MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Чому «Доступні ліки» стали недоступними?

09.01.2018   
Наталка Ковальчук
На думку автора, запроваджуючи таку необхідну для суспільства програму, варто було б виробити й відповідний механізм, при якому «Доступні ліки» будуть завжди доступними, а українці почуватимуться захищеними.

Колись давно, ще за радянського часу, приміський залізничний вокзал у столиці пропонував пасажирам послуги автоматизованої довідкової служби. Натиснувши кнопку на апараті, можна було поставити питання про рух електричок чи вартість проїзду тощо. І, як передбачалося, отримати відповідь.

Можливо, комусь й таланило, але особистий досвід виявився негативним. Кожного разу, коли виникала потреба, отримати довідку таким чином так і не вдалося. Бо завжди після натискання кнопки жіночий голос з металевим акцентом радив почекати.

«Ждите», - лунало російською мовою з динаміка з певною періодичністю. Скільки часу чекати залишалося невідомим.

Щось подібне відбувається з урядовою програмою реімбурсації «Доступні ліки». У аптеках, які працюють за програмою, медичних препаратів за рецептами не відпускають. Принаймні на момент написання цього матеріалу ситуація була  саме такою.

«Чекайте», - кажуть фармацевти.

Фактично програму призупинено ще в минулому році. У більшості областей України аптеки вже мало не з середини грудня, а подекуди й з кінця листопада, відпуск безкоштовних препаратів за рецептами не провадили.

В одних фармацевтичних закладах пояснювали, що вже «пишуть» звіт про виконання програми і більше медпрепаратів до кінця року пацієнтам не відпускатимуть. В інших – говорили, що призупинили програму, бо не отримали кошти за вже видані людям ліки.

Як зазначається у щотижневику «Аптека» http://apteka.ua з посиланням на дані Державної казначейської служби України, у 2017 року коштів для програми реімбурсації було виділено цілком достатньо.

Однак є проблеми з їх розподілом між розпорядниками коштів. Неоднаково відбувається й їх освоєння. Якщо Харківська та Кіровоградська області використали 90 відсотків виділених з бюджету сум на реалізацію програми «Доступні ліки», то у Львівській і Волинській областях було освоєно трохи більше 45 і 50 відсотків відповідно.

З приходом нового року не сталося позитивних змін щодо можливості отримати виписані за рецептом препарати.

Практично в перші дні новоріччя відразу кілька вітчизняних ЗМІ звернули увагу на те, що в Черкасах через неприйняття міського бюджету програму «Доступні ліки» не було відновлено. http://provce.ck.ua, https://5.ua, та інші.

Як зазначалося, у січні міська рада планує вп’яте приступити до питання про місцевий кошторис. Відтак, може, і в пацієнтів зажевріє надія на те, що будуть відновлено пільгові медичні програми, зокрема й дія «Доступних ліків».

Не запрацювала програма з початком року і в деяких інших населених пунктах Черкащини. Принайні, не відновлено її дію і в Умані. http://vch-uman.in.ua

Проблеми з відновленням програми є й на Полтавщині, зокрема, у місті Кременчук http://kg.ua, https://poltava365.com.

Не отримують безкоштовних ліків пацієнти і на Сумщині.

Більше того, наприкінці минулого року в одному з міст цієї області – Конотопі - виник, як його називають у медіа, «інсуліновий скандал».

Тут хворі на цукровий діабет залишилися без безкоштовного інсуліну через відсутність фінансування на ці потреби.

Двозначність ситуації у тому, що, як повідомляють ЗМІ - https://05447.com.ua, https://topkonotop.com, http://debaty.sumy.ua, та інші - у вересні минулого року Сумська обласна рада з 2 мільонів гривень, передбачених для лікування діабетиків і розподілених між районами Сумщини, для міста Конотоп коштів не виділила.

 І, як стверджують ЗМІ, Конотоп – єдине місто області, куди ці гроші не були спрямовані. Важко сказати, чим вже так завинило 90-тисячне місто, що його хворих громадян позбавили необхідної підтримки.

 Навіть напрошуються не зовсім гарні думки про те, чи не «заповзають» у медичні пільгові програми інші складові, скажімо, політичні?

Втім і у цьому, й в інших випадках прослідковуються схожі тенденції – хронічні хворі, які отримують ліки за програмою, стають заручниками байдужості чи безвіповідальності місцевих депутатів і чиновників. Одні – раз-пораз «провалюють» бюджети, від яких залежить фінансування програми. Інші - не можуть налагодити належне освоєння коштів чи їх розподіл.

А тим часом якомога скоріше відновлення програми «Доступні ліки», дійсно, дуже необхідне. Про це свідчать ті дані, які наводяться, коли йдеться про аналіз її роботи.

Так, щомісяця близько 150 тисяч пацієнтів додатково долучаються до програми. https://ukrinform.ua

Вже з початку реалізації програми за перші місяці - до червня-липня минулого року - було профінансовано більше 3 мільйонів рецептів. https://ukr.media,

У вересні, за даними МОЗу, лікарі виписали більше 1 млн. 600 тисяч рецептів, у жовтні - майже 1 млн. 800 тисяч рецептів. https://ukrinform.ua.

Відколи програму призупинено, людям доводиться купувати необхідні ліки за їх повну вартість і чекати, коли ж відновиться така необхідна для населення пільгова медична програма. Адже і серцево-судинні недуги, й бронхільна астма, і діабет – це захворювання, які вимагають постійного контролю і регулярного прийому ліків.

Тож, очевидно, запроваджуючи таку необхідну для суспільства програму, варто було б виробити й відповідний механізм, при якому «Доступні ліки» будуть завжди доступними, а українці почуватимуться захищеними.

 Поділитися