MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Повідомлення СММ ОБСЄ щодо жертв серед цивільного населення та пошкодження у житлових районах у вересні 2017 року

02.10.2017   
медіа група ХПГ
Повідомлення СММ ОБСЄ щодо жертв серед цивільного населення та пошкодження у житлових районах в вересні 2017 року

1 вересня

Повідомлення про жертву серед цивільного населення:

1 вересня медперсонал лікарень у підконтрольному урядові м. Гірське (63 км на захід від Луганська) повідомив, що 11 серпня до них доправили жителя Горського (чоловіка у віці 29 років) з осколковими пораненнями голови, рук і ніг. У постраждалого також діагностовано перелом черепа та забій лівої легені. Медпрацівники додали, що чоловік ймовірно отримав поранення унаслідок вибуху невибухлого боєприпаса, що стався на присадибній ділянці його будинку 11 серпня. За їхніми словами, постраждалого перевезли до лікарні в підконтрольному урядові м. Лисичанськ (75 км на північний захід від Луганська), де 18 серпня він помер. По телефону співмешканка загиблого, повідомила, що вона чула вибух на присадибній ділянці, коли перебувала всередині будинку. Жінка розповіла, що на початку літа чоловік знайшов невибухлий боєприпас в Лисичанську та приніс його до їхнього додому.

3 вересня

Повідомлення про жертву серед цивільного населення:

В лікарні в підконтрольній урядові Станиці Луганській, у присутності військового лікаря жінка (віком приблизно 55 років) розповіла, що 1 вересня, ідучи дорогою на північно-західній околиці Станиці Луганської, вона почула свист, а одразу потому стався вибух, який збив її з ніг. Жінка отримала поранення лівої руки, а на ногах у неї бинтові пов’язки.

7 вересня

Моніторинг ситуації, в якій опинилося цивільне населення на контрольних пунктах в’їзду-виїзду:

На південь від підконтрольного урядові м. Мар’їнка (23 км на південний захід від Донецька) група цивільних осіб повідомила членам патруля Місії про те, що для проїзду до непідконтрольних уряду районів вони вже очікують понад 10 годин. За словами командира КПВВ, затримки спричинені тим, що встановлюють нову комп’ютерну програму. Він також додав, що спостерігачам не дозволено ходити довкола блокпоста і їм слід повернутися до своїх автомобілів. Цивільні особи в тій самій групі голосно скаржилися на затримку і були явно засмучені. Вони оточили автомобілі СММ, щоб патруль не зміг поїхати з КПВВ. Орієнтовно через годину командир блокпоста попросив людей надати дорогу і тоді патруль Місії покинув це місце.

На КПВВ на схід від підконтрольного «ДНР» с-ща Кремінець (16 км на південний захід від Донецька) група з приблизно 20 цивільних осіб (чоловіків і жінок віком 20–70 років) повідомила спостерігачам про те, що для проїзду у східному напрямку вони очікують на блокпості вже понад 10 годин. За словами «командира» КПВВ, довгі черги та затримки спричинені тим, що вони встановлюють нову комп’ютерну програму.

8 вересня

Перебуваючи по обидва боки моста на південь від м. Щастя (20 км на північ від Луганська), спостерігачі здійснювали моніторинг і сприяли передачі грошових коштів із непідконтрольних урядові районів до підконтрольних. За словами українського офіцера при СЦКК, передача цих коштів здійснювалася у зв’язку із заборгованістю за водопостачання.

9 вересня

Повідомлення про жертву серед цивільного населення:

9 вересня медпрацівники лікарні в Ясинуватій повідомили про те, що 8 вересня, невдовзі після 19:00, до них доправили чоловіка (віком приблизно 45 років) із вогнепальним пораненням в області черевної порожнини. За їхніми словами, після проведеної хірургічної операції він перебуває в критичному, але стабільному стані.

17 вересня

Повідомлення про постраждалу цивільну особу:

16 вересня у Донецькій обласній клінічній травматологічній лікарні у підконтрольному «ДНР» Донецьку 64 річна жінка, у якої на лівому оці була бинтова пов’язка, розповіла про те, що 15 вересня, приблизно о 18:00, стоячи біля будинку своєї матері на вул. Павлівській, 19, у Донецьку, вона почула вибух за 15–20 метрів від себе, після чого її звалило на землю. За її словами, вставши, вона помітила кров на обличчі. Після того як бригада швидкої допомоги доправила її до лікарні, їй повідомили, що на лікування та реабілітацію знадобиться приблизно один місяць.

Пошкодження у житлових районах, спричинені обстрілами:

17 вересня у Кіровському районі підконтрольного «ДНР» Донецька. На сьомому, восьмому та дев’ятому поверхах багатоповерхового житлового будинку № 10 на вул. Прудова виявлено розбиті вікна, а також фрагменти снарядів, що застрягли у внутрішніх стінах однієї з квартир. Ззовні будинку на восьмому поверсі були подряпини та сліди горіння на зовнішній стіні, що виходить на захід. Пошкодження з’явилися внаслідок влучення гранати, випущеної з північно західного напрямку. За словами мешканця будинку, вогневих уражень було завдано 16 вересня, приблизно о 22:30.

На куті даху будинку № 48 на вул. Печерській у Донецьку, з північно східного боку, виявлено тріщини у покрівлі, а також на землі хвостовий стабілізатор, за оцінкою, від гранати ОГ 9. Пошкодження виникли через влучення гранати, випущеної з північно західного напрямку. Дочка власника будинку розповіла, що на момент вогневого ураження близько 23:00 16 вересня її мати перебувала всередині будинку.

18 вересня

Повідомлення про постраждалу цивільну особу:

Медпрацівники лікарні у підконтрольному урядові смт Новоайдар (49 км на північний захід від Луганська) повідомили про те, що 6 вересня з Дмитрівки до них доправили 38-річного чоловіка з пораненнями від детонації невибухлого снаряда. Вони сказали, що чоловік втратив одне око і йому зробили операцію з ампутації обох нижніх кінцівок вище коліна і лівої кисті. За їхніми словами, після проведеної хірургічної операції він перебуває в критичному, але стабільному стані.

19 вересня

Повідомлення про жертву серед цивільного населення і спричинені обстрілами пошкодження в житлових районах:

У мікрорайоні Трудівські Петровського району підконтрольного «ДНР» Донецька (15 км на південний захід від центру міста). 19 вересня в супроводі офіцера Збройних сил Російської Федерації при Спільному центрі з контролю і координації (СЦКК) і члена «ДНР» команда Місії відвідала лікарню № 14 у Донецьку для уточнення повідомлення про те, що 18 вересня між 18:35 і 18:45 65-літній чоловік дістав поранення в результаті обстрілу, який стався біля його будинку на вул. Томській, 18, у мікрорайоні Трудівські. Медпрацівниками повідомили, що 18 вересня до лікарні доправили 65-річного чоловіка, якому зробили операцію. Також у лікарні спостерігачі зустрілися з пораненим чоловіком і побачили, що у нього перебинтована голова, права кисть і ділянка черевної порожнини.

На вул. Дунаєвського, 1, у мікрорайоні Трудівські,виявлено пошкодження від осколків на дерев’яній рамі північного вікна будівлі діючої школи. За оцінкою СММ, пошкодження виниклі нещодавно і були спричинені влученням снаряда, випущеного з озброєння невстановленого типу із північно-західного напрямку. Спостерігачі також бачили отвір діаметром 20 см на південно-західному боці даху цієї ж школи. Директор школи повідомив, що будівлі шкіл були пошкоджені внаслідок обстрілу, що стався 17 вересня між 22:00 і 23:00.

21 вересня

Повідомлення про спричинені обстрілами пошкодження в житлових районах:

У селищі Червоний Яр, що у Жовтневому районі підконтрольного «ЛНР» Луганська (6 км на північний схід від Луганська). На вул. Маріупольській, 100, виявлено 5 свіжих, спричинених осколками пробоїн (кожна діаметром 2 см) на металевих воротах, зовнішній стіні, металевому жолобі і дерев’яному паркані — усі на північно-північно-східному боці будинку. Мешканець будинку (25 років) повідомив, що численні удари були нанесені 21 вересня у період між 05:20 і 05:40. Пошкодження були спричинені влученням осколків від мінометної міни (82 мм). На вул. Маріупольській, 108, на північно-північно-східному боці будинку, зафіксовано 4 подряпини від осколків. Спостерігачі бачили, як пожежна бригада гасила зруйновану і досі жевріючу будівлю кав’ярні, розташовану на відстані приблизно за 900 м на південний схід від пошкоджених житлових будинків.

У с. Богданівка (41 км на південний захід від Донецька), на вул. Степовій, 4, виявлено будинок, на якому вщент згоріли дах і внутрішні стіни. За словами власника будинку, уночі 27 серпня на землю впала освітлювальна ракета на відстані 10–15 м на схід від будинку, внаслідок чого загорівся дах будинку. Він додав, що на момент удару його дружина і троє дітей перебували в будинку.

24 вересня

Повідомлення про пошкодження цивільних об’єктів у житлових районах:

22 вересня члени патруля Місії відвідали 2 свіжі місця вогневого ураження в Горлівці. На вул. Гейне, 26/1, зафіксовано пробоїну в рамі вікна із північно-північного заходу будинку, ще одну пробоїну у внутрішній рамі того самого вікна, а також пошкодження на внутрішній стіні будинку навпроти вікна. Пошкодження виникли внаслідок влучення куль із великокаліберного кулемета (12,7 мм), випущених з північно-північного заходу. Мешканці будинку (жінка 50 років і її дочка 20 років) розповіли, що 19 вересня близько 22:30 вони чули стрілянину. На вул. Раскової, 3, команда СММ зафіксувала пробоїну внизу металевих воріт будинку. Пробоїна утворилася від влучення кулі із великокаліберного кулемета (12,7 мм), випущеної із північно-північного заходу.

23 вересня члени патруля Місії у супроводі офіцерів Збройних сил України при Спільному центрі з контролю та координації (СЦКК) відвідали підконтрольне урядові с. Гранітне (60 км на південь від Донецька). На вул. Карла Маркса, 10б, спостерігачі бачили, що дах будинку частково обгорів і провалився. За словами мешканця будинку (72 років), 22 вересня близько 21:45 він чув 3–4 черги із великокаліберного кулемета.

СММ уточнювала повідомлення про інцидент, що стався на складі боєприпасів у підконтрольному урядові с. Новоянисоль (30 км на північний захід від Маріуполя). 23 вересня, здійснюючи моніторинг у Новоянисолі, члени патруля Місії бачили розкидані по селу фрагменти боєприпасів, зокрема артилерійських снарядів (122 мм і 152 мм), мінометних мін (120 мм), танкових снарядів, боєприпасів протитанкових гармат (100 мм), ручних протитанкових гранатометів (РПГ-7) і реактивної системи залпового вогню (РСЗВ). На місці команда СММ також бачила приблизно 200 військовослужбовців Збройних сил України, військові і цивільні машини швидкої допомоги, пожежні машини і техніку для проведення розмінування. Жителі села і голова місцевого відділення Державної служби з надзвичайних ситуацій порізно повідомили СММ про те, що 22 вересня о 14:26 місцевий фермер запалив багаття у східній частині села. За їхніми словами, через сильні вітри полум’я швидко поширилося і дісталося складу боєприпасів, розташованого приблизно за 350–400 м на схід від житлового району, внаслідок чого стався вибух. 24 вересня члени патруля Місії провели аналіз 6 місць вогневого ураження в Новоянисолі. На будинках №№ 2, 3, 5 і 7 на вул. Світанковій спостерігачі бачили пошкодження із південного боку дахів та на зовнішніх стінах. На вул. Урожайній, 4, спостерігачі бачили численні незначні місця вогневого ураження, а саме — продірявлений наскрізь металевий паркан. На вул. Польовій, 19, команда СММ зафіксувала пошкодження із південного боку господарської будівлі, а мешканка будинку (віком 70–80 років) показала спостерігачам щонайменше 10 фрагментів боєприпасів, які, за її словами, вона підібрала. Серед цих предметів була невибухла граната (23 мм).

26 вересня

Повідомлення про пошкодження цивільних об’єктів у житлових районах:

У підконтрольному «ДНР» м Докучаєвськ (30 км на південний захід від Донецька) у готелі «Мрія» на вул. Незалежності виявлено пробоїну (діаметром 50 см) на західному боці даху, 7 розбитих віконних шибок і осколкові пошкодження на південній стіні, перебитий газопровід і осколкові пошкодження на інших зовнішніх поверхнях. Усі пошкодження спричинені вогнем із гармати бойової машини піхоти (БМП-2, 30 мм) із західного напрямку. Управляючий готелем розповів, що, за словами співробітника готелю, стрілянина сталася минулої ночі. Він також повідомив про те, що раніше вранці члени «ДНР» і офіцер Збройних сил Російської Федерації при Спільному центрі з контролю і координації (СЦКК) вже вилучили всі осколки з місця події. Два офіцери Збройних сил Російської Федерації при СЦКК повідомили СММ, що під час стрілянини вони були в готелі, але ніхто не постраждав.

У присутності офіцерів при СЦКК спостерігачі бачили незначні пошкодження на будинку, розташованому на вул. Незалежності, 21 (приблизно за 50 м від готелю): на сходах перед входом із західно-південного заходу; на стіні праворуч від входу і на західно-південно-західному боці даху, а також 2 розбиті віконні шибки (одну біля входу, а іншу на другому поверсі). Усі пошкодження спричинені вогнем із гармати БМП-2 із західного напрямку. Спостерігачі також бачили розбите вікно на південно-південно-східному боці будинку, а в сусідній кімнаті — вм’ятину у стіні і декілька розбитих предметів (зокрема комп’ютер, дзеркало та радіоприймач). Пошкодження були спричинені вогнем із гармати БМП-2 із південного напрямку.

27 вересня

Повідомлення про постраждалу цивільну особу:

У лікарні в Ясинуватій чоловік (віком 60–69 років), повідомив про те, що вранці 27 вересня в підконтрольному «ДНР» с. Василівка (20 км на північний схід від Донецька) його матір (80 років) зазнала поранень і її було доправлено до лікарні в Ясинуватій. Чоловік розповів, що його будинок розташований поблизу материного на вул. Лісній у Василівці, а також додав, що його дружина та ще один сусід чули постріл із вогнепальної зброї. Він розповів, що коли він дістався до будинку своєї матері, вона перебувала перед будинком і він побачив у неї рану на черевній ділянці з лівого боку. Медпрацівники лікарні в Ясинуватій повідомили, що 27 вересня до них доправили 80-річну жінку із Василівки, якій діагностували вогнепальне поранення поперекової ділянки з лівого боку і їй якраз робили операцію.

Повідомлення про пошкодження цивільних об’єктів у житлових районах:

У підконтрольному «ДНР» м. Докучаєвськ, у двоповерховому будинку на вул. Центральній, 38, зафіксовано пробоїну (діаметром приблизно 1 м) на даху із південно-західного боку. За оцінкою спостерігачів, вона утворилася від влучення снаряда гармати БМП-2, випущеного із південно-західного напрямку.

На вул. Незалежності, 8а, виявлено осколкові подряпини на двох ділянках південної стіни будинку над вікнами 5-го поверху, а також - невеличкі фрагменти цегли на землі перед будинком. Пошкодження утворилося від вогню з гармати БМП-2 з південно-західного напрямку. Мешканець сусіднього будинку (віком 20–29 років) повідомив, що ввечері 25 вересня він чув 2 разриви.

28 вересня

Повідомлення про постраждалу цивільну особу.

25 вересня медпрацівники лікарні №3 в підконтрольному уряду м. Краматорськ (83 км на північ від Донецька) повідомили, що 19 вересня до них доправили чоловіка (51 років) з пораненнями лівої верхньої кінцівки. Медичний персонал повідомив, що у 2014 році чоловік знайшов патрон великокаліберного кулемета і тримав його у своєму будинку в Краматорську до 17 вересня, коли він вирішив розібрати його на частини, що і спричинило вибух. За словами співрозмовників, у результаті вибуху чоловік втратив частину пальця лівої руки.

Пошкодження цивільних об’єктів у житлових районах:

27 вересня команда СММ відвідала 4 місця нещодавнього вогневого ураження у підконтрольному урядові м. Мар’їнка (23 км на південний захід від Донецька), а 28 вересня одне таке місце в мікрорайоні Трудівські, що у Петровському районі підконтрольного «ДНР» Донецька (15 км на південний захід від центру міста).

У Мар’їнці на вул. Прокоф’єва, 72, виявлено свіжу вирву на бетонній поверхні між будинком та літньою кухнею, за 2 м на західно-північний захід від будинку. Спостерігачі бачили незначні осколкові пошкодження стін та вікон будинку, що виходять на західно-північний захід, а також вибите вікно та пошкоджену віконну раму у літній кухні. За оцінками СММ, вирва утворилися від розриву мінометної міни калібру 82 мм, випущеної зі східного напрямку. Мешканка, що представилася сестрою власника будинку, повідомила, що вона чула обстріл приблизно о 14:00 25 вересня і що в будинку ніхто не проживає з 2014 року.

На подвір’ї будинку № 61 на вул. Прокоф’єва виявлено свіжу вирву за 1 м на східно-північний схід від будинку. Зафыксовано пошкодження стін та огорожі будинку, що виходять на східно-північний схід, а також вибиті вікна та пошкоджені віконні рами. 61-річний чоловік повідомив, що він є сином власника будинку і що він чув 3 вибухи приблизно о 14:00 25 вересня. Патруль Місії помітив пошкодження стін із західно-південно-західного боку сусіднього будинку № 68, розташованого на вул. Жовтневій. За оцінками спостерігачів, пошкодження, зафіксовані на вул. Прокоф’єва, 61, та вул. Жовтневій, 68, утворилися в результаті розриву мінометної міни калібру 82 мм, випущеної зі східного напрямку.

На подвір’ї будинку № 64 на вул. Прокоф’єва виявлено дві вирви. Спостерігачі зафіксували пошкодження частини даху із північно-східного боку літньої кухні, розташованої за 3 м на східно-південний схід від будинку. Були також помітні пошкодження західно-південно-західних стін, вхідних дверей та огорожі біля будинку. Патруль Місії виявив осколкові пошкодження східно-північно-східних стін будинку № 64а, розташованого на вул. Прокоф’єва. У будинку №62а на вул. Прокоф’єва команда СММ бачила осколкові пошкодження східно-південно-східних стін будинку та парканів, а також розбиті вікна. За оцінками спостерігачів, пошкодження утворилися в результаті розриву мінометних мін калібру 82 мм, випущених зі східного напрямку.

На вул. Прокоф’єва, 55а, патруль Місії помітив осколкові пошкодження стін із західно-північно-західного боку літньої кухні, а також наскрізні отвори від осколків у двох вікнах, що виходять на східно-південний схід. Спостерігачі не змогли встановити причину пошкодження або визначити напрямок вогню.

У мікрорайоні Трудівські Петровського району Донецька, у супроводі жінки, вдягненої у форму воєнного типу, члени патруля Місії зафіксували свіжу пробоїну (діаметром 10–15 см) на західній стороні металевої плити та дерев’яних частинах даху одноповерхового будинку, розташованого поблизу автобусної станції на вулиці Петровського. Команда СММ визначила, що пробоїна утворилася від влучання снаряда, випущеного з 30-мм гармати бойової машини піхоти з західного напрямку.

29 вересня

Повідомлення про постраждалу цивільну особу:

28 вересня СММ уточнювала повідомлення про те, що в підконтрольному урядові н. п. Жованка в смт Зайцеве (50 км на північний схід від Донецька) 45-річний чоловік отримав кульове поранення, коли працював на присадибній ділянці свого будинку на вул. Бадаєва, 10, приблизно за 1 км від лінії зіткнення. У центральній обласній лікарні в підконтрольному урядові м. Бахмут (кол. Артемівськ, 67 км на північ від Донецька) медпрацівники повідомили, що до них доправили чоловіка з кульовим пораненням правого стегна. Дружина чоловіка розповіла, що приблизно о 07:20 того ранку вона працювала на присадибній ділянці, коли почула постріл і потім побачила, як її чоловік впав на землю. Вона додала, що після цього вона чула ще 4 постріли. За словами жінки, її чоловік раніше вже отримував поранення від вогню зі стрілецької зброї.

Пошкодження цивільних об’єктів у житлових районах:

У Ясинуватій. На вул. Суворова, 19, виявлено, що в будинку із північного боку розбиті 4 вікна. Власник повідомив, що обстріл стався вранці 29 вересня, приблизно о 06:30. На вул. Суворова, 20, виявлено осколкові пошкодження південної стіни будинку, а також розбиті вікна з південного та східного боків. Команда СММ зафіксувала осколкові пошкодження стіни меншої будівлі поряд з будинком і бачила, що з південного та західного боків вікна були розбиті. Також осколками були пошкоджені двері гаража й автомобіль, що стояв всередині.

У будинку на вул. Енгельса, 17, спостерігачі бачили розбите вікно із південно-західного боку. За словами власника, він разом із родиною перебував вдома, коли вранці 29 вересня орієнтовно о 05:40 стався обстріл. Команда СММ також бачила пошкодження на будівлі готелю, зокрема осколкові пошкодження стіни і воріт із північно-північного заходу, а також розбиті вікна. За словами адміністратора готелю, він почув обстріл уранці 29 вересня, близько 06:00. На електропідстанції приблизно за 100 м на північно-північний захід від готелю спостерігачі бачили пробоїну в стіні будівлі поряд із дахом. Видавалося, що пробоїна утворилася від прямого влучення снаряда. На землі навколо були розкидані цеглини і гілки. Неподалік кілька робітників ремонтували лінію електропередачі. СММ не змогла визначити напрямок вогню та тип озброєння, яке спричинило всі зазначені вище пошкодження. Про потерпілих не повідомлялося.

 Поділитися