MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Росія: Необґрунтований арешт правозахисника в Чечні

12.01.2018    джерело: memohrc.org
ХПГ-інформ
Спільна заява провідних міжнародних правозахисних організацій, які закликали звільнити Оюба Тітієва та зняти з нього всі звинувачення.

11 січня 2018 року в Чечні поліцією за фальсифікованою справою про зберігання наркотиків необґрунтовано затриманий керівник грозненського представництва російського правозахисного центру «Меморіал» Оюб Тітієв. Влада повинна негайно звільнити його, зняти з нього всі звинувачення та припинити чинити перешкоди роботі правозахисників у Чеченській Республіці. Про це сьогодні заявили Human Rights Watch, Amnesty International, Front Line Defenders, FIDH і Всесвітня організація проти тортур в межах спільного проекту «Обсерваторія із захисту правозахисників», а також Норвезький Гельсінський комітет і Міжнародне партнерство за права людини.

«Арешт Тітієва недвозначно сигналізує про те, що чеченська влада намагаються видавити „Меморіал“ з республіки, демонструючи повну зневагу до доль тих людей, які потребують захисту від порушень, – каже Х’ю Вільямсон, директор Human Rights Watch по Європі й Центральній Азії. – Тітієв не має залишатися за ґратами, де його життя та здоров’я наражаються на абсолютно очевидний ризик».

60-річний Тітієв був затриманий уранці 9 січня 2018 року неподалік від Курчалоя (30–40 км від Грозного). Його знайомий повідомив у «Меморіал», що близько 10:30 бачив, як він стояв біля машини на дорозі поруч з мостом через річку Хумик в оточенні п’яти або шести співробітників поліції. Пізніше машину Тітієва він бачив у дворі Курчалоєвського РВВС.

Туди ж близько обіду приїхав виряджений «Меморіалом» адвокат, однак його не пропустили, заявивши, що Тітієва в райвідділі немає. Тільки над вечір заступник міністра МВС ЧР підтвердив Уповноваженому з прав людини в РФ Тетяні Москальковій на її запит, що Оюб Тітієв утримується в Курчалоєвському РВВС за підозрою в скоєнні злочину. Після цього до затриманого пропустили адвоката.

За російським законодавством граничний термін затримання підозрюваного перед складанням протоколу становить три години, проте затриманий має право на доступ до адвоката з моменту фактичного затримання. Тітієв не мав доступу до адвоката протягом більше семи годин, а в офіційному протоколі час затримання зазначений як 20:10 – тобто приблизно на десять годин пізніше фактичного затримання.

«Органи влади, що затримали Тітієва, протягом семи годин відмовлялися надавати будь-яку інформацію про його долю й місцеперебування. Це є порушенням міжнародних стандартів справедливого судового розгляду та викликає серйозні побоювання, що могло готуватися його насильницьке зникнення», – говорить Ендрю Андерсон, директор Frontline Defenders.

«За міжнародними нормами про права людини Росія зобов’язана негайно реєструвати та офіційно визнавати всі випадки затримання й забезпечувати затриманим доступ до адвоката, що є основною гарантією захисту від неналежного поводження та насильницького зникнення», – заявив Денис Кривошеєв, керівник регіонального офісу «Міжнародної амністії» по Східній Європі та Центральній Азії.

У поліції адвокату було сказано, що в Тітієва в машині знайшли 180 г речовини, схожої на марихуану, і за цим фактом порушено справу. Сам Тітієв це заперечує й наполягає на тому, що наркотики йому підкинули поліціянти. У разі обвинувального вироку йому загрожує до 10 років позбавлення волі. Як заявив пресі Голова Ради з прав людини при Президентові РФ Михайло Федотов, він не виключає, що справа може бути сфабрикованою і вважає, що слідчі органи повинні зайнятися перевіркою цієї версії.

Міжнародні правозахисні організації закликали федеральний центр забезпечити негайне звільнення Тітієва, гарантувати безпеку йому особисто, а всім правозахисникам – можливість безпечно працювати в Чечні. Стурбованість ситуацією з Тітієвим висловив комісар Ради Європи з прав людини Нільс Муйжніекс, який відзначив «сумнівність і неправдоподібність звинувачень» і також закликав російську владу забезпечити негайне звільнення правозахисника.

Міжнародні партнери Росії повинні наслідувати приклад Муйжніекса та публічно висловити протест проти чергової спроби примусити «Меморіал» до мовчання, а також завзято закликати федеральний центр забезпечити негайне звільнення Тітієва й гарантувати йому безпеку.

«Фабрикування справ про наркотики та підкидання доказів – це звичайний прийом чеченської влади, коли вона хоче розправитися з критиками», – відзначають Міжнародна федерація за права людини (FIDH) і Всесвітня організація проти тортур в рамках спільного проекту «Обсерваторія із захисту правозахисників».

Влітку 2014 року суд в Урус-Мартані засудив президента «Асамблеї народів Кавказу» Руслана Кутаєва до чотирьох років колонії за сфабрикованою політично мотивованою справою про наркотики. У лютому 2014-го на конференції «Депортація чеченського народу», яка була присвячена 70-й річниці сталінської депортації чеченців та інгушів, Кутаєв публічно розкритикував позицію глави Чечні Рамзана Кадирова про забороні в республіці меморіальних заходів 23 лютого 2014 року. В грудні 2017 року Кутаєв звільнився за УДЗ. З 2016 року в Чечні в аналогічній справі до трьох років позбавлення волі був засуджений журналіст Жалауді Герієв, який писав для російського медіапорталу «Кавказький вузол», відомий своєю критичною позицією відносно до політики керівництва Чеченської Республіки.

Правозахисний центр «Меморіал» займається правами людини в Чечні більше 25 років. Він широко висвітлював порушення з боку федеральних сил в період обох чеченських воєн, а потім порушення з боку республіканської влади, які скоювалися з мовчазного схвалення федерального центру. За останні 10 років, коли Чечню очолює Рамзан Кадиров, «Меморіал» не раз виступав з гучними викриттями незаконних практик місцевих силовиків, як от колективне покарання, насильницькі зникнення, тортури та інші форми неналежного поводження, каральні підпали будинків і позасудові страти. Правозахисники з «Меморіалу» характеризували в своїх доповідях сучасну Чечню як тоталітарний анклав усередині Росії, відзначаючи особисте втручання Кадирова практично в усі сфери життя суспільства, включно з політикою, релігією, науковими дискусіями та справами сім’ї.

Оюб Тітієв очолив роботу «Меморіалу» в Чечні в 2009 році – після викрадення й вбивства його колеги Наталії Естемірової. Арешту Тітієва передувала багаторічна кампанія республіканської влади з дискредитації та залякування «Меморіалу» та інших правозахисних груп. Рамзан Кадиров і інші керівники республіки постійно таврують правозахисників як «маріонеток» Заходу й «ворогів Росії», які намагаються розгойдати ситуацію в Чечні. Деякі активісти зазнавали утисків і нападів з боку місцевих силовиків або невстановлених осіб, яких направляє влада.

Востаннє хвиля негативу на адресу правозахисників з боку Грозного піднімалася зовсім недавно в грудні 2017 року – після внесення глави республіки в американський список санкцій по «закону Магнітського» й блокування його Instagram-аккаунта спікер парламенту Чечні і права рука Кадирова Магомед Даудов звинуватив правозахисників у тому, що вони «регулярно бігають до хазяїна „за океан“ і ллють потоки брехні». «Я не здивуюся, якщо з’ясується, що вони вплутані й у інші підривні справи, спрямовані на ослаблення нашої держави. … Думаю, що наших ворогів, тих, кому не подобається сильна Росія, час відправити до своїх хазяїв „за бугор“ або відокремити від здорового суспільства. Якби в Росії не діяв мораторій [на смертну кару], то з ворогами народу було б „Салам Алейкум“ і все » – заявив Даудов.

«Сам факт, що чеченська влада так грубо фабрикує проти Тітієва справу про наркотики, навряд чи може викликати здивування, беручи до уваги те, наскільки запекло й послідовно вони переслідують людей, які наважуються заявляти про порушення в Чечні прав людини, – каже Бьорн Енгесланд, генеральний секретар Норвезького Гельсінського комітету. – Питання в тому, як вчинить федеральний центр і чи готові міжнародні партнери Москви зі свого боку зробити все можливе, щоби домогтися від неї належної реакції?»

 Поділитися