MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

П’ята версія бази даних жертв політичного терору в СРСР від товариства «Меморіал» розміщена в Інтернеті

07.12.2017   
Євген Захаров
Її адреса – base.memo.ru, в ній більше ніж 3,1 млн. записів.

Міжнародне товариство «Меморіал» розмістило в Інтернеті нову, вже п’яту версію бази даних жертв політичного терору в СРСР, в якій більше ніж 3 млн. 100 тисяч записів, адреса бази – base.memo.ru. База даних заснована на Книгах пам’яті, що видаються в багатьох містах Росії. У п’яту версію додано майже 500 тисяч імен проти четвертої версії. Розміщені також дуже цінні довідкові матеріали та посилання на інші списки жертв.

Кількість записів не тотожне кількості імен – в деяких записах описані репресії проти цілих сімей, в інших випадках одній людині присвячено кілька записів (різночитання в імені, неодноразове засудження тощо) Такі дублі автори намагаються виключити: так, з теперішньої версії бази виключено понад 70 тисяч записів, які дублюють людину.

Загадуючи прізвище, ім’я та по батькові, рік і місце народження репресованого, можна сподіватися отримати його біографію. Діє також розширений пошук, вибірки можна отримувати по всіх полях, указаних у формі. Наприклад, можна отримувати списки за професією репресованих (використовуючи поле «робота»), за конкретною місцевістю (поля «місце народження» та «місце проживання») тощо.

Керівник проекту – Ян Збігневич Рачинський –- вже понад 20 років збирає списки репресованих. І ця робота далека від завершення: на думку авторів, в базі не більше чверті від загальної кількості жертв, які безпосередньо зазнали репресій у вигляді смертної кари, позбавлення волі, заслання або вислання.

База охоплює переважно жертви політичного терору в Росії. В Азербайджані, Вірменії, Таджикистані, Туркменістані, Узбекистані Книги пам’яті не видавалися зовсім, у Латвії, Литві, Молдові, Україні та Естонії Книги пам’яті видані державними мовами і тому в базу не могли бути включені. В Україні російською мовою був виданий тільки один том серії «Реабілітовані історією» по Автономній Республіці Крим – він включений в базу (22049 записів).

Зусиллями ентузіастів з українського «Меморіалу» в базу включені також окремі жертви політичних репресій в Одесі (40857 чол.), Харкові (1721 чол.) і Маріуполі (409 чол.). Крім того, в базі приблизно 15 тисяч жителів України, репресованих в інших регіонах (наприклад, розстріляних в Москві) або розкуркулених і депортованих у роки Другої світової війни.

У базу даних поміщені дані про 16281 репресованих, які народилися в Україні.

 Поділитися