах. Також визначаються засади договірної діяльності організації колективного управління з правовласниками, користувачами та іншими організаціями колективного управління, встановлюються принципи розподілу винагороди (доходу від прав) та обов’язки організацій колективного управління при здійсненні збору та розподілу винагороди. Визначається порядок утворення та керування організацією колективного управління. Висвітлюються питання членства в організації, статуту та органів управління і контролю організації. Запроваджуються механізми інформування організаціями колективного управління широкого кола громадськості та окремих правовласників про свою діяльність та подання організаціями щорічних звітів, контролю громадськості за діяльністю вказаних організацій. Встановлюються процедури розгляду претензій, урегулювання спорів та медіації. Запроваджуються процедури реєстрацій організацій колективного управління, встановлюються вимоги до організацій, що здійснюють як добровільне, так і розширене (обов’язкове) управління. Запроваджуються процедури визначення уповноваженої організації колективного управління та позбавлення її статусу уповноваженої. Унормовуються питання видачі організаціям колективного управління відповідних свідоцтв, переоформлення та видачі дублікатів свідоцтв, а також їх анулювання. Встановлюється порядок здійснення державного нагляду (контролю) за діяльністю організацій колективного управління. Встановлюються вимоги до чинних організацій колективного управління щодо приведення їх діяльності, організаційної форми і статутних документів у відповідність до положень нового Закону. Окремо прописується графік заходів із роздержавлення Державної організації «Українське агентство з авторських і суміжних прав» та приведення її організаційної структури, статутних документів та діяльності у відповідність до вимог нового закону. Також у проекті передбачені зміни: 1) до Закону України «Про авторське право і суміжні права» – встановлюється нове визначення «організація колективного управління»; змінюються норми, що передбачають використання окремих об’єктів авторського права і суміжних прав в електронній (цифровій) формі і в мережі Інтернет та, відповідно, виплату по ним винагороди; унормовується поняття кабельної ретрансляції; встановлюються пропорції розподілу зібраної винагороди різним категоріям правовласників по окремим способам використання об’єктів авторського права і суміжних прав; 2) до Закону України «Про розповсюдження примірників аудіовізуальних творів, фонограм, відеограм, комп’ютерних програм, баз даних» – вносяться зміни до окремих дефініцій у зв’язку із необхідністю унормування використання окремих об’єктів авторського права і суміжних прав в електронній (цифровій) формі; 3) до Закону України «Про гастрольні заходи в Україні» – запроваджується обов’язок організаторів укладати договори з правовласниками або організаціями колективного управління – для підвищення дисциплінованості користувачів у виплаті винагороди за використання об’єктів авторського права і суміжних прав; 4) до Закону України «Про громадські об’єднання» – організації колективного управління визначаються як окремий вид громадських об’єднань, незважаючи на специфічну мету їх діяльності – розподіл винагороди між їх членами; 5) до Закону України «Про телебачення і радіомовлення» – для запровадження додаткових механізмів справедливого розподілу зібраної винагороди пропонується зобов’язати теле- радіоорганізації подавати щорічні звіти про використання відповідних об’єктів авторського права і суміжних прав у їхньому ефірі; 6) до Закону України «Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення» – на Нацраду покладається функція контролю за вчасним поданням теле- радіоорганізаціями зазначених звітів.

Проект потребує уважного розгляду разом з проектами 7014 та 7014-1. Загальне зауваження до всіх проектів полягає у наявності значних обмежень індивідуальних прав носії авторських прав, а рівно і прав користувачів. У ряді випадків положення проекту видаються вкрай зарегульованими, в інших – доволі неоднозначними через загальність викладу (зокрема щодо плати за відтворення примірників творів репрографічним способом). Враховуючи дуже складну проблему, яку пропонується врегулювати, слід обережно ставитися до прав усіх учасників відносин, а не лише до майнових прав авторів і виключних прав організацій колективного управління.

Проект 7030 від 17.08.2017 (Іонова М. М.) про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування організацій колективного управління.

Проект безпосередньо пов’язаний з попереднім і самостійного значення не має. Пропонується організації колективного управління віднести до числа неприбуткових організацій, які не є платниками податку. Визначається, що доходи (прибутки) неприбуткових організацій колективного управління використовуються для реалізації мети таких організацій – здійснення колективного управління майновими авторськими та (або) суміжними правами, збір коштів, отриманих за використання авторських та (або) суміжних прав, або інвестування отриманих доходів від прав, та розподіл зібраних коштів між членами організацій колективного управління та іншими правовласниками.

Проект 7031 від 18.08.2017 (Скорик М. Л.) про внесення зміни до розділу VI «Прикінцеві та перехідні положення» Бюджетного кодексу України щодо продовження експерименту з фінансового забезпечення реконструкції, поточного ремонту автомобільних доріг загального користування державного значення до 1 січня 2020 року.

Пропонується подовжити до 1 січня 2020 року експеримент з фінансового забезпечення реалізації заходів з розвитку автомобільних доріг загального користування у всіх областях та місті Києві, а також заходів з розвитку дорожньої інфраструктури у місті Києві.

На думку ініціаторів проекту, викладену в пояснювальній записці, потреба внесення названих змін виникає у зв’язку з тим, що зазначений експеримент сприяє відновленню дорожньої інфраструктури в країні, надає можливість ефективно відновлювати дорожні шляхи, на які покладається непропорційне навантаження. Очікується, що продовження експерименту дасть змогу значно поліпшити якість асфальтного покриття а також безпеку використання доріг, покращить транспортну інфраструктуру та позитивно вплине на соціально-економічний розвиток країни.

 Поділитися