MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Ситуація в зоні проведення АТО: обстріли, жертви серед цивільного населення. Жовтень 2017 року

29.11.2017   
медіагрупа ХПГ
Ситуація в зоні проведення АТО: обстріли, жертви серед цивільного населення. Жовтень 2017 року

1 жовтня
*У Костянтинівці при перетині блокпосту затримано бойовика, який під час найжорстокіших боїв прикривав пересування техніки з РФ.
На стопконтролі при перевірці документів та речей пасажирів автобусу, що прямував до Костянтинівки, його було викрито.

Всі два роки, поки чоловік воював проти України, сім’я мешкала на вільній її частині, а тому, коли сум за рідними став нестерпним, бойовик повернувся до них. Але не додому, бо там могли затримати, а вивіз всю родину до Мирнограду, де і переховувався. Там же влаштувався на офіційну роботу пекарем і отримував зарплатню. Під час спроби повернутися у Костянтинівку його було затримано.  Сьогодні екс-бойовику повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч.2 ст.260 «Створення не передбачених законом збройних формувань або участь у їх діяльності» Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає до 8 років позбавлення волі. Запобіжний захід не обирався.

*Під час обстрілу селища Зайцеве, внаслідок влучання запалювальних боєприпасів виникла пожежа в житловому будинку по вулиці Журавського, 31. Будинок та майно згоріли вщент.

2 жовтня

*Під час обстрілу Мар’їнки, під вогонь потрапили житлові будинки місцевих мешканців. Внаслідок влучення у подвір’я по вулиці Жовтневій, 171 від вибуху боєприпасів РПГ-7 та вибухової хвилі від них майже повністю зруйнована дерев’яна господарча будівля. По вулиці Жовтневій, 157 пошкоджену стіну житлового будинку.

4 жовтня

*В Дружківці поліція виявила соратницю бойовика «ДНР». Весь час, доки на Донеччині тривають бойові дії, 42-річна жінка підтримує свого співмешканця, який воював у бойовиків.

Громадянка перевіряється на причетність до сприяння незаконним збройним формуванням.

В ході відпрацювання за місцем мешкання осіб, причетних до незаконних збройних формувань, співробітниками Дружківського відділу поліції було викрито місцеву мешканку, яка зберігала у себе вдома символіку самопроголошеної «республіки». Як виявилось, це подарунок, який їй привезли з окупованого Донецька, де воював її чоловік.

За даним фактом вирішується питання про внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ст. 256 (Сприяння учасникам злочинних організацій та укриття їх злочинної діяльності) Кримінального кодексу України.

* Український військовий побив літнього жителя села Лопаскине. Господарі будинку звернулися до українських бійців з проханням залишити житлову будівлю, але у відповідь з боку військових пішла жорстка реакція: один з військовослужбовців завдав удар автоматним прикладом по спині старому і наказав забратися в грубій формі.

5 жовтня

*Близько 10:30 бойовики почали обстріл з мінометів та озброєння БМП по позиціях підрозділів АТО неподалік КПВВ «Новотроїцьке». Внаслідок чого КПВВ одразу тимчасово припинив свою роботу задля безпеки цивільного населення. Саме в цей час через КПВВ «Новотроїцьке» патруль СММ ОБСЄ здійснював перетинання лінії розмежування сторін.

*Українські військові відкрили вогонь по чоловікові, який переходив міст в Щасті. Про це повідомляється в звіті СММ ОБСЄ, оприлюдненому 3 жовтня.

"Офіцер Збройних сил України в Старобільську повідомив спостерігачам, що 6 вересня, коли чоловік проходив через міст в Щасті, його підстрелили. Раніше офіцер Збройних сил України при Спільному центрі контролю і координації (СЦКК) повідомив команді СММ, що 6 вересня військовослужбовці Збройних сил України підстрелили чоловіка, який переходив через міст в Щастя ", - йдеться в звіті.

Відзначається, що медперсонал лікарні в Щасті підтвердив патрулю СММ ОБСЄ, що 6 вересня військовослужбовці ЗСУ доставили чоловіка, який помер від втрати крові. Також медпрацівники додали, що у чоловіка були три поранення в нижній частині тіла. У лікарні медики констатували смерть пораненого.

В той же день, при процесуальному керівництві військової прокуратури Луганського гарнізону Новоайдаровскім ВП було розпочато досудове розслідування за ч. 1 ст. 115 КК України.

9 жовтня

*В Селидовому 13-річний хлопчик постраждав внаслідок вибуху петарди.

Небезпечний предмет підліток знайшов на дорозі і вирішив з ним «проекспериментувати». Дитяча цікавість обернулась для хлопця опіком обличчя. Поліція проводить перевірку за фактом травмування дитини.

До поліції надійшло повідомлення від медиків з Дніпра, що до них з тілесними ушкодженнями доставлено 13-річного хлопця з Донеччини. З’ясувалось, що вчора в Селидовому близько 15.30 школяр йшов в гості до бабусі та дідуся та дорогою знайшов невідомий предмет синього кольору, схожий на петарду.

Підліток намагався підпалити небезпечний предмет, однак він був мокрий й не загорявся. Тоді хлопець розібрав петарду, висипав порох і підпалив його. Суміш миттєво вибухнула, опаливши обличчя дитини.

Друг хлопчика, який знаходився біля будинку на цій же вулиці, побачив, що сталося, і відвів постраждалого додому до бабусі, будинок якої був в 20 метрах від місця трагедії. Налякана жінка відразу повідомила батькам, які відвезли дитину до лікарні в місто Покровськ, а потім у Дніпро.

Відносно проти батьків відкрито кримінальне провадження з попередньою правовою кваліфікацією за ст. 166 «Злісне невиконання обов’язків по догляду за дитиною або за особою, щодо якої встановлена опіка чи піклування» Кримінального кодексу України, яке карається обмеженням волі на строк від двох до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк.

З початку року від поводження з вибухонебезпечними предметами на Донеччині загинуло 12 людей, з них одна дитина, та ще 19 були травмовані, серед яких троє – діти.

* В СБУ хочуть заборонити в’їзд до Росії для політиків і чиновників. Порушникам загрожує кримінальна відповідальність. У відомстві вже підготували відповідний законопроект і готуються передати його в Раду, але юристи в подиві: за їхніми словами, СБУ порушує Конституцію «За шкоду інтересам України».

За словами глави СБУ Василя Грицака, ідея законопроекту належить йому особисто. До Кримінального кодексу внесуть правки, згідно з якими за поїздки в РФ політиків і чиновників «з метою нанесення шкоди інтересам України» каратимуть позбавленням волі до трьох років.
А якщо чиновник відправився в Росію повторно або «за попередньою змовою групою осіб», то нехай готується сидіти у в’язниці від трьох до шести років.

12 жовтня

* Мешканця Брянки затримали на КПП "Новотроїцьке" за документи на зброю, видані в "ЛНР". Документи були виявлені під час огляду українськими прикордонниками.

Через контрольний пункт в’їзду-виїзду "Новотроїцьке" за маршрутом Луганськ - Одеса проїжджав громадянин України на автомобілі. При проведенні поглибленого огляду автотранспорту прикордонниками Донецького загону були виявлені два дозволи на травматичну зброю від так званого "МВС ЛНР."

В ході бесіди було встановлено, що ці посвідчення громадянин отримав замість прострочених, виданих йому раніше МВС України. Як зазначив затриманий, представник правоохоронних органів т.зв. "республіки" сам вийшов на нього в телефонному режимі і сказав взяти з собою документи для оформлення нових посвідчень військовослужбовця.

13 жовтня

*Покровські правоохоронці затримали 2 учасників незаконних збройних формувань

18-річний та 21- річний приятелі вступили в ряди так званої ДНР та обидва проходили службу у батальйоні «Восток», однак згодом покинули свою службу та повернулись додому, де їх і викрили правоохоронці.

18-річний мешканець с. Курахівка в квітні втратив рідного батька, який загинув від рук зловмисника. Останній, аби уникнути покарання, втік в ДНР. Син вирішив розшукати вбивцю і разом із своїм 21-річним другом в квітні 2015 року вирушили до Донецька.

Там їх зустрів спільний знайомий з їхнього села, який обіцяв допомогти розшукати злочинця, але спочатку запропонував хлопцям вступити в ряди незаконних збройних формуваннь. Він розповів друзям, що сам служить у батальйоні «Восток» та має позивний Заєць. Хлопці погодились і добровільно написали заяви на вступ до військового батальйону. Їм видали форму, поселили в казарму і вони почали проходити початкову військову підготовку в лавах незаконних збройних формувань. Навіть отримали позивні «Честер» та «Лисий».

18-річний молодик мав інші плани, а замість цього його готували воювати. Друзі зрозуміли, що ця служба не для них і попросили керівництво відпустити їх додому. Однак, ватажки з батальйону «Восток» відмовили новобранцям. Молодих людей почали залякувати, розповідаючи, що при поверненні на Україну на них чекає жорстока розправа.

Лише в травні, завдяки втручанню родичів, найманцям вдалось повернутись додому.

За даним фактом відкриті кримінальні провадження за ч. 2 ст. 260 Кримінального кодексу України "Створення непередбачених законом воєнізованих або збройних формувань". Наразі правоохоронці проводять перевірку і якщо розповідь молодих хлопців про свою діяльність у лавах ДНР знайде своє підтвердження, вони будуть звільнені від кримінальної відповідальності.

16 жовтня

*Мешканка окупованої Амвросіївки, перебуваючи біля КПВВ "Майорськ", зійшла з дороги в лісосмугу, де підірвалася на розтяжці. В результаті вибуху 34-річна жінка отримала травми тулуба та кінцівок. Постраждала доставлена у лікарню м. Бахмут.

* Новий порядок провезення товарів і особистих речей через КПВВ на Донбасі.

Міністерство з питань неконтрольованих територій і ВПО України повідомляє про зміни в переліку дозволених до провозу через контрольні пункти пропуску на лінії розмежування товарів і техніки.

У переліку передбачені зміни щодо харчових продуктів та інших товарів:
• чай в роздрібних упаковках - загальною вагою не більше 2 кг;
• кава в зернах (смажений або НЕ смажений), кава мелена, кава розчинна в роздрібних упаковках - загальною вагою не більше 2 кг;
• садово-городній інвентар - не більше 5 одиниць;
• шини для легкових автомобілів - всесезонні, зимові або літні радіусом не більше 16 дюймів - один комплект (4 шт).

Доповнено перелік дозволених до провозу через КПВВ особистих речей:
• переносний (стаціонарний) персональний комп’ютер;
• звичайна і / або прогулянкова дитячі коляски на кожну дитину, якщо діти перетинають лінію зіткнення з батьками, в разі відсутності дітей на КПВВ - одна дитяча коляска;
• дві інвалідні коляски на кожну людину з інвалідністю, які перетинають КПВВ, в разі відсутності людини з інвалідністю - максимум однієї;
• ліки не більше 5 упаковок (раніше було не більше 2-х) кожного найменування на одну особу, крім лікарських засобів, що містять наркотичні чи психотропні речовини.

Наказ Міністерства з питань неконтрольованих територій і внутрішньо переміщених осіб України №95 від 27.09.2017 р «Про внесення змін до Переліку і обсяги товарів, дозволених для переміщення в / з гуманітарно-логістичних центрів і через лінію дотику», зареєстрований в Міністерстві юстиції України 10 жовтня 2017 р № 1242/31110, вступив в силу.

*Під час обстрілу населеного пункту Залізне було поранено 48-річну жінку. Постраждалу доправили до Торецької міської лікарні з діагнозом – поранення області шиї та тулуба.

17 жовтня

*Бойовики обстріляли місто Мар’їнка близько 18.00. Зафіксовано три пошкоджених будинки, які розташовані по вулицям Жовтневій та Тельмана. Постраждалих немає.

18 жовтня

*У селищі міського типу Новоайдар військові побили літнього чоловіка за незнання "Дня захисника України". Місцева жінка розповіла, що ввечері, близько 18.00, її батька, 1947 року народження, побили двоє українських солдатів.

"Папа приїхав до нас відвідати онуків. У суботу ми відзначили Покрова, сходили в храм. А днем ​​його запросили наші родичі. І коли він від них повертався, зустрів двох військових. Каже, похитувалися і перегаром від них несло", - розповіла жінка.

"Вони йому:" Зі святом! ". А він їм і відповідай:" І вас з Покровом! "- додала вона.

Жінка повідомила, що солдати почали випитувати у її батька, які ще він знає свята, що відзначаються в цей день. Коли чоловік відповів, що більше ніяких знаменних дат йому невідомо, один з військових схопив його за шию, а другою вдарив по щоці.

* Військовослужбовці ЗСУ відібрали у жителя Алчевська пенсію за півроку. Постраждалий чоловік розповів, що 14 жовтня 2017 року його на попутному автомобілі повертався додому з селища міського типу Біловодськ, куди їздив для отримання пенсії.

По дорозі з Біловодська в Станицю Луганську автомобіль зупинили на блокпосту ВСУ, розташованому на виїзді з села Городище Біловодського району.

"Військові як знали, що я з грошима їду: відразу сказали, щоб я виходив і готувався до огляду. Потім завели мене до себе в сторожку, змусили роздягтися до трусів, перевірили всі речі. Коли гроші знайшли - навіть зраділи," чорним інкасатором " обізвали ", - розповів потерпілий.

"Я їм кажу, що це пенсія моя за півроку, а вони:" Раз гроші в Алчевськ везеш - значить терористів фінансіруешь. Вибирай: або конфіскація, або ми тебе зараз упрячем на 15 років ". Що мені залишалося робити?" - додав пенсіонер.

"Загальна сума" вилученого "склала 17 922 грн. чоловіка посадили в машину і відпустили.

* Прокуратура передала до суду справу військового, який убив місцевого жителя в Авдіївці. Військовослужбовець правоохоронного органу звинувачується в скоєнні кримінальних злочинів передбачених ч. 3 ст. 365 і п 3, 4 ч. 2 ст. 115 КК України.

Відзначається, що військовослужбовець у званні майора хотів підвищити показники своєї діяльності і, перевищуючи надану йому владу, свідомо викрав місцевого жителя. Застосовуючи до нього фізичне насильство з метою отримання визнання від невинної особи у вчиненні злочину, став наносити останньому тілесні ушкодження. Після цього військовий вивіз потерпілого за межі Авдіївки і з особливою жорстокістю, шляхом нанесення численних і послідовних ударів, позбавив життя місцевого жителя.

13 жовтня 2017 після виконання всіх необхідних слідчих дій та ознайомлення підозрюваного і його захисника з зібраними матеріалами кримінального провадження, майору вручений звинувачувальний акт за звинуваченням в скоєнні кримінальних злочинів передбачених ч. 3 ст. 365 і п 3, 4 ч. 2 ст.115 КК України.

Як повідомлялося, 10 березня 2017 року біля траси Костянтинівка-Донецьк було знайдено тіло жителя Авдіївки Володимира Єрьоміна.
Житель Авдіївки Володимир Єрьомін перестав виходити на зв’язок з родичами 3 березня.

У вбитого залишилися дружина і син, які зараз живуть в Ясинуватій.
https://youtu.be/-4cU61XgMT0

23 жовтня

*Під обстріл  потрапила Авдіївська лісосмуга поблизу промислової зони і уламки від снарядів пошкодили дах на домоволодінні, розташованому у провулку Лісному.

24 жовтня

*До Новоайдарського відділу поліції надійшло повідомлення місцевої мешканки про те, що 10 жовтня її 41-річний чоловік поїхав до м. Луганська та до теперішнього часу не виходить з нею на зв’язок.

27 жовтня

*Мінометний обстріл житлових кварталів міста Мар’їнки розпочався вчора о 20:00 та тривав близько години. Зафіксовано пошкодження 3 будинків. О 20:30 слідчо-оперативна група поліції отримала дзвінок про допомогу від подружжя пенсіонерів: по вулиці Набережній біля їх будинку розірвався снаряд. Пошкоджені всі вікна та фасад. В момент вибуху господарі оселі знаходилися на подвір’ї, їх оглушило ударною хвилею, але, на щастя, не зачепило осколками. Від допомоги лікарів пенсіонери відмовилися.

Даний факт задокументований. Зранку поліцейські продовжили огляд району. Наразі виявлені пошкодження 3-х будинків по вулиці Набережній та Каштановій.

*Під обстріл потрапив житловий сектор населеного пункту Широкине. За адресою провулок Північний, буд. № 2 внаслідок вибуху  міни на подвір’ї житлового будинку було зруйновано присадибну будівлю (літню кухню) та уламками міни пошкоджено фасад житлового будинку.

28 жовтня

*В результаті обстрілу пошкоджено дах приватного будинку, розташованого по вулиці Лермонтова в Авдіївці, літню кухню по вулиці Некрасова. А на подвір’я домоволодіння, розташованого по вулиці Колосова, прилетіла міна, яка не розірвалась. Ніхто з містян не постраждав.

 Поділитися