MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Помер правозахисник і видавець Валерій Чалідзе

04.01.2018   
ХПГ-інформ

У США на 80-му році життя помер радянський дисидент, історик і видавець Валерій Чалідзе. Про це повідомила журналістка Марія Слонім на своїй сторінці у Facebook.

За освітою Чалідзе був фізиком, кандидатом наук. Працював начальником відділу НДІ в Тбілісі, був автором кількох монографій з математики та математичної фізики.

З 1969 року – редактор самвидавного журналу «Общественные проблемы». У 1970 році Чалідзе разом з Андрієм Сахаровим і Андрієм Твердохлєбовим заснував Комітет із захисту прав людини. У 1972 році на запрошення поїхав до США для читання лекції і був позбавлений радянського громадянства (яке повернули 1990 року). Жив у Вермонті.

Разом з Едвардом Клайном заснував у Нью-Йорку журнал і видавництво «Хроніка-прес», яке видавало книжки правозахисної тематики, зокрема самвидавний бюлетень «Хроника текущих событий», присвячений правозахисній діяльності в Радянському Союзі.

Заснував видавництво Chalidze Publications. Опублікував матеріали з архіву Лева Троцького, випустив чотири томи документів «Комуністична опозиція в СРСР, 1923–1927 роки», видав спогади Микити Хрущова.

Чалідзе – автор досліджень «Права людини і Радянський Союз» (1974), «Кримінальна Росія» (1978), «Переможець комунізму: Думки про Сталіна, соціалізм і Росію» (1981).

(За матеріалами російської редакції «Радио Свобода» та щоденної інтернет-газети «Грани.Ру»).

 Поділитися