MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Нарзулло Охунжонова звільнили з-під варти

18.10.2017   
ХПГ-інформ
Відомий узбецький опозиційний журналіст і дисидент Нарзулло Охунжонов вдома з сім’єю! Він був звільнений на підставі рішення прокуратури міста Києва.

Відомий узбецький опозиційний журналіст і дисидент Нарзулло Охунжонов вдома з сім’єю! Про це написав у Facebook Борис Захаров.

Він був звільнений на підставі рішення прокуратури м. Києва. Пан Нарзулло має серйозні проблеми зі здоров’ям, особливо з зором, і потребує негайної медичної допомоги.

Дуже дякуємо Рефату Чубарову, Ісмаїлу Халікову та, звичайно, адвокату Олексію Федорову, а також офісу Уповноваженої ВРУ з прав людини, і особисто Валерії Лутковській, усім міжнародним і українським організаціям та активістам!

Хочеться також подякувати Генеральній прокуратурі. Такі вчинки доводять, що ми – демократична держава й не будемо сприяти диктатурам у політичних переслідуваннях дисидентів. Чекаємо на інші рішення в тому ж дусі.

Відео звільнення журналіста можна подивитися за цим посиланням.

Нагадаємо, Громадянин Узбекистану журналіст Нарзулло Охунжонов разом із дружиною та п’ятьма неповнолітніми дітьми був затриманий 20 вересня в аеропорту «Київ» (колишні «Жуляни»). Того ж дня Охунжонов попросив політичного притулку в Україні. 26 вересня Солом’янський районний суд Києва обрав журналістові запобіжний захід у вигляді тимчасового арешту на 40 діб.

Україна затримала Охунжонова за міжнародним ордером за звинуваченням у шахрайстві, який подав Узбекистан. До рішення суду журналіст перебував у ізоляторі тимчасового утримання в Києві. Зараз його перевели до СІЗО Києва і Київської області.

За інформацією Комітету із захисту журналістів, Охунжонов у своїх матеріалах критикував «авторитарну владу Узбекистану», його статті публікуються в різних інтернет-виданнях, включаючи BBC.

Перед тим, як втекти до Туреччини в 2013 році, Охунжонов очолював відділ політики та освіти на радіостанції державної Узбецької телерадіокомпанії. Через погіршення ситуації в сфері свободи преси під час невдалої спроби перевороту в 2016 році журналіст вирішив покинути Туреччину.

9 жовтня в Апеляційному суді м. Києва не відбувся призначений розгляд скарги на тримання Охунжонова під вартою – засідання перенесено на 19 жовтня.

 Поділитися