MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Чечня: Кадиров про Тітієва, Бакаєва, правозахисників і журналістівРосія: Підпал офісу «Меморіалу» в НазраніЗахист оскаржив арешт Оюба ТітієваРосія: Необґрунтований арешт правозахисника в ЧечніУ Чеченській республіці затримано правозахисникаСвобода совісті в Росії перетворилася на фікціюВерховний суд Чечні відхилив апеляцію на арешт Оюба ТітієваЧечня: справу Оюба Тітієва передано з МВС до Слідчого комітетуРосія: Оюб Тітієв – політв’язеньЧечня: суд залишив політв’язня Оюба Тітієва під вартоюЧечня: Оюбу Тітієву продовжили тримання під вартоюОюб Тітієв став лауреатом міжнародної премії Вацлава ГавелаОюб Тітієв став лауреатом премії «За права людини і верховенство права»Чеченському правозахиснику Тітієву дали 4 роки колоніїРФ: Оюб Тітієв не оскаржуватиме вирокРФ: Оюба Тітієва перевели з СІЗО до колонії-поселенняРФ: Оюб Тітієв попросив про УДЗ

Звернення Міжнародного Меморіалу до російської та міжнародної громадськості

24.01.2018    джерело: memohrc.org
Заява у зв’язку з переслідуванням Оюба Тітієва.

Заява у зв’язку з переслідуванням Оюба Тітієва

9 січня в Чечні затримали керівника грозненського Правозахисного центру «Меморіал» в республіці Оюба Тітієва. Його звинувачують у «зберіганні наркотиків». Справу проти Тітієва сфальсифіковано найпростішим чином: наркотики, нібито вилучені під час трусу в його автомобілі, були підкинути тими, хто проводив трус – старий, грубий і бездарний поліцейський прийом.

Чи є арешт Тітієва ініціативою чеченської влади або місцеві поліціянти отримали «відмашку» на провокацію з Москви?

Може, ті, хто всіма засобами намагається скомпрометувати «Меморіал» і його роботу, розміркували: громадська думка давно звикла до беззаконня, що панує в Чеченській республіці, і в будь-якому випадку спише арешт Тітієва на це беззаконня?

Чи слід чекати чергового «викривального» репортажу на телеканалі НТВ, в якому активіст «Меморіалу» буде зображений наркоманом, ба більше – наркоділком – подібно до того, як намагалися подати педофілом і виробником дитячої порнографії керівника карельського «Меморіалу» Юрія Дмитрієва? «Справа Дмитрієва» зараз з тріском розвалюється в суді; чи не намагається хтось взяти реванш за поразку в Петрозаводську, сконструювавши нову фальшивку – «справа Тітієва»?

Ми поки що не знаємо відповіді на ці запитання. Але ми знаємо інше: цього разу провокація, організована в Чеченській республіці, тобто на території, де давно вже не існує ні закону, ні справедливості. Становище Оюба Тітієва видається нам вкрай небезпечним.

Єдине, що ми можемо зробити в цій ситуації – це просити російську та міжнародну громадськість пильнувати «справи Тітієва» настільки ж уважно та реагувати на неї настільки ж гостро й зацікавлено, як це було в ході «справи Дмитрієва». Необхідно домагатися передачі розслідування кримінальної справи щодо Тітієва до Слідчого департаменту МВС РФ – після неодноразових образливих і загрозливих висловів глави Чеченської Республіки Кадирова на адресу правозахисників неможливо розраховувати на сумлінне розслідування в Грозному.

Необхідно передати матеріал перевірки за заявою Тітієва про злочин, вчинений щодо нього поліціянтами, зі слідчого управління Слідчого Комітету РФ у Чеченській Республіці до вищого слідчого органу.

Широка громадська кампанія навколо справи Юрія Дмитрієва завадила ухвалити неправосудний вирок на підставі фальшивої експертизи.

Ми розуміємо: Грозний – це не Петрозаводськ, тут все набагато гірше. Але йдеться про життя людини, чесної та мужнього.

Перемогти буде не просто, але ми не маємо права опускати руки.

Правління Міжнародного Меморіалу

24.01.2018

 Поділитися