MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Перший засуджений у РФ за заклики до сепаратизму в інтернеті Рафіс Кашапов вийшов на свободу

29.12.2017   
ХПГ-інформ
Кашапов називав приєднання Криму до Росії окупацією і звинувачував російську владу в утисках кримських татар.

Голова Татарського громадського центру Рафіс Кашапов, що став першим в Росії засудженим у справі про заклики до сепаратизму в інтернеті, вийшов на свободу. Про це повідомив сайт російської редакції «Радіо Свобода» з посиланням на Твіттер голови міжнародної правозахисної групи «Агора» Павла Чікова.

Рафіс Кашапов

У липні Кашапову призначили 8 років адміністративного нагляду після виходу з колонії. Протягом усього цього терміну активісту доведеться відмічатися в поліції.

У травні Татарський громадський центр, який очолював Кашапова, був визнаний екстремістською організацією.

Рафіс Кашапов був засуджений на три роки у вересні 2015 року. За версією слідства, він розміщував на сторінці в соціальній мережі «ВКонтакте» інформаційні матеріали, в яких називав приєднання Криму до Росії окупацією та звинувачував російську владу в утисках кримських татар.

Рафіс Кашапов оскаржив вирок в Конституційному суді Росії та Європейському суді з прав людини. Правозахисний центр «Меморіал» визнав його політв’язнем.

Акція на підтримку Рафіса Кашапова

 Поділитися