MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Експерти ООН попереджають про небезпеку хімічної катастрофи і ризики для водопостачання у зв’язку з ескалацією конфлікту на сході

15.11.2017    джерело: www.un.org.ua
медіа група ХПГ
Перед Україною постали нові загрози хімічної катастрофи і ризики, пов’язані з якістю води, – попередили два спеціальних доповідача ООН. Одна з причин – часті обстріли навколо об’єктів водопостачання в зоні конфлікту, де зберігається значна кількість газоподібного хлору. Джерело іншої загрози полягає у дамбі навколо шламонакопичувача фенольного заводу на сході країни, який не відремонтували після попадання в нього снаряду.

Україна зіткнулася з небезпекою хімічної катастрофи і ризиками для водопостачання у зв’язку з ескалацією військових дій поблизу об’єктів водопостачання на сході країни, попередили два спеціальних доповідача ООН.

«Ми стурбовані нещодавніми повідомленнями про обстріли поблизу об’єктів водопостачання в Донецькій області, на яких знаходиться газоподібний хлор та інші надзвичайно небезпечні хімічні речовини», – заявили Баскут Тункак, експерт з прав людини і небезпечних речовин, та Лео Хеллер, чий мандат охоплює питання доступу до безпечної питної води і санітарії.

«Пошкодження об’єктів, на яких містяться такі речовини, як газоподібний хлор, і руйнування водоочисних споруд можуть мати катастрофічні наслідки для населення і навколишнього середовища на сході України», – додали вони.

Газоподібний хлор, що може завдати серйозної шкоди здоров’ю і призвести до загибелі внаслідок асфіксії, використовувався як хімічна зброя, але конкретно не згадується у Конвенції про хімічну зброю. Тим не менше, використання будь-якого токсичного хімікату як зброї, включаючи хлор, заборонено відповідно до Конвенції про хімічну зброю.

За наявною інформацією, Донецька фільтрувальна станція кілька разів підпадала під обстріли в період з 3 до 4 листопада, що призвело до пошкодження резервного хлоропроводу.

Як повідомляється, пошкодження основного хлоропроводу або однієї з дев’ятсоткілограмових ємностей з хлором, що знаходяться в цих спорудах, призвело б до загибелі людей в радіусі 200 м, включаючи персонал об’єкта, і спричинило б зупинку водопостачання для майже 350 тис. осіб з обох боків від лінії зіткнення.

5 листопада Верхньокальміуська фільтрувальна станція, яка забезпечує питною водою 800 тис. осіб і де зберігається 100 тонн газоподібного хлору, також була пошкоджена через потрапляння численних снарядів. «Можливий викид токсичних газів і руйнування об’єктів водопостачання мали б катастрофічні наслідки для населених районів у Донецьку, Макіївці та Авдіївці», – відзначили експерти.

Пан Тункак, який раніше попереджав про ризик хімічної катастрофи на сході України, додав: «Усі сторони конфлікту, повинні дотримуватися міжнародного гуманітарного права, зокрема, брати до уваги можливі наслідки викиду високотоксичних хімічних речовин для цивільного населення».

Пан Хеллер зазначив: «Втручання у роботу систем водопостачання і санітарії є неприйнятним навіть в умовах конфлікту. В разі продовження обстрілів водоочисних споруд, існує ризик порушення права на доступ до безпечної питної води та санітарії для майже 1,1 млн. осіб з обох боків від лінії зіткнення».

Обидва експерти закликали сторони збройного конфлікту створити та поважати «зони безпеки» навколо критичних об’єктів водопостачання у Донецькій області, як було домовлено Тристоронньою контактною групою 19 липня цього року.

Експерти також закликали звернути увагу на споруди, які знаходяться під загрозою руйнування внаслідок недостатнього обслуговування. Приміром, не були усунуті спричинені обстрілами пошкодження шламонакопичувача фенольного заводу в Новгородському. Планові ремонтні роботи, які мають проводитися на цьому об’єкті кожні два тижні, не здійснювалися протягом року. За наявною інформацією, дамба навколо шламонакопичувача руйнується, що спричиняє загрозу викиду рідких токсичних відходів у річки Кривий Торець і Сіверський Донець.

«Забезпечення доступу до споруд, на яких містяться небезпечні речовини, їх ремонт в разі пошкодження та належне планове обслуговування, має життєво важливе значення. Ми закликаємо всі сторони узгодити і дотримуватися адекватних гарантій безпеки, які уможливили регулярне технічне обслуговування та проведення аварійно-ремонтних робіт на таких об’єктах», – підсумували експерти з прав людини.

 Поділитися